Apple a Google jsou každým dnem větší konkurenti

Kalifornský technologický obr Apple kupuje společnost Quattro Wirelles a vstupuje tak do dalšího druhu podnikání. Jak oznámil server All Things Digital s odvoláním na několik důvěryhodných zdrojů, Apple investuje do koupi 275 milionů dolarů a chce se etablovat na trhu mobilní reklamy. Za posledních několik týdnů je to pro Apple další významná investice, která by měla rozhýbat obrat v neprobádaných sférách technologického podnikání.

Apple navíc stále více vstupuje do stejných trhů jako nynější veliký konkurent Google. Nejsilnější internetová společnost na světě nedávno koupila za 750 milionů dolarů firmu AdMob, která dnešnímu nákupu Applu výrazně konkuruje. Apple hodlá prosadit reklamu ve svých telefonech iPhone a přidružených aplikacích, Google pak bude chtít využít stejný druh byznysu v telefonech se systémem Android a zejména pak v chystaném telefonu Nexus One. Ten by měl být představen dnes na veletrhu CES v Las Vegas, kde má Živě.cz své zpravodaje.

Stejné produkty a postupné odcizení

Podnikání Applu a Googlu se ještě nedávno zdálo jako absolutně nekonkurenční a obě společnosti se naopak velice doplňovaly. Postupem času však došlo k expanzím na nové trhy, což vedlo k vzájemnému odcizení. Google oznámil vývoj svého operačního systému Chrome OS, konkuruje tak Mac OS X. Andorid a nyní Nexus One se přímo utkají v oblasti mobilních telefonů, nyní se navíc spekuluje o tom, že Google chystá vlastní netbook.

Investice do mobilní reklamy je tak další logický krok obou společností. Apple se navíc stále více snaží angažovat na internetu. Provozuje například služby MobileMe a webovou variantu iWork. V prosinci pak společnost Stevea Jobse odkoupila službu Lala.com a hodlá přímo na webu obchodovat se streamovanou hudbou. Google a Apple si přímo konkurují i v oblasti internetových prohlížečů – oba nabízí jednoduché programy, Chrome a Safari, přičemž Chrome už v tržním podílu zhruba o desetinu procenta Safari překonal. Apple však stále do Safari nastavuje Google jako hlavní vyhledávač.

O tom, že si obě firmy stále více „lezou do zelí“ svědčí i srpnová rezignace výkonného ředitele Googlu na post člena dozorčí rady Applu. Eric Schmidt zde působil od roku 2006 a dle vlastních slov odstoupil z toho důvodu, že „je ten správný čas“. Podle některých informací už se o obě firmy chtěl zajímat i americký regulační úřad.

Diskuze (5) Další článek: Blíží se festival technologie CES 2010 a my budeme u toho

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,