Apple v létě v představí OS X 10.8 Mountain Lion

Nová verze systému Mac OS X pro počítače Apple přinese řadu inovací. Mnohé pochází z mobilního systému iOS, bude mít také integrovaný iCloud a Twitter.

Apple oznámil novou verzi desktopového systému. OS X 10.8 „Mountain Lion“ se na trhu objeví v průběhu letošního léta. Nová verze bude pokračovat v přejímání funkcí, na které jsou zvyklí uživatelé mobilního iOS.

V desktopové verzi přibudou poznámky (Notes), upomínky (Reminders), instantní komunikátor (Messages – tedy v podstatě iChat) a notifikační centrum, skrze které budou moci desktopové aplikace informovat uživatele o různých událostech. Horské lvíče by si mělo také lépe rozumět se synchronizační službou Applu iCloud a stejně jako na iPhonu a iPadu nebude chybět integrovaný Twitter, takže budete moci rychle sdílet třeba webovou adresu ze Safari.

ichat messages.png
Apple pokračuje v propojování svého mobilního a desktopového systému – na obou bude k dispozici podobný IM komunikátor (zdroj: Macworld)

Zajímavou novinkou bude i možnost zrcadlení obrazovky jablečného počítače na televizoru s Apple TV druhé generace. I tato funkce se objevila nejprve v iOS, aby se po zdárném testu v praxi mohla nasadit i na desktopech.

airplay.png
Obrazovku se naučil zrcadlit i desktopový Apple (zdroj: Macworld)

OS X 10.8 bude distribuovaný jako placená aktualizace dostupná pouze skrze internetový obchod Applu.

Diskuze (57) Další článek: Zajímavost: prohlédněte si vývoj designu od Applu v 30sekundovém videu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,