Apple iTV: Není důvod se těšit

Američtí zákazníci se těší na tajemnou iTV od Applu a naopak výrobci televizorů propadají panice a uvádějí produkty proti neznámému konkurentovi. Co zatím víme?

První zmínku o televizoru s logem Apple najdeme v životopisu Steva Jobse. Ovšem bez jakýchkoli podrobností. Až od dodavatelů komponent se později upřesňují okolnosti toho, jak by tajemná iTV mohla vypadat. Byť se zatím vše pochopitelně pohybuje jen v rovině spekulací a zákulisních informací.

Hardware?

Údajně již existuje několik prototypů Apple iTV (pro jednoduchost tomu říkejme iTV, Apple TV je totiž již prodávaný přehrávač). Podle zmínek ze strany výrobců displejů se dá zhruba tušit, že jednou z úhlopříček bude 42", další uváděnou je pak 55". Vzhledem k cílení na americký trh je to logické – tam letí jen větší úhlopříčky a 42" se bere jako rozumný základ. Apple nemá ve zvyku nabízet mnoho variant svých produktů, dá se tedy očekávat z počátku jen základní nabídka nejvýše dvou úhlopříček.

TVApple.jpg
A takhle by to nějak mohlo vypadat. Televize se značkou Apple a obsahem distribuovaným Applem. Na tomto ilustračním obrázku je ale televize značky Samsung, Apple žádnou svou televizi nemá - zatím.

Technologie displejů bude zcela normální. Nečekejte OLED ani plazmu či laserovou projekci. Apple umí vzít masově dostupné komponenty a přidat k nim něco navíc. Smysl tedy mají tradiční LCD panely ovšem zabalené do Apple designu a například doplněné řídícími obvody Applu pro lepší správu barev.

Apple Display.jpg
Design budoucí iTV by se mohl podobat současnému Apple Cinema Displeji

Čekejme tedy elegantní design Apple (byť třeba aktuální top modely Samsungu jsou úchvatné), dálkové ovládání jen s nejdůležitějšími tlačítky, ale s mikrofonem (ten může být také jen na televizoru), polohovým čidlem a možná i touchpadem. Vestavěná kamera pro Facetime chat možná poslouží i pro ovládání pohybem, byť Kinect od Microsoftu asi překonán nebude.

V souladu s přístupem Applu bych se ani nedivil, kdyby televizor neměl analogové vstupy videa, jen několik HDMI a Thunderbolt/DisplayPort. Samozřejmostí bude vestavěná bezdrátová síť a podpora pro AirPlay video.

Software!

Kouzlo Applu bude v případě iTV zejména v ovládání a propojení se službami. Pro Apple není problém vyrobit televizor, obtížné je k němu nabídnout takovou nabídku služeb, aby to ospravedlnilo vyšší cenu.

Výrobci televizorů totiž dnes ve většině prodělávají, jen Samsung je v plusu díky mobilním telefonům. Marže jsou nízké a Apple si chce zachovat svou ziskovost. Jak je Apple úspěšný v dražších počítačích, můžeme čekat i cílení na dražší televizory. U nich bodují prémiové funkce a Apple bezpochyby dokáže nabídnout lepší prostředí než jakýkoli dnešní výrobce.

Siri, přepni

Klíčovou technologií Applu pro ovládání televizoru bude hlasové ovládání, ovládání pohybem a zejména opuštění starého přístupu číselných předvoleb. Přepnout bude možné nejen na konkrétní stanici, ale i pořad, typ pořadu nebo film s vazbou na videopůjčovnu.

Apple právě usilovně jedná s tvůrci obsahu o přístupu do databází televizních pořadů a filmů a také s kabelovými společnostmi jako s hlavními distributory televizního signálu do domácností. Právě tato náročná jednání se dnes pokládají za největší brzdu uvedení iTV.

 

Pro mnoho lidí je dnes televize něco jako žvýkačka pro mozek – zaměstnají mozek minimem nutné aktivity a nemají tak pocit nudy.

 

Apple nechce uvést „další zobrazovač obsahu“, ale změnit i způsob, jakým se tento obsah dostává do domácností. Budete si tedy moci naplánovat svůj vlastní kanál, nebo si vybrat z připravených tématických kanálů. Apple nesmí vynechat současný smysl televize, musí ho naopak usnadnit. Pro mnoho lidí je dnes televize něco jako žvýkačka pro mozek – zaměstnají mozek minimem nutné aktivity a nemají tak pocit nudy.

Češi plačte

Právě tento klíčový prvek iTV je ale i jeho zkázou pro českého zákazníka. Nemůžeme vůbec počítat, že by se pracně vyjednané dohody na americkém trhu nějak zázračně rychle přelily i do Evropy natož do České republiky. Přehrávač Apple TV se u nás prodává jen chvíli a dostupné filmy v češtině spočítáte snadno, i když umíte počítat jen do dvou. iTV proti tomu bude velkolepý projekt.

Apple TV.jpg
Apple TV: u nás má větší smysl s alternativním softwarem (více na AVmanii)

Pokud se vůbec iTV objeví na trhu (spekuluje se o letošním podzimu), v České republice se ho nedočkáme. A i kdyby si jej pár Apple nadšenců dovezlo, moc užitečný televizor to nebude. V USA nemají DVB-T, neznají ani 25 snímků za sekundu, takže na americký televizor u nás nic nenaladíte a nedostanete se rychle ani k obsahu určenému pro americké IP adresy. Můžete to ale brát i ze světlé stránky – pro nás použitelná bude až druhá či třetí verze produktu, která nabídne třeba OLED displeje a zajímavější ceny.

Ať žije konkurence

Naštěstí díky konkurenčnímu boji si řadu tušených funkcí iTV můžete vychutnat ještě před jejím uvedením. Výrobci televizorů totiž plošně migrují na platformu Google. Hlasové ovládání, interaktivní funkce a podporu aplikací tak můžete mít i dnes. Dálkový ovladač s mikrofony, kamery pro rozpoznání pohybu i chytré vyhledávání pořadů tak můžete mít díky novým modelům LG či Samsungu již nyní. Nejde přitom přímo o platformu Google TV, ale o jednotlivé dílčí technologie Googlu zabalené do prostředí jednotlivých výrobců.

Jen málokdo pochybuje, že Apple nabídne lepší funkce, než co zvládají tyto televizní Google komponenty. Stejně tak ale málokdo pochybuje, že iTV bude obdařená prémiovou cenovkou a zacílením na obyvatele Spojených států amerických.

Diskuze (66) Další článek: Clevo P270WM: šestijádrový notebook s dvěma GeForce GTX 580

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,