eObčanka

Aplikace eObčanka: Co všechno umí a k čemu ji potřebujete

Pro přihlášení pomocí eObčanky, například na Portál občana, nestačí jen samotný průkaz a hardwarová čtečka čipových karet. Na počítači, ze kterého se přihlašujete, musí být ještě nainstalovaná aplikace eObčanka.

Webová stránka, která požaduje ověření, si tuto aplikaci otevře. Aplikace načte data z eObčanky a požádá vás o vložení bezpečnostního kódu IOK. Webové stránce předá požadované potvrzení a zase se zavře. Podívejte se do galerie, jak toto ověření probíhá.

Nainstalujte si eObčanku

Aplikaci eObčanka si musíte stáhnout z webu Eidentita.cz a nainstalovat. V době přípravy tohoto článku byla dostupná pouze pro operační systém Windows (v 32bitové a 64bitové verzi). Od září 2018 by se měla dát stáhnout také pro Mac OS, Linux, Android a iOS.

Po instalaci se vám do počítače dostanou také dvě aplikace, které můžete rovnou spustit:

eObčanka – Identifikace: Slouží k prověření, že je všechno správně připraveno. Že je podporovaný operační systém, aktuální verze aplikace, že je připojená čtečka karet a detekovaný čip občanského průkazu. Že je funkční připojení k internetu. Kdybyste měli s ověřením nějaký problém, začněte s hledáním příčiny právě tady.

eObčanka – Správce karty: V této aplikaci můžete nastavovat a měnit bezpečnostní kódy, pracovat s certifikáty, prohlédnout si obsah čipu.


Jak a proč si pořídit eObčanku:

Diskuze (1) Další článek: Microsoft se chlubí: Edge má na Androidu a iOS lepší hodnocení než Chrome

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,