Rozšířená realita | HoloLens

Aplikace na HoloLens pomáhá zedníkům stavět komplexní cihlové zdi

Postavit klasickou rovnou zeď z cihel není nic moc náročného. Pokud však chce člověk ze stejného materiálu vytvořit komplexní zahnuté tvary, už to představuje složitý úkol vyžadující velkou míru plánování a koordinace. Je to časově náročné a drahé. Rozšířená realita ale může s tímto problémem pomoci.

Respektive může s tím pomoci aplikace Fologram pro HoloLens navržená přímo pro zedníky, kteří podobné komplexní cihlové zdi chtějí stavět. Je to přitom jednouché - Fologram pracuje s 3D modely navrženými v programu Rhino, které překládá do instrukcí, jak cihly pokládat.

Zatím poněkud drahé řešení

Stačí, aby si zedníci brýle nasadili a aplikace všechny potřebné instrukce ukáže. Mají před sebou doslova zobrazené obrazce, na které je třeba cihly pokládat, aby vznikla zamýšlená stavba. Senzory a kamery v HoloLens navíc celou dobu zaznamenávají úhly, v jakých byly cihly pokládány a podle toho upravují další řadu.

Pokusy zdokonalit stavební procesy pomocí technologií probíhají již dlouho, firmy ale často míří spíše směrem robotů. Fologram se ovšem domnívá, že stroje se nedokážou adaptovat na problémy, které se obvykle na stavbách vyskytnou. „Dokonce i nejdokonalejší algoritmy pro počítačové vidění nedokážou nahradit intuici a schopnosti zkušeného zedníka,“ vysvětluje firma. HoloLens vnímá jako něco, co jen zedníkům pomáhá, ne je zcela nahrazuje.

Na nějakou překotnou revoluci v zednictví to ale nevypadá. Microsoft svůj „náhlavní počítač“ HoloLens s projekcí rozšířené reality totiž prodává za 5000 dolarů, v přepočtu tedy cca 112 tisíc korun bez daně.

Diskuze (12) Další článek: Spát za volantem Tesly není dobrý nápad, přesto to s autopilotem někteří zkouší

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,