ASRock Vision 3D 135B: malý HTPC pro náročné

Malý počítač Vision 3D 135B od ASRock je vybaven výkonnými komponenty, poradí si s 3D obrazem a má i rychlé USB 3.0 porty. Umožňuje i hraní her pomocí iPhonu.

Na poli HTPC (Home Theater PC) se poslední dobou objevuje velká spousta zařízení od různých výrobců, jejichž základem jsou především úsporné procesory Atom. Ty však nemají tak vysoký výkon a pro plynulé přehrávání multimediálního obsahu je tak nutné tento procesor kombinovat například s čipovou sadou Nvidia ION. Společnost ASRock však představila nový miniaturní počítač, který se za výkon skutečně stydět nemusí.

ASRock Vision 3D 135B: trojrozměrný plnokrevník

Nový HTPC od ASRocku je vybaven nedávno uvedeným dvoujádrovým 32nm procesorem Intel Core i3-370M s frekvencí 2,4 GHz, který podporuje HyperThreading (zpracuje najednou až čtyři vlákna), hardwarovou virtualizaci a jeho TDP je 35 W. Procesor sice obsahuje novější integrovaný grafický čip Intel HD, ASRock však nenechal nic náhodě a počítač osadil mobilní grafickou kartou GeForce GT 425M od Nvidie, která obsahuje úspornou variantu čipu s architekturou Fermi. S tím souvisí plná podpora DirectX 11, CUDA, PhysX, OpenCL a také 3D Vision, díky čemuž si můžete s kompatibilními brýlemi nebo monitorem (120 Hz) vychutnat trojrozměrné filmy nebo hry. Jádro karty pracuje na frekvenci 560 MHz a disponuje celkem 96 CUDA procesory. Paměť karty typu GDDR3 (frekvence až 800 MHz) má kapacitu 1 GB. Kooperace s integrovaným grafickým čipem v procesoru je zajištěna pomocí technologie Optimus.

 Vision-3D-135B-2m-550x508.jpg

Prodávaný model má celkem 4 GB operační paměti DDR3 s frekvencí 1 066 MHz, do dvou so-dimm slotů je možné osadit až 8 GB paměti. Prostor pro 2,5" pevný SATA disk je v základu obsazen 500GB modelem s rychlostí ploten 7 200 otáček za minutu, díky snadnému přístupu je však možné pořídit vlastní s větší kapacitou. Samozřejmostí je předinstalovaný operační systém Windows 7.

Výbava: Blu-ray, USB 3.0 i dálkový ovladač

Stylově jednoduchá krabička na přední straně obsahuje štěrbinovou optickou mechaniku, která si poradí s CD, DVD i Blu-ray médii, přehrávání filmů ve vysokém rozlišení tak nic nebrání. LCD televizi lze ideálně propojit pomocí nejnovějšího HDMI (1.4a), který již plně podporuje 3D obraz. Na výběr je však i starší DVI výstup.

Vision-3D-135B-1m-550x456.jpg

Na přední straně se nachází výstup na sluchátka (to se hodí, pokud bude počítač využíván například jako náhrada desktopu), dva rychlé USB 3.0 porty pro připojení externího disku nebo dalších zařízení, čtečka paměťových karet 4v1 (MMC, SD, MS, MS Pro) a také vypínač. Na zadní straně se pak nachází konektor pro externí napájecí adaptér, optický S/PDIF, osmikanálový výstup (THX TruStudion Pro) pro reproduktory, gigabitový ethernet, další dva USB 3.0 porty, čtyři klasické USB 2.0 porty a eSATA rozhraní. Pro bezdrátové připojení k síti slouží integrovaná WiFi 802.11n anténa.

Vision 3D 135B(R).jpg

Design podle Applu

Pokud si vzpomínáte na náš videotest nového a ještě menšího počítače Apple Mac Mini, jistě vám neunikla velká podobnost s tímto modelem. To samozřejmě není na škodu, jednoduchý hliníkový design se hodí do většiny interiérů a rozměry přístroje jsou pouze 20 × 20 × 7 cm. V balení se nachází nejen kompatibilní dálkový ovladač pro MCE, ale také externí napájecí adaptér s výkonem 90 W (19 V). Zdarma také dostanete software CyberLink PowerDVD 10 BD 3D v OEM edici, pomocí kterého můžete přehrát nejnovější 3D Blu-ray filmy. V prodeji se objeví stříbrná a černá verze.

  • Procesor: Intel Core i3-370M, 2,4 GHz
  • Grafický čip: Nvidia GeForce GT 425M
  • Operační paměť: 4 GB DDR3 (až 8 GB)
  • Pevný disk: 500 GB, 7200 ot./min.
  • Výbava: WiFi 802.11n, gigabit ethernet, 4 × USB 3.0, 4 × USB 2.0, čtečka paměťových karet 4v1, Blu-ray mechanika, dálkové ovládání MCE, HDMI, DVI, eSATA, 3D Vision
  • Rozměry, hmotnost: 20 cm × 20 × 7 cm
  • Cena: zatím neznámá, Windows 7 64bit nebo Vista

Vision-3D-135Bm-550x384.jpg

Ovládejte hry iPhonem jako u konzole Wii

Mezi dodávaný software patří také před několika měsíci představený „AIWI“, který spolu s aplikací pro iPhony nebo iPody Touch přes Bluetooth nebo WiFi dokáže komunikovat s počítačem. Díky tomu můžete zdarma využít nejen dotykovou plochu jako notebookový touchpad (včetně virtuální klávesnice), ale v případě několika her také jaké pohybový ovladač po vzoru herní konzole Wii, který vám bude vibracemi signalizovat i dění ve hře. Vzhledem k nebezpečí letu drahého přístroje prostorem, doporučujeme použít nějaký kvalitní a bytelný systém uchycení k ruce.

Zajímavá volba

Pokud hledáte malý počítač například do obývacího pokoje pro přehrávání filmů nebo pro prohlížení internetu a slabší modely s procesory Atom vás nijak nenadchli, je pro vás zmíněný ASRock Vision 3D 135B minimálně zařízením ke zvážení. Podporuje i 3D zobrazení díky relativní výkonné grafické kartě a nabízí široké možnosti připojení dalších přístrojů, což se naopak hodí při využití jako stolního počítače. Koncová cena zatím bohužel nebyla zveřejněna.

Video

Krátké představení starší, ještě neoficiální verze si můžete prohlédnout na tomto videu:

Diskuze (12) Další článek: Černobíle: Má smysl pořídit si domů 3D televizi?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,