Anthrax na Internetu - dejte si pozor na nové viry

Internetem se začaly šířit dva nové viry spadající do kategorie tzv. "červů". Jejich autoři tentokrát využili aktuálního zájmu veřejnosti o nebezpečné onemocnění anthrax.
Podrobná analýza zdrojových kódů těchto novinek ukázala chyby, které znemožňují červům efektivní šíření, nicméně je velice pravděpodobné, že se v brzké době objeví řada podobných virů využívajících strachu obyvatel a vydávajících se za informační materiály.

Oba červi byli vytvořeni pomocí dobře známého VBSWG generátoru (tímto generátorem byl například vytvořen virus Anna Kournikova) a antivirové programy je zpravidla identifikují jako virus spadající do rodiny skriptových virů Lee. Umí se šířit skrze e-mail a kanály IRC jako soubor ANTRAXINFO.VBS nebo ANTRAX.JPG.VBS.

Elektronickou poštou se virus šíří ve zprávě s předmětem Informacion Sobre El Antrax nebo Antrax Info a textem Como ahorita esta muy de moda hablar sobre el antrax aqui te mando la foto de un enfermo terminal,para que veas como se ponen či si no sabes que es el antrax o cuales son sus efectos aqui te mando una foto para que veas los efectos que tiene Nota:la foto esta un poco fuerte.

Pokud přílohu otevřete, spustíte tím samotný skript, který se nejprve pokusí rozeslat své kopie na všechny adresy uložené v adresáři poštovního klienta. Kromě toho též poškodí všechny soubory s příponami VBS a VBE uložené na pevném disku tak, že je přepíše vlastním kódem.

Obrana proti podobným virům je velice jednoduchá: stačí neotevírat žádnou přílohu, obzvláště v případech, kdy je předmět a text zprávy psán cizím jazykem a nevysvětluje-li odesílatel proč vám soubor posílá.

Diskuze (7) Další článek: Transmeta vyhodila svého CEO

Témata článku: , , , , , , , , , , ,