Kryptoměny | Antivirus | Těžba

Antivirový program Avira může kromě hledání virů těžit ethereum, uživatel dostane 85 %

Mnoho čtenářů nedávno překvapilo, že součástí bezpečnostního balíku Norton 360 je program pro těžbu kryptoměn. Nutno podotknout, že Norton není v tomto pochybném úsilí sám – prakticky stejnou funkci nabízí i antivirový program Avira, který má po celém světě více než 500 milionů uživatelů.

Není to náhoda – německou nadnárodní firmu Avira Operations totiž v lednu loňského roku koupila společnost NortonLifeLock Inc. se sídlem v arizonském městě Tempe. Tato firma vlastní i Norton 360. Stejně, jako Norton 360, je i Avira dodávána s předinstalovaným programem pro těžbu kryptoměn.

Antivir s těžbou kryptoměn

V rámci objektivity je hned v úvodu vhodné podotknout, že těžba kryptoměn v rámci antivirového řešení je dobrovolná. Je tedy zcela v kompetenci uživatele, aby rozhodl, zda chce na svém počítači těžit pomocí Avira Crypto, nebo nikoli.

Avira Crypto je specializovaný software, který umožňuje využívat výpočetní výkon počítače pro nízkoobjemovou těžbu kryptoměn. V současné době je k dispozici pouze vybraným uživatelům produktů Avira, splňujícím minimální systémové požadavky.

„Avira Crypto umožňuje využívat nečinnost počítače k těžbě kryptoměny Ethereum,“ vysvětlují odpovědi na často kladené dotazy. „Protože těžba kryptoměn vyžaduje vysoký výpočetní výkon, není vhodná pro uživatele s průměrným počítačem.“

Avira potenciální zájemce láká s tím, že nejlepší možností je připojit se k těžebnímu poolu, v jehož rámci zapojené počítače sdílejí svůj výkon a zvyšují tak šance na vytěžení virtuální měny. Odměny se pak rozdělují podle zapojení mezi všechny členy poolu s tím, že Avira si ponechá 15 %.

Celá řada nejasností

Zajímavostí je, že NortonLifeLock oznámil funkci Avira Crypto koncem října 2021, ale několik dalších antivirových produktů označilo instalační program Aviry jako škodlivý nebo nebezpečný, protože obsahuje komponentu pro těžbu kryptoměn, již 9. září 2021, tedy skoro o dva měsíce dřív.

Společnost NortonLifeLock zatím neodpověděla na žádost o komentář, takže v tuto chvíli není jasné, zda Avira používá stejný kód pro těžbu kryptoměn jako Norton Crypto. Existují však indicie, které naznačují, že tomu tak skutečně je.

Jak již zaznělo: účast v programech na těžbu kryptoměn je dobrovolná, ale v konečném důsledku hodně záleží na tom, jak jsou prezentovány a zda uživatelé skutečně rozumí tomu, co dělají, když je povolí. Spíše filozofická je pak otázka, zda by součástí bezpečnostních balíků měly, nebo neměly být takové funkce.

Diskuze (19) Další článek: Šéf Pfizeru: Vakcína proti omikronu bude připravená v březnu. Měla by lépe chránit proti nákaze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,