Apple

Apple představil nový Macbook Pro s dotykovým panelem. Základní model je o 6 tisíc dražší

  • Apple si na konec října přichystal další prezentaci novinek, tentokrát čistě počítačovou
  • Dočkali jsme se nového Macbooku Pro ve dvou verzích
  • Apple sáhl po znatelném zvyšování cen

Živě jsme sledovali říjnovou prezentaci Applu, na které z nových produktů ukázal pouze Macbooky Pro. Ty dostaly kromě nového hardwaru také dotykový panel Touch Bar a také citelně vyšší ceny. Níže najdete záznam textového přenosu:

20:26 A to je pro dnešek vše. Nejen, že se nedostalo na monitor nebo upgrade Maců mini či Macu Pro, ale Apple nezmínil ani nový iMac. V nejbližší době tak můžeme očekávat další akci Applu nebo jen tichý update v rámci Apple Store.

20:23

Ceny:

  • Macbook Pro bez Touch Baru: 1 499 dolarů (45 990 Kč)
  • Macbook Pro (13): 1 799 dolarů (55 990 Kč)
  • Macbook Pro (15): 2 399 dolarů (61 990 Kč)

Apple zdražoval. Zatímco předchozí generace Macbooku Pro začínala na 1 299 dolarech, nyní startuje o 200 dolarů výše. Verze s Touch Barem je ve srovnání s loňským Macbookem Pro dražší dokonce o 500 dolarů. Nejlevnější model tak vyjde na 46 tisíc korun a náhradou za Macbook Air rozhodně nebude.

MBP-2016-SpGry-Family-OnWhite_PR_00-0008-227_v1_MR_s-PRINT.jpg

20:19 Apple připravil něco za Macbooky Air, které stále nemají Retinu a využívají TN displej. Třináctipalcový Macbook Pro bude dostupný také v levnější verzi bez Touch Baru. Bude mít dva konektory USB-C s Thunderboltem 3.

Scrn-10-27-026.png

20:09 Sledujeme možnosti použití Touch Baru v aplikacích třetích stran. Viděli jsme například Photoshop nebo DJ Pro. Zároveň však není jasné, zda bude otevřený pro všechny vývojáře. Pro Apple by bylo nemožné uhlídat jeho využití v případě aplikací, které nejsou distribuovány na Mac App Store s nutným schvalováním.

Scrn-10-27-021.png

20:01 Touch Barem sice Apple odpovídá hlasům, které volají po dotykovém displeji na Macboocích, zároveň však neukázal žádné unikátní využití. Většinu z prezentovaných možností je stejně tak možné použít s pomocí gest na trackpadu nebo prvků na displeji bez přehmatávání nad klávesnici.

19:56

Nechybí tradiční vylepšování použitého hardwaru. Displej má reálnější barvy a vyšší jas. Macbooky budou poháněné procesory Skylake a v případě 15“ verzí 14nm grafikami AMD, tedy poslední generací Polaris. Třináctipalcové modely se spokojí s integrovanými GPU Iris Pro od Intelu.

MBP13RD-TB-2016-SpGry-BlueBurst_PR_00-0008-048-PRINT.jpg

Vylepšení se dočkaly také reproduktory, které byly u předchozích generací umístěny pod klávesnicí. Nyní mají vlastní místo na bocích notebooku.

Scrn-10-27-020.png

Konektory – Macbook Pro obsahuje čtveřici konektorů USB typu C s rozhraním Thunderbolt 3. Nenajdeme na něm ani jeden konektor USB-A, vše kromě audio jacku (sic!) bude potřeba řešit s pomocí redukcí nebo doku.

19:49 Prvky dostupné na Touch baru si bude moci uživatel přizpůsobit podle svého způsobu použití. Dají se jím tak například nahradit klávesové zkratky.

Scrn-10-27-015.pngScrn-10-27-016.png

19:44

Apple vyřešil absenci dotykových displejů a na tzv. Touch baru bude zobrazovat například nápovědu při psaní QuickType, kterou známe z virtuálních klávesnic na smartphonech či tabletech. Zobrazovat bude moci například ovládání videa či hudby. A nesmí chybět emotikony.

Scrn-10-27-013.png

Součástí Touch Baru bude také senzor otisků prstů pro systém Touch ID. Ten zrychlí přihlašování nebo platby v rámci App Store či při webových nákupech.

Scrn-10-27-011.png

19:38

Začínáme s novým Macbookem Pro. Nad klávesnicí bude mít podle očekávání dotykový panel, který bude zobrazovat například ovládací prvky aktivních aplikací. Klávesa Escape se bude zobrazovat právě na tomto pruhu.

MBP13RD-TB-2016-SpGry-Orange_PR_00-0008-052-PRINT.jpg

Apple opět zeštíhloval a hmotnost se zastavila u třináctipalcové verze na hodnotě 1,3 kg. Dostupná bude samozřejmě i verze s displejem o úhlopříčce 15 palců. Bude vážit 1,8 kg.

Scrn-10-27-005.png

Klávesnice bude podobná té, které najdeme na dvanáctipalcovém Macbooku. Apple ji však vylepšil a pohodlnost psaní se tak doufejme zlepší. U Macbooku měla k dokonalosti daleko.

19:31 A nyní se konečně dostáváme k novým Macům. Na začátku připomínka důležitého výročí – před čtvrtstoletím Apple představil první Powerbook.

Scrn-10-27-001.png

19:28 Aplikace TV bude dostupná od prosince ve Spojených státech. Do dalších zemí zamíří postupně příští rok. S podporou pro tuzemský trh však počítat nemůžeme.

19:24 Apple představil novou aplikaci s prostým názvem TV. Bude spojovat obsah ze všech možných platforem pro stream videoobsahu – Netflixu, Showtime, HBO či CBS. Filmy či seriály bude doporučovat nezávisle na platformě. Zároveň spojí také filmy, které uživatel zakoupí na iTunes Store. Zdroje filmového obsahu si bude moci uživatel doinstalovat podle toho, které služby má předplacené. Aplikace se zároveň dostane i na zařízení s iOS.

Scrn-10-27-004.png

19:17 Startujeme s Apple TV, na níž je aktuálně dostupných 8 tisíc aplikací včetně populárních her. Mezi ně se brzy zařadí i Minecraft. Apple začal spolupracovat s Twitterem, takže nyní bude možné timeline pročítat společně se sledováním videa.

Scrn-10-27-002.png

19:10 Prezentaci tradičně začíná Tim Cook, který přináší rekapitulaci na začátek. Mluví o iPhonu 7, který byl představen minulý měsíc. Zaměřuje se například na fotografie pořízené iPhonem. Nový iOS 10 je po měsíci aktuálně nainstalován na šedesáti procentech zařízení s iOS, Android je na tom s poslední verzí mnohem hůř.

Scrn-10-27-003.pngScrn-10-27-005.png

18:50 Apple Store je již mimo provoz a to znamená jediné - chystají se nové produkty a Apple keynote za chvíli začne.

Scrn-10-27-001.png

17:00 Apple na dnešek svolal tiskovou konferenci, která bude po dlouhé době zaměřená čistě na počítače Mac. Pozvánku opatřil jednoduchým sdělením, které se k jablečným počítačům neodmyslitelně váže – když Steve Jobs poprvé představoval Macintosh, nechal jej na displej vypsat právě strohé hello.

V roce 1998 se potom na pódium dostal ve velmi podobné situaci, kdy vyrukoval s prvním iMacem a ten na displeji tentokrát zobrazoval hello (again). Můžeme se tedy těšit na velké změny právě v segmentu All-in-one, kde Microsoft včera představil pokrokový Surface Studio.

Zároveň už však víme, že přijde na řadu i nový Macbook Pro, který se zbaví řady funkčních kláves a dostane dotykový OLED panel i čtečku otisků prstů Touch ID. Spekuluje se také o novém monitoru – původní Thunderbolt Display byl Applem zaříznut. Poslední zprávy však hovoří o tom, že se jej Applu nepovedlo připravit.

Bezpochyby si toho však Apple přichystal ještě mnohem víc – dozvíme se to již dnes, kdy v 19.00 našeho času začíná samotná konference. Sledovat ji lze online na oficiálním webu Applu (v Safari na macOS nebo v MS Edge na Windows) a také jako tradiční textový přenos přímo zde.

Diskuze (241) Další článek: Další oběť úsporných opatření Twitteru - končí služba Vine

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,