Android | Malware | Reklama

Aplikace pro skenování čárových kódů přinesla na miliony telefonů malware zobrazující reklamy

Bezpečnostní firma Malwarebytes publikovala informace o nepříjemném malwaru pro Android. Celý příběh začal koncem prosince, kdy odborníci zachytili neobvykle vysoký počet hlášení od uživatelů, kterým se na telefonech s Androidem začaly samovolně zobrazovat reklamy.

Velmi otravné a agresivní reklamy se otevíraly ve výchozím webovém prohlížeči. Postižení uživatelé se přitom většinou dušovali, že neinstalovali žádné nové aplikace a všechny programy mají stažené jen z oficiálního repozitáře Google Play.

Minulost opakovaně ukázala, že ani instalace aplikací z oficiálního zdroje není zárukou, že si uživatelé nestáhnou do telefonu škodlivou aplikaci. Bohužel i tento případ ukazuje, že něco takového je nejen možné, ale i relativně snadné.

Záludná čtečka čárových kódů

Jeden z uživatelů, vystupující pod přezdívkou Anon00, zjistil že reklamy pocházejí z dávno nainstalované aplikace s názvem Barcode Scanner. Jedná se o jednoduchý program pro čtení čárových kódů a QR kódů, za kterým stoji vývojářské studio LAVABIRD LTD se sídlem v Londýně.

Dle informací serveru AppBrain byla aplikace publikována v říjnu roku 2016 a během této doby zaznamenala více než deset milionů instalací. Až do 4. prosince bylo vše víceméně v pořádku, ovšem poté přišla aktualizace na verzi 1.68, která zavlekla do aplikace malware.

Barcode Scanner od LAVABIRD 
Barcode Scanner od LAVABIRD

Většina bezplatných aplikací pro Android, jejichž autoři vydělávají peníze zobrazováním reklamy, využívá některý z dostupných reklamních SDK („software development kit“ - tedy sadu vývojových nástrojů). Ten umožňuje jednoduchou integraci reklamního systému do programu. V případě Barcode Scanneru tomu tak však nebylo.

Malware přišel v aktualizaci

Do aplikace byl přidán škodlivý kód, který se vyhýbal detekci. Jeho úkolem bylo zobrazování nevyžádaných reklam i v okamžicích, kdy uživatel nepoužíval čtečku čárových kódů. Podezření, že takto upravenou aplikaci nahrál do Obchodu Google Play nějaký záškodník, bylo vyloučeno na základě digitálního certifikátu, kterým byla podepsána.

Google pochopitelně reagoval a 5. ledna odstranil Barcode Scanner ze svého repozitáře. Odebrání aplikace z Google Play nemusí nutně znamenat, že bude odinstalována ze všech postižených mobilních telefonů a tabletů. Pokud ji služba Google Play Protect neodstraní, zůstane v zařízení.

Jestliže se tedy na vašem mobilu s Androidem zobrazují nevyžádané reklamy, přesvědčte se, zda nemáte nainstalovaný program Barcode Scanner od LAVABIRD LTD. K odstranění malwaru by měla stačit jeho prostá odinstalace.

Z dosud známých faktů lze usuzovat, že autorům aplikace patrně přestaly stačit příjmy z běžných reklamních proužků. To je následně vedlo k implementaci agresivnějšího způsobu servírování reklamy. Zneužili tak důvěry stávajících uživatelů, kterou si aplikace budovala několik let.

Diskuze (20) Další článek: Elon Musk vyplatí odměnu 100 milionů dolarů za systém pro odstraňování uhlíkových emisí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,