Apple | Hudba, filmy, seriály

Apple chce druhou hudební revoluci. Je to s reproduktorem za 10 tisíc možné?

  • Apple vstoupil do další produktové kateogrie - představil chytrý reproduktor
  • Musí ale zároveň zaujmout zájemce o hlasovou asistentku i kvalitní zvuk
  • Cena je značně odvážná

Pondělní prezentace Applu přinesla dvě velké novinky z kategorie hardwaru – iMac Pro a reproduktor HomePod. A zatímco první zapadá do současné nabídky Applu, v němž se vytvořila díra pro profesionální desktop, HomePod je zcela novým odvětvím, do kterého se cupertinští pustili.

Na rozdíl od Googlu nebo Amazonu však firma tak trochu symbolicky zvolila vlastní cestu – místo chytrého reproduktoru se špatným zvukem, nebo kvalitního reproduktoru bez chytrých funkcí, vsadila na kombinaci. HomePod má uživatele naučit poslouchat hudbu s doplňkovou výbavou i doma, nejen v rámci přenosných iPhonů, iPadů či v minulosti iPodů. Překážkou ale může být cena – ta se totiž v přepočtu blíží desíti tisícům.

Hrající trpaslík

HomePod na obrázcích rozhodně klame tělem – na těch totiž vypadá jako Mac Pro s látkovým povrchem. Jenže reproduktor má ve skutečnosti 17 centimetrů, což není o mnoho víc než v případě běžného půllitru. Prvním adjektivem, které si tak můžeme přečíst v prvních dojmech zahraničních redakcí je roztomilý.

I přes to však Apple dokázal do takto malé konstrukce namačkat komponenty, které se postarají o kvalitní zvuk (soudě podle prvních reakcí novinářů) i ony chytré funkce. Základem je sedmero výškových měničů, které jsou uspořádány dokola celé konstrukce – svým zvukem tak mohou pokrýt kompletní místnost. O nižší část zvukového spektra se potom postará basový měnič otočený směrem vzhůru.

HomePod se však nebude spoléhat jen na precizní zvuk této sestavy, ale i o chytré funkce, které mají zajistit vhodné formování reprodukce tak, aby byla pokryta celé místnost i vůči své vlastní pozici. Tu bude moci analyzovat díky šesti mikrofonům, které jsou opět v kruhu rozprostřeny podél obvodu. Reproduktor si tak bude moci osahat velikost místnosti, zjistit svoji polohu a podle toho upravit samotnou reprodukci pro rovnoměrný a vyvážený zvuk po celé ploše.

Elektronika rovněž nabídne automatickou korekci basů, které bude průběžně upravovat podle reprodukované hudby.

Pomůže Siri?

Výkonný čip A8, šestice mikrofonů a napojení na servery Applu mají zajistit chytrou část HomePodu. Siri má nabízet prakticky totožné možnosti jako v případě systémů iOS nebo macOS. Nabízí se vše od předčítání denní agendy z kalendáře, sportovních výsledků přes předpověď počasí až po pokročilé hudební funkce. Mezi ně patří nejen zahájení přehrávání nebo přeskočení skladby, ale také namixování playlistu podle žánrů nebo vyjmenování členů aktuálně hrající kapely.

Aktivní Siri bude indikovat dotykový LED displej v horní část reproduktoru, v němž se objeví její tradiční symbol. Zároveň ale tuto část reproduktoru lze využít pro regulaci hlasitosti, spuštění či pozastavení přehrávání tak, aby vše nebylo závislé pouze na hlasovém ovládání.

Zádrhelem v hlasovém ovládání nicméně může být kompletní uzavřenost Siri. Apple sice nabízí vývojářům SiriKit, ten je ale přizpůsoben systémům iOS a watchOS. A na rozdíl od Amazonu, který nabízí Alexa Skills nebo otevřeného Google Home, bude Siri na HomePodu omezena čistě na funkce, které jí dovolí Apple.

Bez Apple Music ani ránu

Uzavření se navíc netýká pouze Siri, ale i samotné reprodukce hudby – nepřekvapivě bude HomePod omezen pouze na Apple Music, kterou si aktuálně předplácí 27 milionů uživatelů. To je na poměry Applu stále malé číslo a pro potenciální zájemce o HomePod to může být značnou překážkou. HomePod si zkrátka neporadí se Spotify, Google Play ani hudbou od Amazonu.

A nakonec tu máme cenu samotného zařízení - 349 dolarů, což je v přepočtu a přičtení daně asi deset tisíc korun. Apple si ji obhajuje právě tím, že jde o velmi kvalitní reproduktor navíc s integrovanými funkcemi chytré asistentky Siri. To na první pohled vypadá logicky, zároveň ale může být problémem najít dostatek uživatelů, kteří budou mít zájem o kombinaci obou kategorií.

Audiofilů, kteří za reproduktor utratí deset tisíc se jistě najde dostatek, jenže mnoho z nich nemusí mít zájem o povídání si s krabičkou na poličce. A samozřejmě to platí naopak – určitě se najdou mnozí zájemci o chytrý reproduktor, kterým ale kvalitní poslech hudby nic neříká a nevyhledávají jej. Ti mohou sáhnout po konkurenci s poloviční i třetinovou cenou. Jak se nakonec HomePodu povede však uvidíme až na konci tohoto roku, kdy s ním Apple musí bezpodmínečně stihnout vánoční sezonu.

Diskuze (48) Další článek: Nakreslete kontury tváře a A.I. je promění v malbu člověka… Nebo zrůdy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,