Apple | Mobilní aplikace

Apple chce aplikace z iOS spouštět i na Macích. Dočkat bychom se mohli ještě tento rok

Microsoft se snaží o univerzální aplikace už dlouhou dobu. Měly by běžet na počítačích s Windows 10 a stejně tak na mobilních zařízeních nebo herních konzolích Xbox. Zatím se to ale ne zcela daří. Podobně potom smýšlí i Google se systémem Chrome OS, kde je rovněž možné zprovoznit aplikace z Androidu. A ještě letos by se měl přidat Apple, který by chtěl přenést aplikace z iPadů i do macOS.

Snímek obrazovky 2018-02-01 v 12.40.41.png
Aktuální podoba Mac App Store. Ještě letos by mohly přibýt aplikace původně určené pro iPady

Cílem Applu je přinést jednoduchý způsob pro vývojáře, kteří by měli bez větší námahy zkonvertovat svoji aplikaci postavenou pro dotykové ovládání i pro podporu myši a trackpadu. Ostatně podobný framework, který by měl tuhle funkčnost přinést i vývojářům používá Apple pro aplikaci Photos v macOS. Říká mu UXKit a stojí právě mezi AppKitem z macOS a UIKitem z iOS. Řešení pro developery třetích stran by mělo fungovat podobně.

Pokud se tahle snaha povede a bude dotažena do použitelné podoby, mohla by se rovněž postarat o transformaci Mac App Storu. Ten je dlouhodobě Applem zanedbáván, a i samotní vývojáři jej často ignorují a vsází na distribuci aplikací prostřednictvím vlastního kanálu.

Podle webů Bloomberg a Axios bychom se nové funkčnosti, která by byla velkou změnou, měli dočkat na konci letošního roku. Byla by tak spojena s vydáním iOS 12 a macOS 10.14.

Diskuze (11) Další článek: Steve Wozniak se ostře pustil do Tesly a Muska. Prý je to celé nafouknutá bublina

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,