YouTube | Očkování | Dezinformace

Antivaxeři budou mít utrum. YouTube hodlá mazat videa s dezinformacemi o vakcínách

YouTube oznamuje novou politiku, která se týká „škodlivých informací“ ohledně vakcín a očkování. Nová pravidla vstoupila v platnost okamžitě po jejich vydání, ale může trvat nějakou dobu, než začnou být plně prosazována.

Nejen na YouTube se šíří vlny dezinformací, které mnohdy staví na skutečnosti, že vakcíny proti covidu-19 byly schvalovány a vyrobeny rekordní rychlostí. Platforma zaznamenala nárůst dezinformačního obsahu a dosud odstranila 130 000 videí, která porušovala její zásady, tvrdí v příspěvku na blogu.

Konec dezinformací o očkování

V průběhu času se dezinformace rozšířily a stále častěji zpochybňovaly nejen očkování proti covidu-19, ale také jakékoli další vakcíny. Začala se objevovat tvrzení o „chronických zdravotních následcích“ nebo o jejich údajné neschopnosti „omezit přenos nebo nákazu“.

Právě zpochybňování dalších, často i mnoha roky prověřených vakcín, přimělo provozovatele k tomu, aby rozšířil svou politiku týkající se očkování proti covidu-19 i na další vakcíny. Nová pravidla hrozí odstraněním videí, v nichž se objevují tvrzení, že „vakcíny způsobují autismus, rakovinu nebo neplodnost“ nebo pomáhají „sledovat pacienty“.

Povoleny budou odborné diskuse týkající se v minulosti neúspěšných vakcín, testů nových vakcín a politiky očkování. Osobní zkušenosti s vakcínami budou taktéž přípustné, ovšem pouze tehdy, pokud nepovedou diváky k tomu, aby o očkování pochybovali. Další výjimky budou platit pro videa pojednávající o vedlejších účincích vakcín, které byly identifikovány zdravotnickými úřady.

Antivaxeři budou mít utrum

Nové zásady se vztahují na všechny vakcíny, které jsou v současné době schválené a jejichž bezpečnost a účinnost potvrdily místní zdravotnické orgány a Světová zdravotnická organizace, upřesňuje YouTube v příspěvku na blogu.

V rozhovoru pro deník The Washington Post mluvčí YouTube uvedl, že budou odstraněny kanály s odkazy na prominentní antivaxery, jako jsou Joseph Mercola a Robert F. Kennedy Jr. Na otázku, proč nešlo odstranit obsah vymezující se proti očkování dříve, odpověděl, že se pozornost zaměřovala především na dezinformace o očkování proti covidu-19.

Velké sociální sítě zareagovaly na šíření dezinformací o covidu-19 poměrně pozdě. Každopádně rozhodnutí YouTube odstranit jakékoli dezinformace o vakcínách pravděpodobně může vyvolat dominový efekt a promítnout se i na ostatní platformy sociálních médií.

Diskuze (151) Další článek: USB zavádí nové značení kabelů, zmatky tím ale rozhodně nekončí

Témata článku: , , , , , , , , , ,