Anička z říše Linuxu: přenos v ASCII – lahůdka pro fanoušky fotbalu

Vyšla první betaverze programu Flock * GNOME vyhlásilo vlastní obdobu SoC, určenou jen pro dívky * Berlínský senát se postavil proti migraci na Linux * FSF se její protestní akce příliš nedaří * Fotbalové mistrovství se přenáší i v ASCII

Flock vyšel poprvé jako beta

Vývojáři velice zajímavého projektu Flock, který sdílí jádro s Firefoxem, se během minulého týdne přehoupli přes hranici první beta verze. Zatímco alfa testování bylo určeno především pokročilým uživatelům, nyní si již může Flock na nejrůznějších platformách bez obav vyzkoušet kdokoliv. Co tento prohlížeč oproti konkurenci nabízí?

Flock je určen především lidem, kteří touží využívat všech možností dnešního webu naplno. Potěší je vynikající integrací nejrůznějších užitečných nástrojů pro sdílení informací (např. záložek) a fotografií, blogování, sledování RSS a komunikaci s přáteli. Většinu vlastností Flocku lze samozřejmě díky patřičným rozšířením používat i ve Firefoxu, s prvním jmenovaným prohlížečem to ale budete mít bez práce.

Z první bety Flocku budou mít poprvé prospěch zejména méně pokročilí uživatelé, kterým dělají problémy úkony jako nahrávání fotografií na web nebo vyhledávání informací, protože prohlížeč jim velmi usnadní práci. Těm ostatním ale možná Flock zcela vyhovovat nebude: jeho snaha uhodnout, co po něm uživatel chce, může být totiž často i na obtíž.

Ve srovnání s Firefoxem (a jeho patřičnými rozšířeními) má však Flock přesto jednu výhodu. Subjektivně se zdá být mnohem svižnější a neukusuje tolik ze systémových prostředků.

GNOME chce získat do svých řad vývojářky

Projekt GNOME získal jak v loňském, tak v letošním roce spoustu studentů, kteří pro něj přes léto programují v rámci Google Summer of Code. V záplavě účastníků se ale nenašlo ani jediné děvče. Lidé z GNOME se proto rozhodli, že zkusí nějaké programátorky k hackování GNOME přilákat aktivněji, a vyhlásili Women`s Summer Outreach Program 2006.

Průběh programu se příliš neliší od SoC. Z došlých žádostí vybere GNOME projekty tří studentek, kterým za práci během července a srpna zaplatí 3000 dolarů. Protože lidé z GNOME neočekávají, že programátorské schopnosti účastnic budou výjimečné, nabídnou jim k ruce zkušené vývojáře, schopné poradit s každým problémem.

Uzávěrka žádostí proběhne 1. července, do té doby má každá zájemkyně o účast možnost vymýšlet, na čem by chtěla pracovat. Může se přitom inspirovat v seznamu nápadů, který lidé z GNOME připravili. Bylo by určitě pěkné, kdyby se projektu zúčastnila i nějaká slečna z Česka a potvrdila tím, že u nás žije mnohem víc vývojářů svobodného software než ve většině jiných států.

Berlínský senát odmítá migraci na Linux

V loňském roce si parlament německého spolkového státu Berlín odhlasoval dvoufázový přechod berlínské administrativy na svobodný software. Berlínský senát sice proti němu před rokem také neměl námitek, nyní ale vypracoval zprávu, v které uvádí, že migrace na Linux nepředstavuje ani ekonomický, ani technologický přínos.

O tom, jak to s přechodem dopadne, bude senát jednat 22. června. Pokud jednání nedopadne zcela ve prospěch open source, dá možná berlínská administrativa přednost smíšenému řešení. V tamní síti potom budou spolupracovat proprietární systémy od Microsoftu a otevřené systémy od Novellu.

RMS byl odmítnut francouzským premiérem

Francie se chystá přijmout nový autorský zákon, který je v souladu s EUCD, nechvalně známým evropským ekvivalentem DMCA. Proti přijetí zákona označovaného zkratkou DADVSI protestují nejen příznivci svobodného software, samotný EUCD má také ohromné množství odpůrců, sdružených kolem petice EUCD.INFO.

Petici v současné době podepsalo přibližně 165 000 jednotlivců, bylo nasbíráno i přes tisíc kolektivních podpisů. Je mezi nimi přes 200 významných firem (např. Sun Microsystems). Richards Stallman se podpisy pod peticí rozhodl předat francouzskému premiérovi.

Než se RMS za premiérem vypravil, pokusil se sjednat si s ním schůzku. To se mu bohužel nepodařilo, a proto se do jeho sídla vypravil naslepo. Nezdařilo se mu ale projít přes šéfa ochranky, který mu vzkázal, že premiér se s ním sejít nehodlá a že k tomuto rozhodnutí dospěl po zralé úvaze. Nesdělil však žádné podrobnosti.

Malým úspěchem skončila také americká kampaň FSF jménem Defective by Design. V rámci této akce protestovali příznivci FSF před americkými obchody Apple Store proti DRM. Vzbudili ale bohužel jen minimální zájem jak u médií, tak u veřejnosti. Protesty byly navíc často rušeny zásahy ochranky nebo policie.

Přímý přenos v ASCII: lahůdka pro milovníky fotbalu a textových konzolí

Fotbalové mistrovství nenechalo chladnými ani příznivce Unixů a textového módu. Pro ty z nich, kteří jsou zvědaví na průběh zápasů, ale odmítají se vzdát svého terminálu, je k dispozici přímý přenos všech zápasů v ASCII. Pro sledování zápasů stačí telnet, netcat nebo podobný nástroj, veškeré dění se odehrává na adrese ascii-wm.net na portu 2006 a na několika zrcadlech. Příjemnou zábavu!

Diskuze (82) Další článek: Červnová záplata způsobuje problémy s dialupem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,