Apple TV: síťový přehrávač pod taktovkou jablka

V exkluzivní recenzi multimediálního síťového přehrávače Apple TV můžete o tomto zařízení zjistit vše, co vás zajímá. Najdete zde také vaše nejčastější čtenářské otázky.

Zapojení a zprovoznění Apple TV je jednoduché. Aby však bylo okamžité, musíte se správně vybavit již při koupi, protože součástí prodejního balení je pouze napájecí kabel a dálkové ovládání. Příslušný kabel pro propojení s televizí (doporučujeme prioritně zvolit HDMI) musíte zakoupit samostatně.

 

Po zapojení všech vstupů a výstupů přichází na řadu první nastavení a konfigurace. Protože Apple TV nemá žádný hardwarový vypínač, spustí se automaticky po zasunutí kabelu napájecího adaptéru. Pokud je televize připojena prostřednictvím HDMI kabelu, provede Apple TV automaticky detekci podporovaného rozlišení, v případě zapojení komponentního videovýstupu použije výchozí rozlišení 480p, se kterým si poradí všechny televizory. Proto je druhým bodem průvodce, hned po volbě výchozí jazyka (čeština chybí) volba rozlišení, které se má použít. Maximální podporované rozlišení je 1080i a je k dispozici v obou používaných obnovovacích frekvencích 50 Hz (US) i 60 Hz (EU).

Dále budete muset konfigurovat síťové připojení, bez kterého vzhledem ke svému určení není Apple TV schopna fungovat. K dispozici kromě již zmíněného drátového rozhraní máte také bezdrátovou Wi-Fi konektivitu. Ta je podporována jak v již ustálených standardech IEEE 802.11b i IEEE 802.11g, včetně nového a propustnějšího IEEE 802.11n. Je praktické, že volba použité sítě se provádí zcela automaticky: pokud to Apple TV připojíte běžný síťový UTP kabel, je automaticky odpojena bezdrátová část a naopak. Pokud tedy připojujete Apple TV k internetu prostřednictvím kabelu a současně máte správně nakonfigurován DHCP server, průvodce krok s konfigurací sítě zcela přeskočí - tedy samozřejmě za předpokladu, že rozpozná připojení k internetu jako funkční.

Při nezapojeném síťovém kabelu prohledá Apple TV bezdrátové okolí a nabídne seznam viditelných bezdrátových sítí seřazený podle síly jejich signálu od nejsilnějšího k nejslabšímu. Apple TV plně podporuje všechny v současnosti běžně používané způsoby šifrování, při našem testu neměla problémy s použitím jak WEP, tak i WPA šifer.

Inteligentní párování

Posledním instalačním krokem je spárování Apple TV s výchozí knihovnou iTunes. To probíhá tak, že je Apple TV přepnuta do viditelného režimu, díky kterému (a díky technologii uPNP) se automaticky objeví ve všech iTunes spuštěných na počítačích připojených v rámci stejné podsítě. Ne všechny se však mohou k Apple TV připojit - aby oba produkty spolu byly schopny spolupracovat, musíte je navzájem spárovat pomocí pětimístného číselného kódu. Ten je pro každé párování vygenerován přímo Apple TV a vidíte jej na obrazovce televizoru, díky čemu se k vaší Apple TV (přestože ji v iTunes v tomto okamžiku vidí všichni) připojí pouze ten, kdo dokáže opsat číselný kód z obrazovky vaší televize. Teprve po vzájemné synchronizace můžete z iTunes procházet obsahem vaši Apple TV.

Pevně spárovat lze Apple TV pouze s jednou iTunes knihovnou. Pouze s touto knihovnou je schopen podle nastaveného plánu synchronizovat obsah multimédií na svůj čtyřicetigigabajtový pevný disk. Samozřejmě nemusíte synchronizovat celou svou knihovnu, stejně jako při nastavení synchronizačních možností iPodu můžete omezit, jaký druh obsahu chcete se svou Apple TV sdílet. Můžete tak například omezit, že v Apple TV mají být uloženy pouze poslední tři epizody oblíbeného seriálu nebo videopodcastu.

Apple TV však dokáže spolupracovat s dalšími pěti iTunes knihovnami. Neumí se s nimi sice synchronizovat, ale dokáže díky přímému streamování přehrávat jejich multimédia.

   

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,