Apple: nový iPhone, MacBooky, operační systém a ceny

Diskuze čtenářů k článku

19. 06. 2009 20:17

S jednou věcí zásadně nesouhlasím a to s posledním odstavcem. Pokud vím, má nový systém applu charakter spíše service packu, takže jinak - dokážete si představit, že by MS nabízel své akualizace a service packy za peněžité částky jako Apple? To by bylo opravdu tragické! ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 19:38

Dobrý den,

celkem uvažuji o koupi nového macbook 13´ a snažím se zjistit na netu co se dá. Bohužel z devadesáti procent akorát narážím na dohadování se jetli je apple drahý nebo ne a že za polovinu můžu mít nadupané pc. Chtěl bych slyšet nějaké konstruktivní dojmy z používání maců a ne jenom ódy, a naopak od uživatelů windows jiné argumenty než "cena", " chybějící nabídka start" (ano, i to se mi už stalo, a při veškeré úctě je to stejně imbecilní jako odpověď že na mac nelze nainstalovat "total commander"...) používám windows odjakživa, a na stolním pc i na dále budu.

Argumenty s cenou chápu, ale po tom co jsme si prošel nabídky notebooků mi to nepřijde zase až tak moc předražené. Zvažuji jetli hliník nebo plast. Věc se má tak, že jsem student, který si střihnul dálší školu a jinak se živím jako dramaturg, střihač a podobně pro několik firem. Takže potřebuji aby se na tom notebooku dalo eventuelně v nejhorším něco malého střihnout v HD (mluvíme o věcech do 5 mint když to přeženu). zároveň ,ale chi aby ten notebook ´byl 13 palcový, tenký, kolem dvou kg, s led diplayem a s jakž takž rozumnou barevností (krom stříhání většinou funguji tak že mi zašlou video ať se podívám na korektury obrazu, barevnost a podobně). Taky potřebuji aby měl nějakou výdrž. Když jsem s edíval na notebooky s těmito parametry tak jsme ve většině případů narazil na cenu stejnou, nebo naopak podstatně vyšší. Acer odmítám u z principu, protože jsem ho měl - 2 vlastní a jednou v rámci firmy - všechny permanentně kolabovaly co s etýče grafiky nebo nekvalitních diplay. Přítelkyně ho má teď asi rok - 4 krát reklamace...díky nechci. stejně tak Jiné varianty zas epro změnu byly příliš neforemné (myšleno výška a podobně) což je nepraktické pokud jste nucení s tím permanentně jezdit a víte, že vás eventuelně čekají výlety za hranice.Takže bych byl rád kdyby mi někdo poradil. Nejsme rozhodnutý jestli macbook nebo obyčejný notebook. Macy jsem si vyzkoušel ve škole a má je většina lidí kolem mě co dělá v profi audio-video. nicméně to nechi brát jako důvod proč bych to měl chtít taky.

Pro mac celkem mluví final cut, který j epopravdě mnohem svižnější při práci s hd, mám to ověřeno z praxe, stříhám jak na pc v premiéře (výkonostně srovnatelné pc s mac) tak jsme měl již několikrát možnost vyzkoušet i final cut. chápu že na 13´ macu final cut studio v plné verzi nejede, ale stačí mi FCexpress.

děkuji za rozumné odpovědi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 20:01

Ahoj, napisu to pokud mozno strucne. Kdyz potrebujes sem tam neco strihat, kup si nejaky silnejsi model hlinikoveho MacBooka. Vyhoda OSX, tedy systemu tkvi hlavne v tom ze je to UNIX, tedy ze system pracuje a chova se podle definic systemu UNIX, abych to popisoval do detailu, byla by to sahodlouha epopej. Ja treba produkuju audio a bez Maca by si to nedokazal predstavit. Rozdil ve zpracovani audia mezi OSX a Win je v tom, ze system maca je od zakladu navrhovan jinak co se tyce zpracovani real time audia, proste to zvlada lepe nez Windows. Co se ti bude hodit pri zpracovani videa je to, ze OSX uplne jinak pracuje s pameti, jednoduse receno efektivneji. predpokladam ze jsi kreativni clovek a jako takovy potrebujes pracovat a soustredit se na praci a ne zabyvat se cistenim systemu, zpomalujicimi antiviry a jinymi antineco nesmysly.

Proc hlinikovy model? Je pevnejsi nez plastovy, celkove je lepe zpracovany a co si budeme povidat, hlinik je precejen pevnejsi nez plast. Bily plast se navic dost spini. Drivejsi problemy s praskanim a zloutnutim uz davno nejsou pravdou. Nekteri chytrolini radi rikaji, ze na Maca neexistuje software. Reknu to takhle. Softwaru mozna neni tolik co na Windows, nicmene oproti Windows najdes vuci poctu aplikaci vice kvalitnich. To znamena, ze vetsi vyber software neznamena vetsi pocet kvalitniho software. Blaboly o tom, ze je to jen stylova hracka ani neber vazne, opravdu neznam ze sveho okoli lidi, co by si koupili pocitac, nebo treba Maca jen kvuli image. Mit a pouzivat jabko neni o image, je to o zpusobu prace. Poradim ti par webu, kde se dozvis objektivnejsi informace a taky hooodne software. www.mujmac.cz, www.macblog.sk, www.macplanet.sk, www.superapple.cz, www.prvnimac.cz, www.softpedia.com, www.pure-mac.com.

Tam se mrkni, procti si to a udelej si vlastni zavery. A na zaver tento serial:

http://www.root.cz/serialy/mac-os-x-je-taky-... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 21:21

Díky!

S tím softem se netrápím. jako co vím a co jsem omezeně zkusil tak mac je na HD určitě lepší. Co používám prográmky na psaní a na psaní scénářu a připravu podobnych věci, tak všechno existuji i na mac. Jenom rikám. mám trochu dilema, kvůli financím. tedka jsme vylezl ze školy a chystám se pracovat a během toho dělat ještě další -jinou-vysokou, a chci něco co pro mě bude multifunkční. Bez ohledu na to, že jsme typ člověky který chce sednout, zapnout, udělat, vypnout. Bratr mi říká že windows si můžu nastavit, ale já fakt nemám čas na to řešit kde co nefunguje (jakože s eto děje často - viz after effects, které teda na macu ve škole jedo mnohem lépe a s menšími problémy jak na windows - ty počítače jsou oba srovnatelné, pro oštarné). Zároveň je prop mě mac, ale neznámá a tak nechi udělat nějaký zásek. už kvůli tomu, že další peníze nebudu mít jen tak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 21:55

vzdy tam mozes nahodit Windows, keby nieco a furt mas spickovy kusok zeleza :)

Ale garantujem, ze prave na pracu video & audio Ti Mac vojde pod kozu a na Win skoro zabudnes. Zzitie sa trva prve 3 dni, pekne premyslene funkcie a riesenia objavujes postupne.

Zasadny princip uvazovania – co je v Mac OS X nejaky objekt (kus textu, obrazok, video, subor – cokolvek co sa da chytit) sa da aj pretiahnut inde. Drag & drop skutocne funguje VSADE a je to prvy koncept, ktory si treba uvedomit pri praci. Nemusim teda video hladat v okne Open, proste ho hodim z plochy do okna so strihom a on sa prida do zoznamu klipov vo Final Cut. Detto fotografie atd., prilohy do mailu – zase, Exposé a presunutie suboru do rozpisaneho mailu, ziadne Attach a hladanie na disku. AK je otvorene okno Open/Save, je mozne drag&drop subor/adresar z Findera (ako Win Explorer) do okna Open/Save a mas otvorenu poziciu, kde sa ten subor nachadza…

Na MacBooku Ti aj na plastovom bude bezat v pohode aj cely Final Cut Studio. Samozrejme, na hranie sa v Shake ci Color je lepsi Mac Pro s RAID, ale na bezne animacie v Motion na par vrstvach postaci aj MacBook Pro 13" – vsetko je akcelerovane GPU a ta uz nie je vobec zla. Len pridat RAM, RAM, RAM, idealne 4 GB.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 21:25

S tím střihem to není zase až tak horké. Spíše dělám tu dramaturgii reži, plus tedy vlastní krátké hrané věci, ale to stejně na notebooku nestříhám, ani nechci, není to moc použitelné ať je jaký chce.

U mě to je hodně o tom psaní storyboardech, plus takových návrhových střizích, které pak posílám znovu do střižna atd. pracujeme většinou na dálku.

Mě nejvíc láká ten systém , a to že to , co jsem slyšel, po mě prakticky nic nechce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 21:38

http://www.bugemos.com/...

Muzu te ujistit ze s OS X se ti tohle nestane Jedine na co upozornuje jsou aktualizace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2009 09:05

Muzu ti rict sve cerstve zusenosti z nakupu a prechodu na MAC. Byl jsem dlouholety uzivatel windows (od verze 3) a predtim MS DOS. S prichodem Visty jsem ale zjistil, ze toto neni to prave a WIN 7 nepovazuju za nic jineho nez vylepsenou Vistu. A protoze WinXP dosluhuju, bylo treba poohlidnout se po necem nove. OSX je podle mne jedina realna alternativa pro normalni lidi. Maca (MB Pro) jsem koupil samozrejme v zahranici (UK ebay), protoze mistni ceny jsou, rekneme to diplomaticky, k zbliti ;) Pokud nemas duveru v nakupovani na ebay, nebo to neznas, dobra alternativa je udelat si vylet do UK a na kazdem letisku existuje Dixons TAX free obchod, kde jsou vyjimecne priznive ceny Apple produktu.

Toto jsou jeste stare ceny, pocitam, ze s prichodem novych modelu budou muset jit dolu i oni...

http://www.dixonstaxfree.co.uk/index.cfm... ) Co bohuzel nepotesi, je absence tak dobreho file manageru, jako je total commander. Fakt dobre existujou tak 3-4, ale urovne TC nedosahuje ani jeden. Bud nemaji podporu FTP, nebo nemaji synchronizaci/porovnavani souboru a adresaru pripadne jine velmi uzitecne drobnosti. Prave zkousim PathFinder a mam vyhlidnute jeste ForkLift a DiskOrder. Posledni jmenovany vypada nejlip, ale nema support forum a releasy se zdaji byt velmi sporadicke.

System jako takovy se zatim jevi OK, ale jeste je brzo rict neco definitivniho (mam MAC jen od minuleho pondelka a 4 dny jsem byl na cestach). Ale zatim jsem nadsen. Prechod je vice mene bezproblemovy. Co bych ti doporucil, pokud planujes provozovat i WIN, kup si tenhle bundle: http://www.mupromo.com/...

Je v nem Parallels Desktop 4 a par dalsich uzitecnych veci. Specialne ten Parallels se vyplati. Ale kup rychle, protoze dlouho ten bundle uz v prodeji asi nebude?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2009 19:28

DOporucoval bych vmWare - ale zjistis ze to nakonec nebdues vubec potrebovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 06. 2009 20:09

prave preto je lepsi VirtualBox. Je zdarma, vacsine ludi staci a ked zistia, ze Win nepotrebuju, tak nelutuju vyhodenych penazi :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2009 20:18

Ja jsem taky prvne chtel poridit vmware, protoze jsem uz mel virtualni masinu. Ale pak jsem si precetl nejaka srovnani a Parallels vychazel lip. Navic virtualni masiny z VMWare se daji primo v parallels zkonvertovat a pouzit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 06. 2009 00:51

Kdo chce kam, pomozme mu tam. Sem překvapený, kolik lidí kupuje nový počítač od Apple. Bezbolestný přechod a ještě bez virtualizace? Normálnímu člověku budou chybět desítky her, specializovaný software pro vývoj, některé grafické programy, CADy, účetní software, vzdělávací software a další pro desítky oblastí. Minimálně by se musel omezovat, studovat možnosti alternativního software a kupovat licence na ten software, který je pro Mac jako náhrada za licence pro Windows.

Ano, pokud člověk používal počítač pouze na úpravu domácích fotek nebo videa, tak switchne prakticky na cokoliv - klidně i na nějaké Ubuntu, co je zadarmo. Pro takové použití lze ale zůstatat na vašich starých single core Pentium 4 nebo Intel Atom procesůrcích s Windows XP. Tady je třeba zvážit, jestli si člověk nekupuje jenom luxusní hračku.

Mě prostě zaujalo, jak všude čtu o switcherech. S jakou snadností switchli během 24 hodin a už celých 3-14 dní používají Mac a na něm pouze předinstalovaný software. Třetí týden je to přestane bavit a jdou s mašinou do bazaru...

Tady souhlasím s panem Remeňem (doufám, že nekomolím jméno). Pokud switchuji bez problémů a za 2 dny, tak mi stačí obyčejný VirtualBox.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 06. 2009 10:02

Milansabc:

Tak nevim jak jini, ale muj prechod je zatim bezbolestny a od minuleho pondelka, kdy jsem Mac poprve zapnul, jsem na nem, krom instalace Parallels a konverze virtualni masiny, windows vubec nespustil. A prozatim mi pozitiva prevysuji negativa. A negativa, jak pevne verim, jsou zpusobena moji nezkusenosti s OSX, nebo proste starymi navyky, ktere jsou ovsem po temer 16 letech s WIN zcela normalni a potrebuji cas. Bohuzel, v praci mi nic jineho nezbude nez nadale pouzivat Win.

Pises, ze "Normálnímu člověku budou chybět desítky her, specializovaný software pro vývoj, některé grafické programy, CADy, účetní software, vzdělávací software a další pro desítky oblastí."

Clovece v tom je mozna muj problem? Asi nejsem normalni ;) Hry od doby masivniho nastupu 3D nehraju, protoze krome cestnych vyjimek, nemaji napad a graficke zpracovani se jeste ani dnes na rucne kreslenou grafiku nechyta. A pokud mam na nejakou hru chut, pak je to zcela urcite cosi prastareho, 2D adventurniho pripadne RPG, co bych bez specializovaneho softu jako dosbox nebo scummvm stejne na Viste/Win7 nerozbehal. A vsechny tyto virtualizacni SW jsou i pro MAC.

Normalni clovek (rozumim "bezny user"), zcela urcite nepotrebuje "specializovany SW pro vyvoj". A opet, pokud opravdu nekdo potrebuje mit na Apple nejaky WIN nastroj, ktery na Apple bud neexistuje, VMWare, Parallels nebo jina virtualizace tento problem k naproste spopkojenosti resi. Dokonce existuje i reseni (CodeWeavers CrossOver), ktere ti umozni spoustet nektere Win aplikace i bez nutnosti instalovat cele Windows! Toto reseni sice neni tak rychle a spolehlive jako VMWare nebo Parallels, ale na nektere veci "normalnimu uzivateli" bezpochyby staci.

Dale rikas, ze "pokud člověk používal počítač pouze na úpravu domácích fotek nebo videa, tak switchne prakticky na cokoliv - klidně i na nějaké Ubuntu, co je zadarmo". Jiste, povida se, ze clovek si casem zvykne na vsechno...i na opratku :D Ja si kuprikladu na Linux a jeho chaoticky system distribuci a navzajem nekompatibilnich ovladacu a nutnosti porad neco buildovat nezvyknul a po kratke dobe mne zacal stvat opravdu hodne. Zkusil jsem, zhodnotil jsem ze tudy cesta (pro mne osobne) nevede a sel hledat dal. Apple jsem zvazoval dlouho predlouho. Odrazovala mne hlavne cena. Pak jsem ale zacal studovat co je zatim a proc tolik fotografu pouziva prave Apple a nakonec usoudil, ze toto je skutecna a jedina alternativa pro Win. A potom jak ted klesly ceny Apple hracek si myslim, ze cenovy rozdil mezi dobre vybavenym znackovym Win strojem a Mac strojem je zanedbatelny, jestli vubec nejaky. Takze na MAC prejde jeste mnohem vic lidi otravenych z toho kam smeruje Win.

A jeste jedna poznamka ohledne dostupnosti softu. Pokud uz ma clovek ustaleny workflow a nema potrebu kazdy tyden instalovat nove a nove aplikace, s prechodem taktez nebude mit problem. Ja jsem zatim koupil jen bundle obsahujici parallels, jinak jsou mnou pouzivane aplikace bud dostupne jako open source, pripadne mi vyrobce komercniho softu, ktery ma podporuje obe platformy, mi da seriove cislo na mac. Mozna ze ne kazdy, ale to uz je holt risk prechodu na novou platformu. Kazdy si musi zvazit, jestli se mu vyplati prejit a prechod dobre naplanovat. Ja se rozhodnul, ze pri vyhledove perspektive Win7 (coz je z meho pohledu "jen" vylepsena Vista) je ta nejlepsi doba na prechod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
11. 06. 2009 13:06

Lip uz jsi to snad ani napsat nemohl, nicmene urcite jsi milansabc nepresvedcil, pac to je proste applebijec a kazatel jedineho spravneho systemu. Jeho skoda, jeho omezeni, my co zname platforem vice mame alespon objektivni srovnani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 18:41

Ahoj všichni. Můj dotaz bude možná trošku mimo téma, ale snad mi pomůžete. Mám vážný zájem o koupi Mac Book (teď už Pro s 13"). U nás je cena stále cca 34 000 (aktualizace ještě na českém webu není znát) Přesto kdybych si zakoupil tento Mac v usa vyšel by mě snad o 10 000 kč levněji. A to je asi pádný důvod. Bude to můj první mac a nechtěl bych nic "pokazit". Ale brání mi v tom jedna věc. Pakliže si tento macbook pro objednám z usa, nebude mít českou klávesnici. Jde prosím v Mac OS přepnout klávesnice na českou? (jak je tomu ve Windows) To, že tyto znaky nebudu mít na klávesnici označeny už by mě tak nebolelo, jelikož píšu bez koukání na klávesku. Druhou věcí by byl adaptér pro nabíjení ze sítě. Ale ten lze snadno dokoupit. Takže je něco takového tedy možné, popř. vyplatí se toto? Prosím o názory a vaše rady! Moc děkuji za všechny příspěvky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 18:52

Prepnout na ceskou(a jakoukoliv jinou) klavesnici samozrejme problem neni. Adapter je staveny na 100-240V takze v nem take problem neni, jen si musis koupit redukci za par korun kvuli tvaru zasuvky, popripade lze koupit za par stovek jinej kabel, ale to me prijde jako zbytecnost. Nejaky rady k nakupu najdes na http://vykook.eu/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 21:47

klavesnicu prepnes v systeme, ja som mal tiez US, teraz mam cesku, ale to je jedno :D

Adaptery su robene univerzal ako tu je pisane, staci presne len koncovka alebo obycajny kabel na radio/holiaci strojcek s koncovkou na nasu siet. Adaptery Apple su robene ako 2/3 diely – hlavny adapter a potom nasuvatelna vidlica s roznymi koncovkami pre rozne siete (predava sa aj kit so vsetkymi zasuvkami sveta) a potom predlzovaci kabel na konkretnu zasuvku, takisto nasuvaci. Na adapteri su vysuvne nozicky na omotanie kabla, velmi elegantne!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 17:06

nevíte, dobří lidé, kdy už si konečně Safari zapamatuje loginy a hesla? bude to už v 3.0? hrozně mě to vytáčí!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 17:11

Ano, už s OS 3.0 se dočkáte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 13:44

Není nový iPhone trochu tlustší? Třeba tady mně tak příde: http://cache.gizmodo.com/assets/wwdc2009/wwdc2009-... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 14:03

Ano, také jsem měl pocit, že je iPhone tlustší a už jsem byl rozhodnutý to do článku napsat, ale pak jsem se pro jistotu podíval na specifikace na www.apple.com, kde jsem zjistil, že tloušťka je stále stejných 12,3 mm jako u verze 3G.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 14:04

Jen ještě ať to máme kompletní, tak nový model je o 2 gramy těžší než model 3G. To ale nikdo stejně nepozná...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 14:32

mě se zdá subjektivně 3G o dost lehčí, ani nevěřím, že to jsou jen 2g. vždycky se divím; ale opravdu citím, že 3g je lehčí než můj 2g

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 15:13

Řeč je o novém modelu 3GS oproti 3G.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 16:14

presne tak hovori sa o 3G vs 3GS a ten tvoj kvazi "2G" (aj ked toto je take neoficialne pomenovanie first generation iPhone mezdi pouzivatelmi ale samozrejme ze prvy iPhone sa nevolal 2G ale len iPhone bez dalsieho privlastku)

ten tvoj first generation (mam ho este doma tiez) ma hlinikove body cize samozrejme ze je tazsi ale je mnesi od 3G (par mm) neviem 3GS este som nedrzal ci je vedsi ale moze byt ked tak fakt iba mm ked nie nm)

dufam ze sa bude predavat v app store bez nutnosti zaviazat sa na ATT

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 13:41

Jak je to s displejem? Vím, že se předpokládal OLED...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 14:01

Displej zůstal původní i se stejným rozlišením. O OLED se mluvilo v neoficiálních spekulacích a na ty se samozřejmě nedá nikdy úplně spolehnout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 11:32

Cena 2 299 dolarů za 2,8 GHz, v přepočtu cca 45 000 kč, u nás cena 65 000 kč.

To mluví za vše

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 11:55

hold ked na to nemas tak nemas co uz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 12:04

v české ceně je zřejmě 2 rok záruky a 19% DPH, pak už to taková „rejža“ není

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 12:14

Taky se z neceho musi zaplatit vsechny ty ody na vyrobky apple na vsech webech a v mnohych periodikach

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 12:52

hehe, máš recht. Sice to nevynáší tolik jako platí jiná firma za slintání nad W7, ale člověk musí bejt skromnej

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 11:09

Chyby vam jeste

MacBook Pro 15 3.06GHz Intel Core 2 Duo - $2,599.00

http://store.apple.com/us/configure/MB986LL/A...

Procak se da dokoupit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 09:48

Hm, chcelo by to upozorniť, že cena uvedená v článku sa vzťahuje na dvojročný kontrakt so spoločnosťou AT credit check required; must be 18 or older. For non-qualified customers, including existing AT&T customers who want to upgrade from another phone or replace an iPhone 3G, the price with a new two-year agreement is $499 (8GB), $599 (16GB), or $699 (32GB).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 10:29

Ceny v USA už asi nikoho nezajímají. Podle mého tu ceny zůstanou stejné, jen 8GB se vymní za 16 a 16 za 32. Je to běžná politika Apple :). Je ale pravda, že uživatelé iPhone 3G nemají vůbec důvod měnit. Změny jsou hlavně v OS a ten budou mít zdarma (z tohohle by se měli poučit ostatní výrobci mobilů, hlavně Nokia). O trošku lepší foťák a elektronický kompas asi důvod ke změně nebude.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 10:42

Pro někoho může být důležité hlasové ovládání, popřípadě navýšení výkonu a výdrže baterie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 14:13

Hlasové ovládání bude nejspíše součástí systému (pokud ne tak jsem to někde přehlédl). Té vyšší výdrži bych moc nevěřil - procesor už není podtaktovaný takže si vezme zase něco navíc a i kdyby dosáhli v reálu třeba o 20% delší výdrže, stále je to hodina životnosti navíc při trošku aktivnějším použití. Iphone je prostě hračka a kdo si hraje potřebuje energii :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 17:25

hlasove ovladanie je bohuzial iba v 3GS http://www.apple.com/iphone/compare-iphones/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 19:21

Tak to je škoda. Ale pokud se podívám na celou tu tabulku tak je jasné, že vyšší výdrž baterie se nekoná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 10:39

a proč tam píšou: "Americké ceny totiž berou v úvahu úvazek u operátora, protože iPhone ve volném prodeji zde koupit nelze"

tady to zas někdo nečetl...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 08:20

Snow Leopard nebude o 45 % rychlejší, o tolik se zrychlí doba instalace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 08:45

Si snad někdy používal OS X? :) Takové chytrolíny miluji... Sice si budu kupovat svůj prní Mac až koncem roku, ale aspoň sem ho měl už několikrát na delší vyzkoušení (minimálně víkendy či celý týden - plastového macbooka má člen rodiny). Prndání ti jde, ale reálné zkušenosti ti chybí :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 08:53

Ano, používal. A myslím, že mám zkušeností trochu více než ty.

Jde o to, že já tu nepindám nějaké ovčí kecy, ale jen reprodukuju to, co říkali na keynote. Říkali, že instalace bude o 45 % rychlejší. Ano, systém taky zrychlí, ale rozhodně neříkali, že o 45 %.

Takže dřív, než budeš někoho osočovat, tak si to dvakrát rozmysli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 08:57

Ano, máte pravdu, jedná se o rychlejší instalaci. Věřím, že si tuhle chybku David Polesný opraví hned, jak si toho všimne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 10:00

O kolko sa zrealne zrychli cely OS a hlavne aplikacie pod nim zalezi takisto na Grand Central a OpenCL, v maalickej miere v 64 bit (tak casto omielane tym, ktoreho meno sa nehovori).

OpenCL by v QuickTime X mohlo vyrazne urychlit encoding videa. A toto je mozno dovod preco Apple stale caka s BluRay. Jednoducho pridu s komplexnym riesenim akceleracie vsetkeho (HD video do H.264 je velmi narocne) vo FinalCut Studio a iLife + iWork (keynote).

Takze tych 45 % zrychlenie instalacie beriem, ale celkova vykonnost OS a aplikacii pod nim moze byt niekde vyrazne inde… Kazda verzia Mac OS X doteraz prisla s drastickym zrychlenim a spickovymi technologiami (napr. Core Image) ktore prispeli k vyuzitelnejsim aplikaciam. Nove API a frameworky (na com stavaju dobre spravene aplikacie) dokazu este veci. Snow Leopard je priprava Apple na buducnost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 10:10

1*

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 09:19

Vyznělo to jako klasický kec Windows uživatelů a Linux uživatelů, kteří musejí permanentě rýpat do něčeho, co neznají. Nedíval sem se do keynote, takže nevím jak je to ve skutečnosti. Instalace (její délka) mě popravdě nezajímá. Visty i 7 se instalují rychle, stejně tak Ubuntu či Fedora a na nějakých pár minutách nesejde ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 10:37

"Nedíval sem se do keynote, takže nevím jak je to ve skutečnosti."

No tak tady moc nepindej a radši hezky šetři penízky na "svůj první mac"... ach bože, ta dnešní mládež!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 11:34

dej mi nekolik duvodu proc mam koupit 2x drazsi Apple Mac book nebo Macintosh a nemam si koupit skoro 2x levnejsi a rychlejsi PC s Windows 7 v cene ?

proc se mam omezovat na HW a SW u Apple a nepouzivat to co pouziva 90% uzivatelu PC a bez problemu udela levny upgrade cehokoliv a kdykoliv ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 11:53

Si myslis ze te budem prosit at si koupis Apple? Pro me, za me si pouzivej dal Acery, MSI a jine krapy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 11:53

Muzes mi ukazat PC ve stejne vybave a 2x levnejsi ?

Muzes mi ukazat rychlejsi Win PC nez MAc ? kdyz Visty bezi nejlip prace na Macich ....

Muzes mi ukazat jeden SW ktery nenajdu pod OSX ?

Ano ty muzes pouzivat SW co ma 90% uzivatelu, ja na MAcu 100% protoze pustim jak WIN tak OSX.

Ano ty musis upgradovat cokoliv ja Mac NE !

Staci tak ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 11:55

Rozhodně nekupovat ten předraženej MacBook za 30 tisíc. Za 15k se dá najít perfektní Acer, Asus nebo MSI, kterej (když se podíváte na frekvenci procesoru, množství RAM a velikost disku) je mnohem, mnohem výkonnější než ten čínskej bazmek od Apple. Navíc k němu bude od října Windows 7 se spoustou užitečnýho software jako je 60-ti denní trial antiviru, 30-ti denní trial antispyware, trial verze vypalovacího programu Nero, který je propojen s každou částí systému (najdete ho jednoduše všude) a spousty dalších. Záruka na takový notebook je pak úplně stejná jako na ten hroznej Apple, takže tím je z obliga kvalita zpracování.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 12:25

Nejhorší je, že jsou i tací, kteří by to mohli myslet i vážně

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 12:34

Ale já jsem to.............no dobře.........nemyslel vážně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 12:31

Nezapomente na spickove zpracovani podle nejprisnejsich prumyslovych norem (vseobecne zname jako centimetr zadna mira) a top materialy (rozumej plasty) vyvinute peo nejnarocnejsi podminky (cti trabanty a plastove euro-okna).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 13:03

http://img4.imgup.eu/app.png... Apple Pro - vcetne monitoru

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php...

Win PC vcetne monitoru - samozrejme na Win PC by se dalo a necem trochu usetrit - jeste tak treba 5 tisic neli vic aby konfigurace byla cca podobna MAC Pro

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 13:13

jen poznamky uplne zjevnych veci, protoze do hloubky se mi to studovat nechce - k macu muzete mit libovolne LCD a srovnavat displaye (s tim HP mam zkusenosti a je nahony daleko od LED v Apple) ... u toho Xeonu v sestave nemate ECC pameti ... v macu mate iWork, ale u te sestavy nemate zadnou kvalitativne srovnatelnou office sadu, OpenOffice se s nim opravdu srovnat neda v mnoha ohledech ... taky v te sestave nevidim nikde SW ekvivalentni iLife ... a hnusnejsi skrin uz tam na vyber nemeli?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 13:24

Jak říká vvessan:

- monitor s LED podsvícením je mnohem dražší než nějaký výběhový HP model (zkuste něco od Samsungu, tuším, že mají dva tak v cenové relaci 40-50 tisíc)

- procesor ve vaší sestavě není ten stejný jako u Macu Pro (rozdíl ve výkonu minimální, ale cenově tam asi nějaký rozdíl bude)

- paměti zmiňoval kolega nade mnou

- v ceně Macu Pro je iWork (ostatní software co je v základu - jako je iLife - ted neuvažujeme, čímž získáte trošku výhodu pro konečnou cenu)

- v ceně Macu Pro vidím i klávesnici a myš, takže si zkuste připočíst nějaký set od Logitechu nebo od Microsoftu

Jsem zvědavý, jestli se pak dostanete na nějakou nižší cenovou hladinu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 13:29

Přestaňte. Dyk je to úplně fuk. Kdo chce meka, koupí si meka. Kdo ho nechce, nekoupí si ho. A navíc - mekisti, kupujete si svoje stroje pro výkon?

(mluvím teď spíš o laptopech) Ne, mě fakt nezajímá, jestli budu mít DDR2 nebo DDR3 a jestli bude webkamera snímat v jednom megapixelu nebo ve VGA atp. Jde mi o to, abych měl kvalitní displej, tenké a lehké tělo a dlouho vydržel. To vše nabídne MacBook Pro 13" a hotovo.

Kdybych chtěl (z nějakého neznámého důvodu) herní mašinu za 20 tisíc, tak mi Apple nepomůže, no co.

Lidé si vybírají Apple z důvodů jiných, než je výsledek v benchmarcích, smiřte se s tím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 14:02

ok ze sestavy je vyhodi jeden 1TB disk a vyberese levnejsi skrin podobna Apple - usetri se tim na klavesnici, mys i Office

k monitoru nemam poznamky - pracoval sjem na 24" Apple monitoru a pracoval sjem na tom HP - prijde mi vse srovnatelne

ale dobre... jak rika kolega nechame toho. protoze vy hajite sve hovinko a ja sve, pro me i pro vas je to to same hov*no a nemame radi to toho druheho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 16:15

este raz sa opytam: pobezi mi na tej skladacke Mac OS X? Nie? Tak si ju nechaj. Windows 7, teda err, premalovana a troska urychlena Vista neprinasa prakticky nic nove, az na okopirovany Dock.

Ja osobne chcem kvalitny, moderny OS UNIXoveho typu (OS X je certifikovany UNIX). Chcem pokrocile technologie a riadny shell. Mozem to prosim dostat na Windows?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
ex-šéfredaktor Živě.cz | 09. 06. 2009 11:00

Ano, chybka, opraveno. Díky za upozornění.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 09:11

ten tě tedy pěkně utřel - aspoň máš ponaučení pro příště. Nejdřív si věci ověř sám a pak teprve na někoho reaguj.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 08:11

Mne sa paci cena za update z Leopard na Snow Leopard, 29USD, to je total sila. Takuto cenu by mal dat aj MS pri prechode z Win Vista na Win 7, to ale istotne neurobi. A ze apple je drahy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 08:45

OEM verze Windows 7 zase o tolik dražší nebude (29 USD je bez DPH + naše DPH + naše přirážka). Nechme se překvapit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  09. 06. 2009 09:21

jsem rad, ze jses tady. Nejak si posledne zappomnel poslat ten link na osmadvacet placenych updatu MacOs X od doby co vysla Vista. Nic se nedeje, to se stava. Tak to sem prosimte postni ted. Diky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  09. 06. 2009 10:14

Ale kde jsou ty placene updaty? Ja tam vidim jen SW, shareware, freeware, dema...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 10:24

Prosim, jeste chvilku ho trap, potrebuju se dneska zasmat!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jozka  |  09. 06. 2009 12:00

Neprijde. Asi ho ode dneska zacnu pronasledovat na zemi, ve vzduchu i pod vodou. Meje zvedavost je totiz velka

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 11:52

aj ja by som chcel ten link ..... ten co si poslal si trosku vedla to nieje update MacOSX ale rozne programy na stiahnutie od freeware po dema ale ten link na tie platene update?

samozrejme ze nic take neexistuje ale no skus chalan

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 10:10

Standardní způsob přepočtu: 29Euro + 19% DPH + 20% marže a jsme na ~1200,-Kč. A teď se podívejme na cenu OEM Vista Ultimate (nebo očekáváte, že MS sníží cenu nového OS?): nejlevnější 64-bitové jsou za 4 485,- s DPH.

Dokonce i stařičké OEM Windows XP Home stojí víc!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 11:28

ale no tak... u apple platis dvojnasobnou cenu OS v cene HW.

normalni PC postavit 2x levneji a mozna i vykonnejsi a jeste k tomu koupis Win OS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 11:35

ale no tak, to že si doma skládáš PC z nejlevnějších komponent neznamená, že se to může rovnat s Apple.

Zkus si koupit Dell Latitude nebo Dell Precision a nebo Lenovo Thinkpad T.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 11:38

rozhodne si doma neskladam PC z levnych komponent nebo snad i7 nebo AMD quad je levna zalezitost ?

pokud clovek se nevyzna nebo nema nekoho kdo mu sestavi PC nebo poradi s koupe tak si koupi hotovou sestavu s OS i kdyz preplati 4-7 tisic - je to porad levnejsi nez MAC a je rychlejsi nez MAC

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 11:56

poskladam si tak aj notebook porovnatelny s MacBook Pro alebo nejakym kvalitnym Dellom ci Lenovo, Sony?

Alebo za tu istu cenu Nehalem 8 jadrovu stanicu s premakanym boxom? (toto DEFINITIVNE NIE).

ALebo snad nieco ako iMac, kde budem mat komponenty s displejom „vsetko v jednom“ a bude to obsahovat vsetko potrebne (Wifi, bluetooth) v sebe? A co tak Mac mini, malicky boxik ktory zerie 13 W mimo spickovej zataze?

Ani jedno z tohto proste NEPOSKLADAS. A okrem toho, ja chcem UNIX s dostatkom komercnych aplikacii spickovej kvality a pohodlnym GUI a kvalitnou mierou integracie vdaka dobrym frameworkom a SDK. Nic? No nadhod nieco porovnatelne, nech sa pobavime…

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 12:03

Vzdy najdes alternativu - pokud hleda clovek.

politika Apple je akceptovatelna pouze pro tezke fandy Apple, ktere vybali penize jen proto, ze budou mit MAC.

Co mi nabidne v podnikani MAC ?

nabidne mi moznost zprovoznit bez emulatoru nejaky ucetni SW nebo jiny OS staveny pro Linux nebo Windows ?

kolik lidi si radsi koupi notebook pro praci za cca 45-60 tisic nez notebook za 20-25 tisic ?

Kolik lidi si radsi koupi all in one Apple nez normalni stolni PC ktery nevyuziji ani na 50% ?

Kolik lidi potrebuji omezeny MAC kde pro koupi nejake novejsi komponenty pro upgrade nez levnejsi a stejne vykonne pro PC?

Tady se bavime jak o financni strance, po omezene strance tak i o rozsiritelnosti.

Mam mit doma omezeny MAC a drazsi nebo mit doma normalni PC ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 12:22

Bugx ty Emulator Proc mluvis o vecech o kterych si jen slysel ???

Proc si lidi kupujou BMW treba i ojete kdyz si muzou koupit Fabii ?

Stejne tak Fabie te odveze z bodu A do bodu B, taky ma spalovaci motor, volant, svetla tak proc 2x tak drahe BMW ??

to jen ohledne ceny, ohledne SW v tom mas hokej...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 13:05

Ja jsem o necem jen slysel ? :) jezis ty jses chudacek...

Nesrovnavej nesrovnatelne a to PC a MAC s BMW a Fabii

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 13:20

Kdyz uz tu ches poucovat, tak si nejdriv zjisti co to ten emulator je :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 13:39

mne sa tiez to zrovnanie zda trefne

preco si vsetci nekupuju Dacie? - ucel splnia ako kazde ine osobne auto

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 13:49

Tak jsem rad ze jsem trefil ze si o Macich jen slysel, tva reakce to potvrdila.

to srovnani je presne a rad ti ho vysvetlim.

priklad BMW 1 a Fabie

prostoreve velmi podobna auta, ale vykonove daleko od sebe. Pokud nekdo chce usetrit a pouzivat auto jen na jizdu z bodu A do bodu B .. urcite si koupi Fabii.

Ale ten kdo hleda komfort a cestu z bodu A do bodu B si uzit tak urcitre koupi BMW.

takze nebudu kupovat manzelce Mcbook Pro kdyz vyuziva notebook jen na surfovani a nakupovani na eshopech.

A sobe urcite nebudu kupovat Acer Asus z Win kdyz sedim 12 hodin denne za monitorem potrebuju vykon.

Dalsi vec proc bych si mel kupovat v CR auto ktere tady vyjde o 30% vic ??? Podivej se na ceny Applu v USA. V dnesni dobe neni zadny problem najit cestu jak ho dopravit do CR za par korun...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 15:14

Na Macu běží jak Windows, tak Linux, což se opačně říct nedá, teda na tvém poskládaném PC OSX jen tak nepoběží a to i když existuje osx86project.

Je velký rozdíl mezi skládáním si PC a koupí PC. Můžeš si PC koupit v Tescu a nebo si koupit Dell. Apple je v třídě toho Dellu. Samozřejmě pak hrají roli další věci, jako celosvětová záruka, oprava u zákazníka do druhého dne, atd...

MAC je normalni kvalitní PC, ničím omezený není. Výhoda MACu je operační systém a možnost inatalace i jiných operačních systémů a vyšší kvalita, takže MAC není to samé jako hlučný pečící notebook HP za 14 tisíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 18:50

Lež jak věž. Zkuste si dohledat např. články na Tom's Hardware Guide (ty asi těžko budete obviňovat z pro-Applovského sentimentu, ne) a je tam krásně ukázáno, že to co Apple prodává není vůbec předražené a spousta firem má stejný HW dražší!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 14:51

Proc by to MS delal. Apple vi, proc davat tak smesnou cenu - je to smesny upgrade. Win 7 je novy OS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 15:04

ten „smiesny upgrade“ prinesie take technologie, ze aplikacie pre Mac OS X budu zase dalej oproti aplikaciam pre Win. Programatori budu moct implementovat lepsie GUI a funkcie namiesto namahavej optimalizacie pre GPU a viac jadier. Mac OS X vdaka tomu „smiesnemu upgrade“ vyzmyka z hardware maximum, pricom uz v 10.4 to bol system s daleko lepsou odozvou a rychlostou ako Windows na tom istom zeleze, o lepsej optimalizacii spotreby baterie nehovoriac…

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 16:32

Programátoři ve windows to už můžou využívat dva roky. V .NET WPF jsou hw akcelerované (a vektorové!) grafice, data bindingu atd. Totéž víceprocesorové programování.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2009 09:48

A proto jediný software ve Vistách, který používá WPF je Notepad a Chess.

ještě je potřeba dodat, že HW akcelerace první rok byla podporována pouze ve Vistách. Později to dodělali zpětně.

Mimochodem - Cocoa Ui je DPI nezávislé už od dob, kdy Microsoft snil o Longhornech.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 15:23

Pokud to nevíte, tak Windows 7 běží na stejném jádru jako Windows Vista, kdežto Apple podle vlastních odhadů přepsal 90% zdrojového kódu Leopardu kvůli "směšnému upgradu", kterým podle vás je Snow Leopard.

Zkuste si srovnat vývoj Windows a Mac OS X. Zatímco Windows jsou čím dál větší balast, který vyžaduje čtvrtinu průměrného notebookového disku a jejichž minimální konfigurace si mnohdy nezadá s leckterou novější gamesou, Apple pracuje na výrazném urychlení systému oproti předchozí verzi. K tomu byla velikost Snow Leopardu oproti původní verzi systému snížena o celých 6 GB.

Nezdá se vám, že jde Microsoft trošku opačným směrem? Ale jsem si jist, že v jeho případě je to správná cesta. Vždyť hardware je pořád výkonnější a výkonnější, tak si mohou dovolit dělat náročnější systém, no ne? Co na tom, že to pak na aktuálním "železe" jede srovnatelně rychle jako Windows 95 na počítači ze své doby...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 16:12

presne tak. Zatial co Apple zostihluje a optimalizuje OS X co to ide, Windows idu stale opacnym smerom. 10.5 Leopard urobil z 5 rocneho PowerBooku G4 stroj, ktory reaguje vyrazne lepsie ako s 10.4. Ano, vypoctova doba sa neurychli, ale reakcie systemu a spustanie aplikacii vyrazne. A co take jadro WebKit – zakladne pravidlo tohto Open Source projektu je, ze novsia verzia na tej istej konfiguracii nesmie byt v ziadnom pripade, v ziadnej oblasti pomalsia ako ta predchadzajuca.

To iste sa da povedat o roznych Linux distribuciach, vid Ubuntu 9 a 8. Apple velmi dobre vie, preco optimalizuje co to ide – jedine tak je mozne preniest rozne nove technologie aj na iPhone, ktory vela technologii zdiela s velkym Mac OS X.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 16:13

Ano to vim, pokud vsak nejsme imbecilove, dokazeme oba pochopit, ze to je irelevantni. No, ze prepsal 90% zdrojoveho kodu aby konecne mel podobne jadro jako Vista pred pred 3 roky - vyborne!

Ke zbytku uz se asi nema cenu vyjadrovat, vsudypritomne ohlasy na win7 a jeho rychlost jste asi nikde nepochytil, ze :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 16:22

Obom stranam by som odporucil precitat nasledujuci, velmi dobry clanok ohladom W7 vs Snow Leopard: http://www.neowin.net/news/main/09/06/09/marshy... ...

A odporucam ho precitat cely a to obom stranam, kym sa tu budete dalej hadat... A len doplnim, ze som velmi spokojnym uzivatelom ThinkPadu (W7 x64 RC1+ Vista x64), ktory planuje kupit MacBook Pro a pouzivat obe platformy, takze nie som fanatickym zastancom ani jednej strany, no tieto diskusie sa tu niekedy nedaju citat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 16:44

Všudypřítomné ohlasy na Windows 7 jsou krásná věc, ale vzhledem ke "kvalitám" Visty, je pochopitelné, že se bude na Seven, které jsou lepší než Vista, nahlížet s optimismem. Přirovnám vám to k fotbalu, aby to bylo snadno pochopitelné.

Když hráli Bohemians v druhé lize, tak to stálo za prd a všichni si říkali, že Bohemians stojí za prd (kromě fanoušků Bohemians samozřejmě), ale teď když postoupili do první ligy, tak všichni slaví, jak je to úžasný tým. Jenže tam dostanou třeba (schválně píšu třeba, abychom se tu nemuseli přít ještě s fotbalovými fanoušky) na kokos a poputují zpět do druhé ligy.

Chápete, kam tím mířím? Každý byl naštvaný na Vistu, protože to byl systém, který z vašeho hardware udělal cosi nepoužitelného (ať už kvůli tomu, že sám systém požadoval vysoký výkon, nebo že nepodporoval některé komponenty), takže je jasné, že když se tento problém vyřešil ve Windows 7 a "Okna" se tak zbavila některých svých hlavních neduhů, že lidé budou nadšení, ale to ještě neznamená, že tento systém bude moci "kopat první ligu".

Nevím, nakolik máte zkušenosti s Mac OS X. Já mohu Windows 7 porovnávat se současným systémem Leopard, protože mám kromě MacBooku doma ještě desktop právě s Windows 7 a řeknu vám - jsou to pořád Windows. Pořád je to stejné "drbání se pravou rukou na levém uchu".

Některé novinky jako třeba "dock" jsou skvělé, jiné jsou prostě jen špatně implementované, protože se hochům z Microsoftu nepodařilo vše okopírovat, jak měli. Všimněte si, že neříkám "jak chtěli", ale "jak měli". Na kopírování osvědčených prvků nevidím nic špatného, ale Microsoft by se měl alespoň naučit to dělat pořádně. Jinak to připomíná situaci, když naučíte cirkusového medvěda jezdit na kole - je to sice jízda na kole, ale jednoduše tam cítíte, že je to nepřirozené.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 22:21

Windows7 samozřejmě má nové jádro

http://channel9.msdn.com/shows/Going+Deep/Mark-Rus... ...

Windows7 je rychlejší než Vista na stejném HW

Velikost instalace oproti Mac OS X je větší, protože Windows podporuí víc HW

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 22:44

LoL :) To ze ti jedna instalace Leoparda nabootuje jak na Intelu tak PowerPC asi nevis co? Takze s vetsi podporou HW u Win 7 zalez :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2009 08:27

Ovsem toto je ponekud zavadejici, protoze od Snow Leoparda nabootujes akorat Intel HW ;) PoverPC podpora jde uplne ven a tim padem se usetri nejakych 6GB z instalace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 06. 2009 11:21

Samozrejme ze to je presne tak jak rikas, ale Irbis Horsky zatim jeste neni venku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2009 13:02

No venku nejsou "de facto" ani Win7 ;) Podle mne je zbytecne resit, ze kdo kolik podporuje HW. Jakozto byvaly (a z donuceni v praci jeste stale) WIN uzivatel, mam mozna vice zarizeni ktere muzu pripojit, ale 99% z nich nebudu nikdy potrebovat. Takze fakt je to uplne nesmyslne tvrdit, ze ten nebo onen system je lepsi podle vetsiho poctu driveru.

BTW, tech usetrenych 6GB neni jen vyhozena PPC podpora, ale taky hromada ovaldacu, ktere se standardne do kazdeho systemu cpou. Apple se totiz rozhodnul velkou cast ovladacu nabizet pouze ke stazeni a zbytecne nezasirat disk ovladacema, ktere bezny clovek nikdy potrebovat nebude. Na jednu stranu kontroverzni krok, protoze ne kazdy ma porad pristup k netu, na druhou stranu, tech situaci, ze bych potreboval zrovna nejaky ovladac, kdyz zrovna nebudu na netu bude tak malo, ze ja osobne tento krok vitam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
10. 06. 2009 13:13

Samozrejme ze to je uplna pitomost resit, taky sem s tim nezacal Ale kazdej zase musi uznat ze je dokonalosti samou pres firewire pripojit k ppc stroji x86 stroj jako externi disk a nabootovat z nej bez jediny upravy cehokoliv

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 15:33

Dovolim si ve vsi slusnosti nesouhlasit s tim, ze Win7 je novy OS. Podle mne je Win 7 jen vylepsena Vista, respektive Vista, jaka tu mela byt uz pri jejim uvedeni. Zcela novy operacni system mela byt prave Vista. To ze MS prisel s Win 7 tak brzo po uvedeni Visty, je pro mne osobne dost padny argument, ze je to jen trochu vetsi fix verze s funkcema, ktere se do Visty uz casove nestihaly. A fakt si myslim, ze zcela novy plnohodnotny system za tri roky nenapises ani s tak velkou bandou programatoru, jako ma MS. Urcite ne na urovni moderniho OS jakym ma Win7 byt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 07:56

Popravdě čekal sem více především od iPhone 3. generace. U vzhledu jsem doufal, že se přiblíží unibody stylu, který Apple má u svých notebooků, případně aspoň nějaký ten hliníkový styl, když ne přímo unibody. Další mínus je výbava. Sice rychlejší bude, ale hlavní (pro mě) inovace nastanou v samotném systému a ten bude dostupný i pro starší iPhone 3G, který vlastním a tudíž nemám důvod jít do novějšího "S"...

Co mě ale potěšilo je zlepšení konfigurace základních MacBooků, zachování jejich ceny a přiřazení nálepky "Pro", což lépe odpovídá. Jen škoda, že zůstal jediný "obyč" MacBook a nemá aspoň jednoho plastového brášku. Já osobně se chystám koncem roku koupit MacBook "Pro" 13", takže mě to potěšilo...

A Snow Leopard vypadá velice zajímavě :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 08:26

V keynote se mluvilo o funkci lokalizaci iPhonu nebo smazání obsahu,

na Mobileme jsem nic takového nenašel

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 08:43

Lokalizace iPhonu bude, avšak já si nechám angličtinu... A smazání obsahu? Jak to myslíš?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 09:04

Myslím to tak, že když ti někdo ukradne telefon, nebo se ti proste ztratí, můžeš ho smazat, aby nepřišly tvoje data do rukou nepřítele

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 09:08

jo a tu lokalizaci jsem myslel ne jazykovou, ale třeba někde v baráku.

Občas se stává že člověk nemůže telefon najít, stači jen někde položit, a o zábavu je postaráno zvlášt, když člověk někam pospíchá.

tahle funkce, jestli jsem to pochopil dobře, by měla být dobrá na hledání telefonu třeba za gaučem a tak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 10:18

Ked nebudete moct najst iphone, mozete pozriet na mobilme, podla gps kde sa nachadza, pripadne si poslat spravu, ktora aktivuje na iphone pipanie, takze ho niekde pri sebe najdete (funguje aj pri stisenom mode) no a ak vam ho ukradnu mozete poslat spravu, ktora vymaze cely obsah iphone (toto v pripade najdenia, bude obnovitelne zo zalohy). Velmi sikovne funkcie, len neviem ako to je s mobilme, nejake ucty, poplatky ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 08:54

Vše bude umožňovat až OS 3.0 dostupný od 17. června.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 20:20

kecy v kleci.....předražená nepoužitelnost díky arogantnímu chování tu pro tupé stádo ovcí stále bude

já bych si ho klidně koupil, ale ty dětský chyby......to je jako koupit drahý howno místo čokolády, přestože to jako čokoláda vypadá a je to lepší na dotek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2009 00:05

"pro tupé stádo ovcí" toto je vzdy najlepsi argument

uz len uzivatelia ms produktov a win su clenmi mensy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
10. 06. 2009 16:52

mně se wokna nelíbí...zastaralá technologie....stejně tak W7 už teď je zastaralý....ale zkus si na Linuxu čas od času zahrát (a současně mít zapnuté důležité programy).....tak přemejšlej, než něco plácneš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 05:32

Co se mi líbilo hodně, je exposé pro samotné aplikace. Očividně (aspoň trochu) se apple inspiroval miniatury co má Win 7, tady to ale není jen nevzhledný čtvereček a vypadá to opravdu parádně (jako skoro půlroční win 7 uživatel jsem si na ty čtverečky moc nezvykl, u applu to vypadá mnohem použitelněji), navíc to umí mnohem víc než jenom ukázat co je v okně (přetahování obrázků atd.)

p.s. Koukněte na keynote, těch věcí do SL představily celkem hodně, tady není prakticky nic. Jo a ukazovali tam betu TomToma a některé featury jsou parádní

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 06:33

Jako dlouholetého applaře mě celkem zklamavá politika applu v oblasti baterií. Proč to všechno rvou dovnitř sice chápu, ale nesouhlasím s tím. Jistě prodlužuje to výkon, ale vzhledem ke zkušenostem se staršíma baterkama bych byl celkem radši kdyby to nechali vyndavací. Dávat do servisu noťase jen kvůli výměně baterky to se mi teda fakt nelíbí. Navíc např. výměna baterie u starších macbooků je absolutně triviální a zvládne ji každý tak proč to měnit. Jinak opět další event co potěšil, ale rozhodně nepřekvapil. Zprávy o novinkách unikají postupně, takže žádná ukrutná pecka jen to co se čekalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 08:17

No ono když dáš do Macbooku ZinkoStříbrnou baterku která je drahá jako sviňa, tak si pohlídáš aby se ti na konci životnosti vrátila na recyklaci. Navíc když se ta baterka nedá vyndat, tak nemusí bejt díra v unibody a pak je celý stroj mnohem pevnější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 08:31

No to se snad dá ošetřit úplně jinak...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 10:11

pretoze to je tak trivialne, ze potom neprides do servisu a nezaplatis im za vymenu ale vymenis si to sam. A to je pre nich kontraproduktivne. Pre mna tiez, dalsi dovod pre odporcov apple to nekupit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 10:43

Mne sa nevymienateľne batérie zasa pozdávaju. Ak je prevádzka na jedno nabitie takmer dvojnásobna, znamená to, že budem nabíjať dvakrát menej, pri zvýšenom počte nabíjacích cyklov sa s potrebou výmeny určite stretnem až po uplynutí záručnej doby. A to nebude problém bez porušenia záruky vymeniť tu batériu aj doma...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 10:56

Ta 'nova' baterie se objevila uz drive v 17" Booku a podle reakci a testu se Apple opravdu podarila. Verim, ze vetsina uzivatelu, nebude mit se zabudovanou baterii sebemensi problem a naopak oceni jeji vyhody.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 20:18

joooooo hochu, na dětský problémy (tohlou jsou spíš nemluvněnský :) si musíš jako uživatel předražené nepoužitelnosti (rozuměj výrobek od Applu) zvyknout

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 08:18

Nepletu li se, expose bylo už ve verzi TIGER, což je doba kdy byly vidány Win XP, takže bzch řekl že zrovinka tohle okopíroval temný vládce MS to samý jako s tou napodobeninou dashboardu.

Nechci se hádat, to jen na upřesnění

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
09. 06. 2009 08:33

Kdepak, Expose bylo uz v Pantherovi z rou 2003

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 09:02

Dkonce. Panthera sice doma mam, ale už není na čem spustit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 06. 2009 13:38

Ježiš vy jste leváci, kdyby jste se radši koukli na ten keynote a nepsali tu kraviny, tohle je úplně nová featura.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor