Apple, Google, Microsoft: Uspějí tam, kde se opičí

Máme za sebou Build, WWDC a nyní i I/O. V čem se nové technologie svaté trojice Apple, Google a Microsoft podobají a je to dokladem toho, že právě ty podobné technologie uspějí?

Čtvrtý průsečík: Metro

Uznávám, že tento průsečík může u leckoho vzbuzovat agresivní vášně a nesouhlas, ale vzpomeňte si na rok 2011, kdy Microsoft poprvé ukázal podobu Windows 8, a vlastně ještě na předchozí roky, kdy se společnost poprvé vytasila se svým nástupcem Windows Mobile jménem Windows Phone. Jejich nový designový jazyk Metro leckoho dráždil a samozřejmě dráždí dodnes, pominu-li ale kontroverzní dlaždice, jeho základní filosofie spočívá v absolutně jednoduchém vektorovém „digitálním“ designu. Jednoduché barvy, základní paleta odstínů, důraz na typografii a elementární geometrické tvary. Byl to tehdy absolutní protipól Applu a jeho designu, který imitoval reálné materiály – kůži, kov, dřevo a tak dále.

360945145
Stále jednodušší OS X

A jak vypadají mobilní prostředí dnes? iOS i nejnovější OS X prošly drastickou odtučňovací kúrou, Apple nasadil plochý design s jednoduchou paletou odstínů a Google svoje mobilní prostředí postupně „digitalizuje“ vlastně už od starého tabletového Honeycombu a ICS. Jeho aktuální jazyk Material se pak svou základní filozofií – pokud si opět odmyslíte dlaždice – přibližuje Metru až až.

759499677
Vektorový design, několik odstínů, důraz na typografii. Učí se i Google

Všichni tři hráči se tedy našli v jednoduchosti a pixelovém purismu, který jako první definoval právě Microsoft.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,