Software | Programování

Arduino IDE 2.0: Nejpopulárnější editor pro kutily se dočkal nové generace

Vývojové prostředí Arduino je dnes s přehledem nejpopulárnější ekosystém pro rychlé prototypovací programování mikrokontrolerů. Hlavním důvodem je jeho jednoduchost a komunitní podpora více než 1 000 základních desek a čipů.

Na stranu druhou, od roku 2005 už přece jen zestárnulo a pro pokročilejší kodéry a projekty je vysloveně nevhodné. V tom okamžiku jej zastoupí třeba PlatformIO, nejrůznější doplňky pro další IDE případně vývoj v nativních nástrojích od výrobce čipu.

Autoři Arduina si toho jsou vědomi a už roky celý softwarový balík přepisují. Nyní je Arduino IDE 2.0 už téměř hotové. Tedy skoro – máme tu další betaverzi. Bohužel je to ale stále znát, obsahuje hromadu chyb, stará i nová verze navzájem všemožně koliduje, a tak je betaverze určená opravdu jen pro postupně odladění.

768c471c-0a40-4e79-bb2a-1988c1f42048
Arduino IDE 2.0 nabízí i několik grafických témat

Druhá generace vychází z podobného GUI, tím ale veškerá podobnost končí. Javu nahradila framework Eclipse Theia se stejnou architekturou jakou používá populární Visual Studio Code, frontend je napsaný v TypeScriptu, backend pak v Golangu. A vše běží nad mocným textovým Arduino-CLI.

2f0b8128-6496-4457-bc1f-76056113f077
Debugger nyní podporuje platformy SAMD a Mbed, tvůrci profilů pro ostatní desky ale mohou dodat vlastní

Z hlediska samotného psaní kódu se pak editor konečně naučil kousky, které jsou u konkurence už dávno samozřejmostí. Přibyl našeptávač (autocompletion), u podporovaných desek také debugger – tvůrci podpory pro komunitní desky budou moci dodat vlastní, základní refactoring nebo snazší skákání v kódu na jednotlivé definice.

Toto vše je přitom nejspíše pouze začátek, kompletní přepis vývojového balíku totiž otevře cestu i k dalším funkcím, které u stárnoucí generace už prostě nebyly možné. Ze stejného důvodu ale samozřejmě nebudou v Arduinu 2.0 fungovat některé speciální pluginy pro původní generaci IDE.

Diskuze (18) Další článek: Vesmírné zprávy: Do vesmíru byla vynesena nová meteorologická družice Arktika-M

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,