Apple má počítač v kostce

24. července 2000
Gibson je mrtev SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Na výstavě Macworld v New Yorku byla minulý týden předvedena novinka v kategorii Apple stolních počítačů.
Na výstavě Macworld v New Yorku byla minulý týden předvedena novinka v kategorii Apple stolních počítačů. Jedná se o model Apple Power Mac G4 Cube. Snad nejunikátnější na tomto stroji je design (jako snad vždy u Apple). Jedná se o krychli, která stojí na nohách, aby byl možný přístup ke konektorům. U normálních počítačů jsou konektory na zadní straně počítače, ovšem zde nikoli. Konstruktéři umístili konektory zespodu stroje.

Technické parametry počítače

název modelu Apple Power Mac G4 Cube
procesor Motorola PowerPC 7400 (G4) / 450 MHz
cache 1 MB Level 2 na 225 MHz
RAM 64 MB
maximální RAM 3 sloty , max. 1,5 GB
typ RAM SDRAM PC100
video AGP 2x ATI Rage 128 Pro 16 MB SDRAM
pevný disk 20 GB 5400 ot/min UltraDMA/66
DVD ano
FireWire 2x
USB ver. 1.1 - 2x
síť Fast Ethernet 10/100 Mb/s + AirPort 11 Mb/s
modem V.90 56 Kb/s
audio repro Harman Kardon 20 W
rozměr 24,8 x 19,5 x 19,5 cm (VxŠxD)
příslušenství Apple Pro Keyboard, Apple Pro Mouse
operační systém Mac OS 9
cena 1799 USD

Další unikátností je chlazení. Běžné stroje mají několik větráků (napájecí zdroj, procesor, někdy další), které jsou kromě jiného i zdrojem hluku, jenž ruší uživatele. Proto je Power Mac Cube bez jediného větráku. Teplý vzduch proudí z počítače přirozeně středem stroje ven.

Aby to nebylo málo, je zážitkem vkládání CD/DVD disku. Není zde klasická mechanika s přihrádkou, na kterou se disk položí. Zde se disk vloží shora do štěrbiny (podobně jako se vkládají dokumenty do faxu či skartovačky).

K počítači se připojují nové periferie Apple Pro Keyboard a Apple Pro Mouse (neboli klávesnice a myš). Ty jsou rovněž jako vlastní počítač nepřehlédnutelné svým designem. K nim se vrátíme v článku věnovaném pouze jim.

Trochu problémů přináší instalovaný operační systém. Počítač jako takový umožňuje osadit až 1,5 GB RAM, zatímco operační systém Mac OS 9 podporuje jenom 1 GB. Podle firmy Macsource se pro český trh předpokládá cena od 79.990 Kč.

Živě komentuje: Nemohu si pomoci, ale Apple se chce mermomocí přiblížit domácím spotřebičům. Počítače iMac mi připomínají vysavač, G4 Cube mi svým vzhledem připadá jako skartovačka na obálky (nebo cédéčka?) či luxusní odpadkový koš. Ale proč by měl počítač hyzdit své okolí, proč z něj naopak neudělat okrasu domácnosti nebo kanceláře?

Pokud je vám tento tvar povědomý, ale je to dávno, co jste něco takového viděli, máte správné svědění na čele. Byl to stejný Steve Jobs, který v roce 1988 uvedl svůj počítač NeXT, jenž doprovázel operační systém NextStep. Firmu NeXT v roce 1996 firma Apple koupila a Steve Jobs se opět dostal do Apple, odkud před založením NeXTu odešel.

Další otázka, která se nabízí při pohledu na malou kostičku, je rozšiřitelnost. Z pohledu uživatele PC s big towerem zde rozšiřitelnost není žádná. Ale nikde není psáno, že se nemůže rozšiřovat externě přes integrované FireWire/IEEE 1394 rozhraní. Tento způsob má pro běžného uživatele i výhodu. V případě, že chce rozšířit počítač PC v záruce například o CD-RW mechaniku, musí počítač odpojit od všeho (monitor, síť atd.) a odvézt k dodavateli. Ten mu hned nebo třeba za dva dny nainstaluje příslušný díl. Zde se prostě koupí externí FireWire provedení, které připojí snad každý.

Konektory zespodu – to je zajímavá a hlavně nezvyklá novinka. Do kladů bych zahrnul, že se do takových konektorů tolik nenapráší a tudíž mohou mít delší životnost. Kabely do nich zapojené se neohýbají, jenom visí. V tom vidím problém při častém rozpojování. Pokud se konektor vyběhá a nejde přišroubovat (USB, FireWire), může se stát, že připojené zařízení samovolně vypadne. Další nevýhodou je absence prostoru pro rozměrnější připojená zařízení hned u konektorů. Mám na mysli různé redukce a v neposlední řadě například ThumbDrive, USB FLASH disk.

Diskuze (19) Další článek: Gibson je mrtev

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,