Apple | iPhone | Soukromí

Apple: Přísaháme, že naše zařízení nikoho neodposlouchávají

Když se minulý měsíc objevily zprávy, že iPhony a další zařízení Applu možná odposlouchávají své uživatele, aby na ně mohly lépe cílit reklamu, výbor pro energii a komerci amerického Kongresu poslal společnosti dopis, ve kterém se firmy ptal, zda je to pravda. Apple tento týden zaslal odpověď - a přísahá v ní, že jde jen o fámy.

Celé znění dopisu získal server CNET. Apple v dopise píše, že ani iPhony, ani HomePody a jiná chytrá zařízení nikoho z uživatelů neodposlouchávají. Zákazník podle něj není produkt a podnikatelský model Applu „nestojí na shromažďování velkého množství osobně identifikovatelných informací, které se posílají marketérům pro obohacování cílených profilů.“

Legislativci v původním dopise, který poslali rovněž Alphabetu, vyjadřovali obavy hlavně nad zprávami, že aplikace třetích stran mohou získat přístup k datum skrze tzv. trigger slova jako „Hey, Siri“ a „OK Google“. Na podobnou věc se američtí politici ptali při výslechu v dubnu i Marka Zuckerberga. Šéf Facebooku tehdy odpověděl, že jde o konspirační teorii.

Apple nyní odpověděl ve stejném smyslu jako Zuckerberg. Podle společnosti technologie na rozpoznávání řeči v jejich zařízení slyší pouze spojení „Hey, Siri“. Jakmile se hlasová asistentka probudí, potvrdí, jestli člověk skutečně mluví nebo jde o omyl, a všechna následná slova už nejsou spojována s Apple ID uživatele.

Apple také tvrdí, že neuchovává informace o poloze uživatele ve spojení s jeho jménem a Apple ID. Teoreticky by tak ani poloha neměla být využívána k lepšímu cílení reklam. Společnost zdůrazňuje, že člověk má vždy na výběr, jestli chce aplikaci informaci o své poloze poskytnout. Zároveň ale upozorňuje, že nemá a nemůže mít kontrolu nad tím, co s osobními daty dělají vývojáři, kteří je shromáždí skrze tato povolení.

Co z toho vyplývá? Stále platí, že člověk musí pořádně číst podmínky, když aplikacím něco potvrzuje. Apple možná data nezneužívá, ale to neznamená, že to nejde skrze třetí strany.

Mohlo by vás zajímat: Soukromí na Facebooku? V podstatě neexistuje:

Diskuze (32) Další článek: Ve videohovorech na Messengeru budete moci hrát jednoduché hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,