ARM proti Intelu: dvoujádrové procesory s frekvencí 2,5 GHz

Zatímco na trh se konečně v hojném počtu dostávají nové dvoujádrové modely 40nm procesorů Cortex-A9 MP a hromadnému uvedení nových a výkonných tabletů tak už nic nebrání, ARM spolu s GlobalFoundries zveřejnil i plány na pokročilejší 28nm technologii.

První vzorek 28nm (High-K Metal Gate) dvoujádrového procesoru ARM Cortex-A9 MP (SoC) byl představen již minulý týden. Se současnou 40nm technologií je v případě tohoto procesoru maximum kolem frekvence 2 GHz, nasazení 28nm výroby umožní zvýšit frekvenci až na 2,5 GHz (při vyšším napětí dokonce i 2,8 GHz). I přes vyšší výkon se také sníží celková spotřeba až o 30 %, která je u dnešních modelů při maximálním vytížení pod hranici jednoho wattu. Lepší bude i spotřeba v klidu (stand-by), která by měla až dvojnásobně zvýšit výdrž zařízení při jeho nepoužívání.

ARM 28nm.jpg

Intel tak může ztratit pozici i u výkonnějších zařízení, kde zatím vedou dvoujádrové Atomy. Samozřejmostí je, že Intel a jeho x86 rozšíření znamenají podporu Windows, ARMu však hraje do karet stále větší nasazování operačního systému Android a nástup cloudu, což znamená menší závislost na jednom operačním systému.

Příští rok sice Intel chystá úspornější Atom a něco kutí i AMD (Bobcat), lze ale předpokládat, že se na tak nízkou spotřebu, kterou poskytují ARM procesory, jen těžko dostanou.

Diskuze (44) Další článek: IFA - netradiční notebooky Toshiba (video)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,