APC CyberFort Back-UPS ES 550: s klidem v elektrické duši

Jistě se vám to někdy stalo: náhlý výpadek elektřiny vinou elektrárny, snaživého souseda kutila nebo přetížení bytové pojistky není nic příjemného. Zejména pokud právě pracujete na počítači. Záložní zdroj APC CyberFort Back-UPS ES 550 do domácností či malých kanceláří vyřeší tyto nepříjemné a nepředvídatelné situace zcela spolehlivě.

Vychytralá prodlužka

Jeden z nejjednodušších produktů amerického výrobce APC z řady CyberFort působí jako silně přerostlá prodlužovačka s kupou zásuvek a stejně tak jednoduše se používá i zapojuje. Obsahuje samozřejmě baterii, která zálohuje polovinu z osmi klasických zásuvek pro dvou a tříkolíkové kabely různorodých zařízení. Ostatní čtyři zásuvky sice nejsou v době výpadku elektřiny zásobovány elektřinou, ale pro připojená zařízení poskytují přepěťovou ochranu a filtraci proti rušení ze sítě.

Svým výkonem postačí CyberFort na připojení drtivé většiny běžných počítačů s jednou grafikou a běžným procesorem, které mají spotřebu do 200 až 250 W. Pro výkonnější stroje bych doporučoval malý příplatek (200 až 300 Kč) za výkonnější model s o 20 % vyšší zatížitelností (405 W proti 330 W).

 

S monitory opatrně

Při výběru kapacity UPS pamatujte na to, že špičková spotřeba některých zařízení je mnohem vyšší než běžná a proto raději počítejte s jistou rezervou. Z tohoto důvodu příliš nedoporučuji k zálohovaným konektorům připojovat starší CRT monitory, které mají při startu vysokou špičkovou spotřebu a lehce způsobí přetížení. S moderními LCD monitory již problém díky jejich nízké nominální spotřebě není.

Zapojení CyberFortu je jednoduché a nevyžaduje změny v kabelech. Při prvotním rozbalení stačí pouze zapojit kablík do baterie a UPS tak okamžitě připravíte k činnosti. Pro spojení s počítačem poslouží dodaný USB kabel a k monitorování stavu baterií a sítě se používá aplikace Power Chute Personal Edition z přiloženého CD. Tento jednoduchý program přesně odhaduje čas výdrže na baterie a zabezpečuje i bezpečné vypnutí (hibernaci) počítače. Trochu mi chyběla jen možnost nastavení libovolného času vypnutí, který je takto omezen buď pěti minutami do vybití nebo maximálně osmi minutami po výpadku energie.

Testování na počítačové sestavě se spotřebou přibližně 140 W bez zátěže ukázalo, že výrobcem udávaná výdrž 14 minut při polovičním zatížení (165 W) byla velmi přesná. Připojení běžného LCD monitoru by výdrž zkrátilo přibližně na 10 minut. Tyto časy pohlídá dodávaný software, který si navíc vždy nechává v záloze zmíněných pět minut běhu. Jako velmi rychlé se ukázalo nabíjení, které proběhlo ze stavu 20 % po plné nabití za méně než šest hodin (při vypnutém počítači).


 

Testovací sestava
procesor

AMD Sempron 3300+

paměť

2 GB RAM 

pevný disk

200 GB + 300 GB 

grafická karta

Geforce 6600GT 

optická mechanika

DVD±RW 

ostatní

zvuková karta, čtečka karet


Naměřili jsme
počítač bez zátěže (140 W)

15 minut

počítač v zátěži (190 W)

7 minut

nabíjení (vypnutý počítač)

6 hodin

nabíjení (zapnutý počítač)

15 hodin


APC CyberFort Back-UPS ES 550 
offline záložní zdroj
2 521 Kč s DPH
APC, Praha
800 102 063, www.apc.cz
typ offline
kapacita 550 VA
připojitelné zatížení 330 W
propojení s počítačem USB
počet chráněných výstupů 4× zálohovaný, 4× přepěťově chráněný
rozměry (v × š × h) 86 × 230 × 285 mm
hmotnost 6,4 kg
ochrana síťové (telefonické) přípojky ano
příslušenství kabel pro spojení s počítačem (USB), telefonní kabel, manuál, CD se software

Verdikt

Jednoduchý záložní zdroj s dobrou cenou a dostatečnou kapacitou osloví zejména domácí uživatele v lokalitách s méně stabilní elektrickou sítí. Kromě pokrytí výpadků zabezpečí i kvalitní ochranu proti přepětí.

výkon (40 %)

8,0/10

funkce (20 %)

6,0/10

software (20 %)

7,0/10

cena (20 %)

8,0/10

celkem

74 %

 
běžné zásuvky
dobrá cena
výkon/výdrž
   
 
nabíjení při zapnutém počítači
nastavení času vypnutí
větší rozměry

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 15-16/06.

Diskuze (26) Další článek: Invex letos větší, ale bez T-Mobilu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,