Apple | Notebooky | Tablety | iPad

Apple ukázal novinky: iPad Pro má překonat notebooky a vrací se Mac mini!

  • Apple v New Yorku představoval počítačové novinky
  • iPad Pro prý zatočí s notebooky
  • Dočkali jsme se také návratu Mac mini

Vedení Applu se dnes sjelo do New Yorku, kde v tamním BAM Howard Gilman Opera House představilo podzimní novinky. Dočkali jsme se špičkového iPad Pro, po letech konečně nového Mac mini a také letošní iterace MacBook Air.

iPad Pro, aneb post-PC éra podle Applu

Když se na trhu objevily první tablety, mnozí je považovali jen za placku na hraní – prostě větší mobil. Jenže roky plynuly, management mnoha podniků i státní správy si oblíbil iPad pro jeho jednoduchost, a tak jsem i ve svém okolí stále častěji poslouchal: „Na jednání a služební cesty si už notebook neberu, stačí mi můj X let starý tablet od Applu.“

25d71aca-3659-419e-8d4d-b4fad7161db6
Dva rozměry, skvělý displej a špičkový výkon, který údajně překoná většinu notebooků na trhu, slibuje Apple

Nyní jde Apple ještě dál a představuje nabušený iPad Pro, který bude k dispozici v 11“ a 12,9“ provedení s obrazovkou Liquid Retina a obnovovací frekvencí až 120 Hz pro velmi jemné posouvání obsahu na obrazovce. O hrubý výpočetní výkon se pak postará osmijádrový procesor Apple A12X Bionic s hromadou subsystémů – třeba Neural Engine nebo sedmijádrovým grafickým čipem, díky kterým má podle Apple překonat většinu současných laptopů na trhu při desetihodinové výdrži na baterii.

78bd1fa7-41b3-4fa6-a20e-9919e37f0ecd
Post-PC éra v posledním roce podle Applu. Asi není co dodávat. Snad jen, že Apple už prodal 400 milionů iPadů.

Zmíněný Neural Engine pro strojové učení v reálném čase se postará o operace s fotografiemi, rozšířenou realitu (AR) nebo i Face ID. Operační systém jej využije všude tam, kde to bude potřeba, k čemuž mu dopomůže výkon 5 bilionů operací za sekundu.

iPad Pro se představuje:

Tablet bude se světem komunikovat skrze USB-C, rychlým LTE a nebude mít nouzi o úložné místo, výrobce jej totiž bude nabízet i ve 1TB variantě! To je v segmentu klasických tabletů (pomineme-li PC tablety) opravdu úctyhodná kapacita.

Co se týče příslušenství, Apple nabídne druhou generaci svého stylusu Pencil, který se k tabletu magneticky přichytí a také bezdrátově dobije. O klasické psaní se pak postará Smart Keyboard Folio.

Nový iPad Pro:

Do předprodeje míří tablet už nyní, přičemž k dispozici bude 7. listopadu. O běh aplikací se přirozeně postará nejnovější iOS 12 a cena v zámoří začíná u nejnižší konfigurace na 799 dolarech.

Mac mini se vrací

Další slíbenou novinkou je návrat Mac mini, který v průběhu let poněkud zestárl. Ostatně, posledního vylepšení se maličký jablečný stolní počítač dočkal už v roce 2014, a tak bylo opravdu na čase.

Nové a tmavě-šedé mini, které vstoupí do prodeje 7. listopadu za americkou cenu od 799 dolarů, nabídne čtyřjádrový Intel Core i5 osmé generace, nicméně k dispozici bude i šestijádrový Intel Core i7. Aktuální řada procesorů překvapující není, avšak Apple chce potěšit i ty, kterým se líbí malý form-faktor, avšak požadují maximální výkon.

681821e5-9127-44f9-8002-6c20b75a6656
Fanoušci Mac mini se po letech konečně dočkali výkonného trpaslíka

Mini tedy nabídne až 64 GB RAM a 2TB SSD. Tato varianta už ale bude pochopitelně mnohem dražší. Modernizací prošla i nabídka rozhraní, na zadní straně tedy najdete čtyři porty USB-C/Thunderbolt 3, HDMI 2.0, volitelně až 10Gb/s ethernet a ještě dva klasické velké USB konektory.

Apple se už loni pochlubil novým bezpečnostním čipem T2, který se nyní dostane i do počítače mini. Díky rychlému napojení přímo na řadič SSD jednotky se postará mimo jiné o rychlé end-to-end šifrování, na které jsme už zvyklí třeba z mobilních telefonů. Díky hardwarové akceleraci by šifrování a dešifrování v reálném čase nemělo nijak zpomalit samotný běh, kopírování souborů atp.

Mac mini 2018 se představuje:

T2 přitom neslouží jen k šifrování, ale i k akceleraci některých dalších matematických úloh – třeba k transkódování videa HEVC. Apple se v tiskové zprávě chlubí, že bude až třicetkrát rychlejší.

A ještě jedna specialita, kterou ocení zejména fanoušci trvale udržitelného rozvoje. Šasi z hliníkové slitiny je poprvé plně vyrobeno z recyklovaného materiálu a stejně tak Apple používá i recyklovaný plast pro některé součástky z umělé hmoty. Suma sumárum, uhlíková stopa Mac mini 2018 je až o polovinu nižší než u jeho předchůdce.

Nový MacBook Air se chlubí displejem

Nakonec Apple dle plánu představil ještě nový MacBook Air, který opět nabídne osmou generaci Intel Core i5, až 16 GB RAM, až 1,5TB SSD, dvanáctihodinovou výdrž, ale hlavně 13,3" Retina displej. Apple slibuje zobrazení až o 48 % více barev a tedy věrnější podání fotografií, k čemuž má monitor 4 miliony pixelů.

a6f0a912-0e56-4232-8ef6-376d5dcacc78
MacBook Air slibuje špičkový displej a tři barevné provedení

Z další výbavy nechybí čtečka otisku prstů Touch ID, FaceTime HD kamera, tři porty USB-C/Thunderbolt 3 a opět bezpečnostní čipset T2 pro rychlé end-to-end šifrování všech dat na SSD jednotce, ale také pro potřeby zmíněného Touch ID nebo třeba Siri, kterou lze díky always-on procesoru vždy vyvolat příkazem „Hey Siri.“

MacBook Air 2018 se představuje:

Vylepšením prošly i reproduktory, které mají být o 25 % hlasitější než u předchůdce a zvládnou i věrohodnější basy. Oba nové počítače budou samozřejmě vybavené nejnovější verzi macOS Mojave. Cena v zámoří začíná dle konfigurace na 1 199 dolarech.

MacBook Air – Lightness:

Takže připravit, pozor, teď! Rychle rozbít prasátka a hurá do předprodeje.

Diskuze (81) Další článek: Microsoft aktualizoval webový Skype. Vypadá téměř jako desktopová aplikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,