Anonabox: Krabička, která z vás udělá na webu neviditelné

Anonymní Tor ještě nikdy nebyl tak jednoduchý, tvrdí o zařízení Anonabox její tvůrci. Má velikost krabičky od sirek, k dispozici bude příští rok a veškerou komunikaci skryje v cibulové síti.

Aktualizováno:

Po zveřejnění projektu na Kickstarteru si někteří diskutující na Redditu všimli, že Anonabox až příliš připomíná malý komerční router, který se dá pořídit třeba na čínském Aliexpressu. Autor přitom tvrdí, že se jedná o open-source hardware. Kauze se věnuje samostatná bleskovka.


Americká vláda sponzoruje vývoj Toru a to hned skrze několik organizací. Zčásti to jsou nejrůznější instituce na podporu šíření demokracie, které podporují Tor jakožto nástroj, který může používat opozice v problematických zemích ke komunikaci a zjišťování informací, ale na seznamu donátorů je třeba i Pentagon a jeho agentury, které v Toru vidí velmi zajímavý protokol, který by po úpravách mohly používat také.

Anonymizační systém Tor, který na síti skryje vaši identitu, má tedy opravdu vlivné fanoušky, jeho masovému rozšíření ale doposud brání dvě věci. Jeho používání nemusí být pro každého zrovna nejjednodušší – tedy pokud se běžní uživatelé nespokojí pouze se surfováním v dodávaném upraveném prohlížeči, a síť je zároveň doposud poměrně pomalá, ačkoliv její výkon se za poslední roky poměrně navýšil.

Jedná se o spojené nádoby. Čím populárnější Tor bude, tím více subjektů poskytne svoji konektivitu k šifrování komunikace. V Toru totiž vaše několikanásobně šifrovaná data skáčou z jednoho členského routeru na druhý a vaše identita je tedy vícenásobně jištěná – jako byste naráz používali několik do sebe vnořených spojení VPN.

Obliba Toru by se přitom postupem času mohla skutečně zvyšovat, zvláště po aféře okolo americké NSA totiž stoupl hlad po všemožných anonymizačních nástrojích.

Tor v krabičce za 45 dolarů

Tým vývojářů z Kalifornie shodou náhod už čtyři roky vyvíjí malou kouzelnou krabičku. Říkají ji Anonabox a včera ji představili na Kickstarteru. Po drobných investorech chtěli pouze 7 500 dolarů, ale namísto toho během pouhých několika hodin vybrali bezmála devadesát tisíc dolarů a tato částka se průběžně zvyšuje. Po čem tedy vlastně lidé touží.

Anonabox je drobné síťové zařízení s dvojicí ethernetových portů. Do jednoho zapojíte kabel vedoucí k routeru a do druhého třeba váš počítač. Krabička funguje jako hardwarový klient Toru, veškerou komunikaci tedy zašifruje a pošle k cíli skrze síť Tor. No, a co se z Toru vrátí, zase dekóduje. V samotném počítači nebudete muset vůbec nic nastavovat, vše totiž poběží zcela automaticky bez potřebné konfigurace přímo v Anonaboxu.

354605635
Anonabox je hardwarový anonymizační prostředník

Autoři se dušují, že vývoj zařízení je a bude absolutně transparentní, takže každý vývojář může provést audit, zdali náhodou do krabičky neschovali i nějaký ten malware. Autoři zveřejnili jak návrhy hardwaru, tak i veškerého softwaru, který je postavený nad populárním komunitním systémem pro routery OpenWrt.

834715351
Open source i open hardware

První várka Anonaboxů by měla být hotova počátkem příštího roku a nejprve se dostane na investory z Kickstarteru – svou vlastní krabičku dostane každý, kdo přispěl alespoň 45 dolary.

Anonabox není jediný

Projekt Anonabox není první svého druhu, torovou šifrovací jednotku se totiž pokouší vyvinout hned několik týmů. Zmínku si zaslouží třeba Safeplug, což je vlastně běžný velký domácí router s předinstalovaným klientem Tor. Seženete jej za necelých padesát dolarů, i když náklady při koupi z USA se pochopitelně mohou vyšplhat mnohem výše.

safe-plug-5-.png
Router Safeplug je o něco větší a dražší, ale i on podporuje Tor

Fanouškům mikropočítače Raspberry Pi by se zase mohl zalíbit projekt Onion Pi, jehož cena se však vyšplhala bezmála k devadesáti dolarům.

No a do třetice nesmím zapomenout ani na samotný Tor Project, který se už nějaký pátek snaží naprojektovat vlastní hardwarový Torouter s podporou šifrované sítě, ale vše zatím zůstává jen na papíře a v softwarové rovině.  

99715054
Onion PI: Anonymizační krabička postavená na populárním Raspberry Pi

Suma sumárum, nejnovější přírůstek do rodiny Anonabox je sice extrémně jednoduchý kus hardwaru, ale ze všech zmíněných také nejlevnější. Nechme se tedy překvapit, jestli se z Toru díky podobným exemplářům skutečně stane masové téma, nebo bude i nadále doménou odborné komunity, aktivistů a šedé zóny internetu.

Diskuze (55) Další článek: Netscape Navigator slaví 20. výročí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,