Apple | AMD | Grafické karty

Apple si bude vyrábět i vlastní grafické karty. Kromě Intelu se se tak zbaví i AMD

Na konferenci WWDC20 Apple oznámil velký přechod na vlastní čipy na bázi architektury Arm, což znamená postupné ukončení spolupráce s Intelem a jeho procesory.

Apple si již od iPhonu 4 vyvíjí i vlastní integrované grafické čipy, ale pro výkonnější mobilní grafické karty nebo desktopové grafické karty používal dříve modely od Nvidie a v nejnovějších případech takřka výhradně modely od společnosti AMD.

I to se ale mění, protože Apple se v rámci nových Maců zbaví závislosti na AMD a bude kromě vlastních procesorů s integrovanou vlastní grafikou používat také vlastní výkonné grafické karty.

Pro Apple to není příliš náročný úkol – stačí relativně jednoduše naškálovat výkon již vyvinutého grafického čipu, u které navíc výkon stoupá meziročně o desítky procent (hlavně díky pokročilejší výrobě). V případě grafiky je škálování výkonu totiž mnohem jednodušší než třeba u procesoru.

eR92jpEjsLZOJ4pc.jpg

Apple to v materiálech označuje jako řadu grafických karet Metal, přičemž toto označení používá i pro vlastní grafické API. První „Apple Silicon Mac“ bude mít grafiku s podporou Metal API řady Apple (jako u integrovaných čipů Applu) i řady Mac 2 (jako u současných Maců s čipy Intel s grafikami Intel, Nvidia, AMD).

Apple zřejmě bude u výkonnějších Maců používat kombinaci vlastního integrovaného grafického čipu v procesoru a samostatné grafické karty s mnohem větším výkonem, ale zároveň i vyšší spotřebou.

Diskuze (52) Další článek: Jak vybrat fotoaparát: Otestovali jsme 6 foťáků do 30 tisíc korun a zjistili rozdíly

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,