Apple by rád zlikvidoval bezplatné Spotify a hudbu na YouTube

Apple se před spuštěním vlastní streamovací služby Beats Music snaží pročistit trh. Technologická firma se pokouší vytlačit svého pravděpodobně největšího konkurenta, bezplatnou verzi Spotify. 

Apple se podle informací webu The Verge snaží přesvědčit největší hudební vydavatele, aby ukončili se Spotify spolupráci, díky niž si mohou uživatelé pouštět hudbu zdarma. Z 60 milionů uživatelů Spotify totiž za službu platí jen zhruba čtvrtina. Oslabením konkurence by si tak Apple výrazně usnadnil ostrý start svého projektu Beats Music.

Apple prý už také dokonce nabídl hudebnímu vydavatelství Universal Music Group zaplacení licenčních poplatků, které mu plynou od Googlu. Chce tak zamezit nahrávání skladeb na YouTube.

Agresivní jednání Applu už zaujalo americké ministerstvo spravedlnosti, které chce přezkoumat praktiky firmy související se spuštěním streamovací služby. 

Streamovací služba za tři miliardy

Společnost Beats Electronic koupil Apple loni na jaře za celkem tři miliardy dolarů. Beats vyrábí sluchátka a provozuje internetovouo hudební službu. Začátkem roku Apple prozradil, že pomocí Beats chce vstoupit do světa streamování hudby.

Rostoucí popularita streamingových služeb, které nabízejí jednorázový poslech hudby bez jejího uložení, už totiž delší dobu podkopává poptávku po stahování skladeb a hudebních alb. „Apple vytvořil s iTunes odvětví digitálního stahování a zažil úžasnou jízdu. Nyní však toto odvětví směřuje ke streamingovým službám,“ uvedl manažer Daniel Weisman ze společnosti Roc Nation, která zastupuje hudební skupiny.

Společnost Beats vznikla v roce 2008 a loni spustila streamingovou hudební službu, která funguje na základě předplatného. V květnu 2014 měla podle Apple 250 tisíc předplatitelů. Apple to už se streamováním hudby zkoušel v listopadu 2013 se svým projektem iTunes Radio. Ten však nepřináší výsledky, jaké si firma představuje. 

Mohlo by vás také zajímat:

Zdroj: E15.cz

Diskuze (35) Další článek: Opatrně s tím novým Microsoftem, ne každý je nadšený

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,