Apple Macworld 2008: laptop z dopisní obálky

Steve Jobs vytáhl z obálky nejtenčí notebook na světě a předvedl toho ještě mnohem víc. 2×VIDEO!
Kapitoly článku

Půjčovna filmů, bezdrátové úložiště

Vedle nového MacBooku stále zbyla spousta novinek uvedených na Macworldu. O některých se vědělo dlouho předem, například zahájení prodeje MS Office 2008 for Mac, jenž jsou konečně nativní pro Intel procesory. Steve Jobs se také pochlubil úspěšností Mac OS X 10.5 Leoparda, který se těší velkému zájmu a jen za první tři měsíce se ho prodalo na pět miliónů kopií a na tento systém přešlo celých 20 % macintoshů. Rozdíl, jakým způsobem byla přijata Vista a Leopard po uvedení, je enormní.

Zálohovací kapsle

Užitečnou novinku spatřuji ve vylepšení Airport Extreme base stationu (AEBS) – routeru používající bezdrátový draft n standardu IEEE 802.11. K původní AEBS, která je stále v prodeji, jde připojit USB harddisk a použít ho tak v síti. Ovšem nový produkt vycházející z AEBS v sobě pevný disk integruje přímo, a to v kapacitě 500 GB nebo rovnou 1 TB s 7200 otáčkami za minutu. Toto zařízení se jmenuje Time Capsule a je provázáno s funkcionalitou Leoparda – Time Machine. Ta se stará o pravidelné automatické zálohování. Bezdrátově to nyní bude ještě snazší a pohodlnější. Rychlost přenosu díky poslední verzi Wifi je plně dostačující. Time Capsule proti AEBS je jen zhruba o tři centimetry větší, k odstání bude v únoru za cenu 299 dolarů, resp. 499 dolarů u vyšší kapacity. Apple se snažil nastavit ceny, které zákazníky přitáhnou. Dlouhodobě se snaží podporovat zálohování u běžných uživatelů a Time Capsule je další krok, jak toho dosáhnout.

Apple22.jpg

Apple19.jpg Apple20.jpg
Moderní záloha dat podle Applu 

Internetový obchod Applu nejen s muzikou – iTunes Store – se může pochlubit již čtyřmi miliardami prodaných písniček. Přičemž poslední Vánoce byly pro Apple opět rekordní – na Štědrý den se za 24 hodin prodalo 20 miliónů audiosouborů. Další informace ze statistiky vypovídají o 125 miliónech prodaných TV pořadů a sedm miliónů celovečerních filmů.

Jako další prodejní kanál se na iTunes Store objeví půjčovna filmů (VideoOnDemand). Narozdíl od hudby právě filmy jsou nejvíce vhodné pro model půjčovny. A aby nabídka nebyla chudá, Apple uzavřel dohodu se všemi nejvýznamnějšími hollywoodskými studii – Touchstone, MGM, Miramax, Lions Gate, Fox, WB, Walt Disney, Paramount, Universal a Sony. Standardní tituly se budou pronajímat za 2,99 dolarů, premiéry budou o dolar dražší. To vše v DVD kvalitě. Máte poslední model plasmy podporující HD rozlišení? iTunes Store nyní nabízí více než 100 titulů v HD rozlišení a s 5.1 zvukem. Připlatíte jen dolar navíc oproti běžné kvalitě filmů.

Apple17.jpg
Tak trochu jiná videopůjčovna

Filmy se pronajímají na 30 dní. Jakmile se začnete na film dívat, musíte ho shlédnout do 24 hodin. Avšak můžete ho přenést do iPodu, do Apple TV, iPhonu, MacBooku... Kam je libo. Film můžete sledovat už po třiceti sekundách po objednání díky možnosti streamování.

Oživená televize

TV pořady (je jich přes 600) budou nabízeny za cenu 1,99 dolarů. Půjčovna filmů je zatím k dispozici pouze v iTunes Store Spojených Států, brzy ovšem bude rozšiřována dál. Jako první se dočká zřejmě Velké Británie. Jako bonus začne nabízet studio Fox na svých DVD i verzi filmu připravenou pro iPod či iPhone. Zákazníci již nemusí ztrácet čas převodem videosouborů. Nám v česku zbude jen povzdechnout a doufat, že i my se jednou dočkáme oficiálního zastoupení, což sebou jistě přinese i český iTunes Store...

Se službou půjčování filmů na iTunes store souvisí i další novinka. Apple TV, obdoba set-top-boxu k televizi, určená pro uchovávání a přehrávání obsahu z iTunes, nezaznamenala nijak velké prodeje. Mnozí spekulovali o ukončení tohoto produktu, ovšem zatím se tak nestalo. Naopak se dočkala drobných vylepšení. Již není zapotřebí mít k Apple TV druhý počítač, se kterým si Apple TV synchronizovala iTunes knihovnu. Nyní již sama dokáže přistupovat k iTunes Store a požadovaný obsah si z ní sami vyberete a stáhnete. Dále získala Apple TV přístup k Youtube, můžete prezentovat obrázky z vašeho .mac účtu nebo Flickru. Softwarový upgrade bude uvolněn i pro stávající majitelé Apple TV. Nové zařízení pořídíte za 229 dolarů, což je zlevnění o 70 dolarů.

Apple15.jpg Apple18.jpg Apple16.jpg
Apple TV dostala nové funkce i cenu 
 

 

Novinky týkající se iPhonu a iPodu Touch brzy naleznete na sesterském webu MobilMania.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,