Apple: nový iPhone, MacBooky, operační systém a ceny

Apple představil novinky – vylepšené MacBooky, operační systém Mac OS X Snow Leopard, nový iPhone 3GS, mobilní systém iPhone 3.0 a také nové ceny.
Kapitoly článku

iPhone OS 3.0

Dále Apple včera ukázal další podrobnosti ohledně nové verze operačního systému pro iPhone. O systému s označením 3.0 jsme psali již při jeho březnovém ohlášení, nyní si představíme jeho finální podobu.

Kromě celkového zrychlení, které by u webového prohlížeče Safari mělo být údajně až trojnásobné oproti verzi 2.2.1, bude OS 3.0 řešit většinu softwarových „neduhů“, jimiž iPhone až do nynějška trpěl. Pro našince bude zejména důležité, že přibude plná lokalizace do češtiny a slovenštiny (a dalších téměř 30 jazyků).

Pro přehlednost uvádíme soupis novinek v OS 3.0, které byly známy již dříve:

  • podpora posílání a přijímání MMS
  • možnost použít iPhone jako internetový modem
  • funkce „cut, copy & paste“ pro vyjímání, kopírování a vkládání
  • lepší správa SMS (možnost přeposílat a mazat jednotlivé zprávy)
  • „landscape“ mód (možnost naklopení iPhonu na šířku) s větší klávesnicí pro psaní SMS, mailů a poznámek
  • nahrávání zvukových záznamů
  • push notifications
  • rodičovská ochrana před zobrazováním nevhodného obsahu (což by mělo mít za následek uvolnění vstupních podmínek do App Store)
  • podpora Peer to Peer pro hraní multiplayerových her

O některých zajímavějších funkcích se zmíníme trošku konkrétněji. Jde například o vyhledávání Spotlight známé z Mac OS X Leopard. To umožňuje postupným psaním okamžitě vyhledávat aplikace, kontakty, poznámky, úkoly v kalendáři nebo songy v iPodu, což výrazně urychlí práci s telefonem.

Aplle 14.jpg 
iPhone OS 3 přinese například možnost psát s displejem naležato

OS 3.0 bude uživatelům služby MobileMe poskytovat také funkci Find My Phone („najdi můj telefon“). Přes webové rozhraní služby bude možno okamžitě zjistit, kde se váš iPhone nachází, a případně mu na dálku vymazat z paměti data. V případě opětovného navrácení telefonu pak lze data bez problémů nahrát ze zálohy v iTunes zpět.

A v neposlední řadě (i když pro uživatele v ČR a SR zatím celkem k ničemu bez vlastního iTunes Store) je také možnost stahování filmů a seriálů přímo z iTunes Store do telefonu (přes WiFi i 3G připojení).

Významnou podporu novému iPhone systému přislíbilo i mnoho vývojářů. Nejvíce zaujme asi výrobce navigací TomTom, který kromě vlastní turn-by-turn navigační aplikace nabídne také držák do auta s nabíjecím dockem. Dále pak stojí za zmínku podpora vědeckých zařízení PASCO, která budou připojitelná k iPhonu a kompatibilní s aplikací přímo od výrobce těchto měřících systémů.

Nový systém bude k dispozici již od 17. června zdarma pro všechny iPhone uživatele. Majitelé iPodů Touch si za upgrade budou bohužel muset připlatit téměř deset dolarů.

iPhone 3GS

Dlouho před WWDC se začaly na internetu objevovat různé fotky údajného nového Apple telefonu. Žádná z nich však nakonec nebyla reálná, neboť nový model s označením 3GS (“S” v názvu znamená “speed”, neboli rychlost) vypadá na chlup stejně jako model 3G, což se v žádné ze spekulací nepředpokládalo.

Aplle 11.jpg
iPhone 3GS: Přestože spekulace slibovaly matný kryt, zůstává lesklý

Kromě funkcí, které bude této novince umožňovat systém 3.0, došlo i k několika hardwarovým změnám. Model 3GS dostal nové vnitřnosti, takže by mělo dojít k výraznému zrychlení běhu všech aplikací. Podpora OpenGL pak napomůže vyššímu výkonu ve hrách.

Protože si u 3G verze uživatelé často stěžovali na fotoaparát, byl 3GS vylepšen i v tomto ohledu. Nový foťák má 3 megapixely, automatické ostření a vyvážení bílé, makro funkci a mód pro horší světelné podmínky.

Došlo i na podporu natáčení videa. To by měl 3GS zvládat ve VGA kvalitě s až třiceti snímky za sekundu. Stejně jako u foťáku příjde při natáčení videa vhod automatické zaostřování a vyvážení bílé. Natočená videa lze následně posílat e-mailem, v MMS nebo sdílet přímo na YouTube či MobileMe.

Vylepšení doznalo také 3G připojení, které nyní podporuje HSDPA technologii s rychlostí až 7.2 Mbps.

Aplle 10.jpg
iPhone 3GS byl dovybaven kvalitnějším fotoaparátem a kompasem

Mezi další novinky modelu 3GS patří například digitální kompas využívající vestavěného magnetometru. Ten je schopen uživateli přímo v prostředí aplikace s mapou zobrazit směr natočení a zeměpisné souřadnice. Dále pak nabízí 3GS hlasové ovládání sloužící nejen k vytáčení hovoru, ale také k ovládání iPhonu (prozatím není jasné, zda bude fungovat i pro jiné jazyky než je angličtina).

Nový iPhone by měl také vydržet déle na baterii než předchozí model 3G. Podle oficiálních informací nabídne svému uživateli až 10 hodin přehrávání videa, 9 hodin surfování na internetu přes WiFi, 30 hodin poslechu hudby, 12 hodin hovorů ve 2G síti, nebo 5 hodin hovorů v síti třetí generace.

Aplle 18.jpg Aplle 13.jpg
Nový iPhone má mj. hlasové ovládání a rychlejší internetový prohlížeč

Dostupný bude v prvních zemích (USA, Kanada, Francie, Německo, Itálie, Španělsko, Švýcarsko a Velká Británie) od 19. června opět ve dvou verzích s kapacitou 16GB (za 199 dolarů), respektive 32GB (za 299 dolarů), v České republice a na Slovensku pak od 9. července za zatím blíže nespecifikované ceny. iPhone 3G zůstane i nadále na trhu se sníženou cenu – v USA za 99 dolarů, u nás čekáme pád ceny pod deset tisíc korun. Americké ceny totiž berou v úvahu úvazek u operátora, protože iPhone ve volném prodeji zde koupit nelze.

Nepřehlédněte: Apple založil českou pobočku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,