Apple si možná bude vyrábět i vlastní procesory pro Macy

Apple v roce 2005 prošel velkou změnou, když se zbavil pomalých procesorů PowerPC, které nestačily držet krok s čipy od Intelu a přešel právě k Intelu a jeho procesorům.

V případě nových mobilních čipů (iPod, iPhone, iPad) se nejdříve spoléhal na standardní architekturu ARM a potažmo celý návrh čipů, v posledním případě u iPhonu 5 však představil zcela vlastní čip Apple A6, který sice vychází z architektury ARM, ale je hodně přizpůsoben a vyvíjen dle potřeb Applu.

Jak se podařilo zjistit redaktorům webu TheNextWeb, stejně jako Apple v minulosti tajně připravoval přechod na procesory Intel, může v těchto chvílích připravovat i přechod na vlastní čipy s architekturou ARM pro desktopový segment.

Vše souvisí s post-pc érou a přechodem na cloud. V případě desktopů totiž začíná drtivé většině uživatelů stačit i současný výkon čipů s architekturou ARM, která je úspornější a integrovanější než čipy od Intelu.

Změnu nelze provést ze dne na den, ale pokud se Apple již připravuje, může se za několik let zcela zbavit Intelu a dalších (AMD, Nvidia), vyvíjet vlastní čipy (již koupil dvě společnosti zabývající se vývojem čipů) a získat tak další konkurenční výhodu. O samotnou výrobu se může starat třeba TSMC a podobně.

Čipy ARM nemusí znamenat nižší výkon, hlavní hledisko je efektivita výkonu a spotřeby a samozřejmě přizpůsobení se softwarem. Možná se tak dočkáme konce velikánů, protože maximální výkon se rychle přesouvá spíše na datacentra, ale i tam se už zabydluje Nvidia se svými výpočetními kartami a brzy i vlastním procesorem na architektuře ARM.

 

Diskuze (119) Další článek: Na Facebooku je miliarda aktivních uživatelů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,