Apple | Procesory | Čipy

Apple nelhal. Čip M2 posouvá výkon procesoru i grafiky v dvouciferných hodnotách

Apple se při prezentaci nového základního procesoru M2 chlubil celou řadu grafů se zvýšením výkonu. Jaká je ale realita? Dle prvního testu to vypadá, že čísla jsou reálná a Applu se podařilo udržet mezigenerační dvouciferné zvýšení výkonu.

Jeden z prvních testů procesoru Apple M2 se objevil v rámci databáze programu Geekbench 5. Zatímco M1 má maximální frekvenci kolem 3,2 GHz, M2 se dokáže dostat až na 3,49 GHz, alespoň dle detekce, která ale nemusí být úplně přesná.

Jednovláknový výkon stoupl o přibližně 12 % na změřených 1 919 bodů a v případě testu všech jader najednou bylo dosaženo 8 928 bodů, což představuje zvýšení výkonu o téměř 20 % oproti M1.

Snímek obrazovky 2022-06-16 v 7.14.24.png

Mnohem větší skok se ale objevil u integrované grafiky, kterou si Apple rovněž vyvíjí sám. Použitá 10jádrová varianta dosáhla v testu s rozhraním Metal na 30 627 bodů, což je o přibližně 40 % více než u 8jádrové grafiky v M1.

Procesor Apple M2 je vyráběn pomocí druhé generace 5nm procesu u TSMC a nachází se uvnitř nových MacBooků Air a také aktualizovaného 13palcového MacBooku Pro.

Diskuze (67) Další článek: Nabíjení elektromobilů zdražuje, se špatným tarifem je dražší než benzín. Tesla, Lidl a Kaufland to stále umí zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,