Apple se daří stále lépe

Firma si sebevědomě troufla i na „stock split“, tj. rozdělení akcií; o prázdninách půjdou ven nové zajímavé produkty.
Musím sebekriticky uznat, že se firmě Apple daří setrvale podstatně lépe, než jsem v jejích krizových i krátce post-krizových dobách předpovídal. Steve Jobs se mnoho naučil a v Applu odvádí skvělé řemeslo, za které by se nemusel stydět žádný ze světových manažerských bossů, a přitom stále zůstává stejným marketingovým géniem jako v dobách svého mládí.

Apple letos dosáhla rekordní hodnoty akcií ve výši 150 dolarů za kus; to bylo krátce před jarním krachem akcií a znamenalo to kapitalizaci firmy ve výši 25 miliard; pamatujeme doby, kdy to bylo okolo dvou miliard a kdy se zdálo, že je jenom otázka času, kdy Apple někdo rychle koupí. Firma se nyní odhodlala k sebevědomému „stock-split“, tj. k rozdělení každé jedno akcie na dvě. To samozřejmě znamená pokles současné ceny akcií na polovinu, ze 111 na 55; stock split se provádí tehdy, když se očekává další vzestup akcií – kdyby místo toho následoval pokles, mohly by se akcie dostat do nebezpečného pásma, kde se s nimi pomalu přestává obchodovat a cena tak klesá ještě níž (jakmile se jednou stock split provede, již nelze vzít zpátky nějakým „slučováním“ akcií).

U Applu ale k pesimismu není důvod. V červenci se koná opět MacWOrld, tentokrát New Yorku, a má být prezentována opět plejáda nových produktů: nejvíce se čeká na iMac se sedmnáctipalcovou obrazovkou, až 450 MHz PowerPC G4 a bezdrátovou myší.

Apple si stále udržuje jen několikaprocentní tržní podíl v počítačovém světě – podíl, který jsem často označoval jako zranitelný, se kterým se obtížně bojuje proti dominantnímu světu Intelu a Microsoftu, jako podíl, který neslibuje, že bude vznikat příliš mnoho nových aplikací pro tuto platformu.

Pravdivým zůstává dnes pouze třetí část tvrzení; samotná velikost podílu (5-7 %) už dnes tak nebezpečná není. Příčinou je opět Internet, který podstatně zmenšuje význam platformy; na Internetu jde v podstatě o jedinou aplikaci, kterou je prohlížeč. Toto Apple dobře ví, a proto se stále více soustřeďuje na iMacy coby na „stroj pro váš internetový zážitek“: vylepšuje rychlost grafiky i zpracování, přináší bezdrátový port pro přístup k Internetu, stroj zůstává přenositelný a je sním snadná manipulovatelnost, a v neposlední řadě je elegantní. Výrobci PC sice rádi a už dost dlouho hovoří o tom, že přijdou s něčím podobným, ale zatím jsou to jenom slova a ne skutky – jedinou výjimkou je iPaq od Compaqu. Apple ale má s iMacem stále některé nepřekonatelné půvaby.

Pokud jsem kdysi uváděl, že Apple může masivní a cílený tlak konkurence (zejména Intelu) porazit, pak to dnes už zřejmě neplatí (domnívám se ale, že tu ta příležitost byla a že jí PC firmy nevyužily). Dnes může Apple porazit, tak jako každou firmu, pouze vlastní špatné řízení; na to měla firma v minulosti tolik smůly, že by její porce už mohla být vyčerpaná.

Diskuze (5) Další článek: Týden: Po volnějším týdnu v plném nasazení

Témata článku: , , , , , , , , , ,