Prohlížeče | Bezpečnost | Safari

Apple vypouští z prohlížeče Safari funkci „Do Not Track“. Čím ji nahradí?

Příští verze webového prohlížeče Safari nebude disponovat funkcí „Do Not Track“. Apple se rozhodl ji odstranit, protože počet webů, které ji podporovaly, byl velmi nízký. Hodlá proto přijít s vlastním řešením, které by mělo účinněji bránit sledování uživatelů.

Podpora funkce „Do Not Track“ již byla odstraněna z testovacích beta verzí prohlížeče, určených pro iOS 12.2 a MacOS 10.1.4. Informace se také objevila v seznamu oficiálních změn, provedených v Safari 12.1 s tím, že zvolené nastavení mohlo být použito jako součást jednoznačné identifikace uživatele.

Weby „Do Not Track“ ignorují

Rozhodnutí přichází několik měsíců poté, co studie analytické společnosti Forrester Research zjistila, že nastavení „Do Not Track“ je drtivou většinou webů ignorováno. Apple místo toho zaměří svou pozornost na vlastní prevenci sledování.

Weby nastavení Do Not Track ignorovaly
Weby nastavení Do Not Track ignorovaly

Průzkum mimo jiné ukázal, že nastavení, které by mělo omezit sledování pohybu po internetu, používá asi čtvrtina dospělých Američanů. Mnoho populárních webových stránek však takové požadavky ignoruje a uživatele sleduje bez ohledu na to, zda si to přeje, nebo nepřeje.

Po dobrém to nešlo

Funkce „Do Not Track“ byla v podstatě signálem webům, analytickým nástrojům a reklamním systémům, aby zastavily sledování činnosti uživatele. Problémem však je, že provozovatelé nejsou žádným způsobem nuceni tento požadavek splnit a dodržovat.

V praxi to tedy znamená, že pokud máte ve svém prohlížeči zapnutý požadavek „nesledovat“, je velmi pravděpodobné, že většina vámi navštívených stránek tento faktor vůbec nijak nebere v potaz. Účinek je zhruba stejný, jako když na dveře svého bytu v době vaší nepřítomnosti nalepíte cedulku „Prosím nevykrádat!“

Nová technologie Applu, označovaná jako Intelligent Tracking Prevention, zamezuje sledování napříč různými stránkami. Kromě toho zabraňuje vytváření souborů cookie a dlouhodobému ukládání údajů bez výslovného souhlasu uživatele.

Diskuze (9) Další článek: Medaile na olympijských hrách v Tokiu budou recyklované. Ze staré elektroniky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,