Anička z říše Linuxu: Microsoft zveřejnil ODF konvertor pro Word

Projekt Nouveau: První výsledky * Greg KH: Napíšeme vám ovladače zadarmo! * PSA Peugeot Citroen bude používat Linux * Microsoft zveřejnil ODF konvertor pro Word

Projekt Nouveau: První výsledky

Linuxoví uživatelé i vývojáři jsou dost nešťastní ze stavu, v jakém se nacházejí 3D ovladače k běžným grafickým kartám. ATI i Nvidia sice ovladače pro Linux nabízejí, bohužel ale pouze v binární podobě. To přináší nejrůznější právní i technické problémy - ovladače nesmí téměř nikdo distribuovat, jejich šíření odporuje licenci GPL, pod kterou je šířen Linux (stejné je to u všech ostatních binárních kernelových modulů, autoři kernelu ale zatím tento stav tolerují), ovladače nefungují na exotičtějších hardwarových architekturách a na opravy chyb a podporu nových karet se čekává zbytečně dlouho. Firmy vyrábějící karty nejsou svolné zveřejnit jakoukoliv dokumentaci ani zdrojové kódy svých ovladačů a nezdá se, že by se to mělo v nejbližší době změnit. Čas od času se najde skupina lidí, která začne hledat cestu, jak z toho ven: Vznikl například projekt usilující o vytvoření dokumentované grafické karty či svobodných ovladačů pro ATI. A taky projekt Nouveau a jeho ovladač ke kartám Nvidia.

Před dvěma lety se dala dohromady skupina vývojářů, rozhodnutá vytvořit ovladač ke kartám od firmy NVidia za pomoci reverzního inženýrství. Na pomoc si vzala binární ovladače i původní open source ovladače fungující se staršími kartami a pustila se do zkoumání, jak probíhá komunikace mezi kernelem a kartou. První rok se zabývala téměř jen vývojem nástrojů, které jí umožnily další práci - tím nejdůležitějším je program renouveau zobrazující příkazy posílané kartě při provádění jednotlivých operací. Potom začala samotná práce na ovladači. V současné době se můžeme pokochat prvním opravdovým výsledkem - na některých kartách už fungují glxgears. Do použitelného stavu má ovladač ještě pořád daleko, ale vývoj jde v poslední době překvapivě rychle. Nejbližším dalším cílem je rozchodit Quake 3, k čemuž momentálně chybí zejména podpora textur.

Překotný vývoj Nouveau způsobil v posledních týdnech velkou vlnu zájmu o tento projekt. Našla se spousta lidí nabízejících pomoc, ale to jediné, co Nouveau momentálně potřebuje, jsou vývojáři schopní pracovat na kódu ovladače. V minulosti se projektu podařilo získat víc než tisíc dobrovolníků ochotných přispět po deseti dolarech na vývoj, o peníze na testovací hardware je tedy postaráno.

Greg KH: Napíšeme vám ovladače zadarmo!

Greg Kroah-Hartman, jeden ze slavných kernelových hackerů, se rozhodl vysvětlit výrobcům nejrůznějšího hardware, proč a za jakých okolností jim kernelová komunita ochotně a zadarmo vytvoří linuxové ovladače a bude je nadále spravovat. Jeho oznámení sice jen shrnuje současnou praxi, jde však určeno především těm firmám, které zatím nemají s vývojem pro Linux mnoho zkušeností.

Firmy, které si samy píší linuxové ovladače, potkává spousta těžkostí, například musejí svůj kód neustále přizpůsobovat změnám kernelového API. Kernelová komunita je ráda ušetří jak těchto starostí, tak nákladů spojených s platy vývojářů ovladačů a nic za to nežádá. Potřebuje sice podklady pro vytvoření ovladačů (dokumentaci popisující, jak zařízení funguje), je ale schopná zajistit i NDA.

Gregova snaha se zdá být velmi užitečná, těžko ale říct, jak moc nových ovladačů do kernelu skutečně přinese - zdrojový kód ovladače je nakonec přece jen nejlepší dokumentací pro každý kus hardware a jistě se najde mnoho firem, které jeho zveřejnění budou považovat za nepřípustné. Toto chování je však poněkud krátkozraké - minulost již ukázala, že když komunita o nějaký ovladač stojí, tak si jej také napíše, byť ji to stojí ohromné množství času věnované reverznímu inženýrství.

PSA Peugeot Citroen bude používat Linux

Druhý největší evropský výrobce automobilů, francouzská firma PSA Peugot Citroen se rozhodla pro masivní nasazení Linuxu - uzavřela kontrakt s firmou Novell na 20 000 instalací SUSE Linux Enterprise Desktopu, a k tomu 2 500 serverových instalací. Zdá se, že IT Peugeotu se rozhodlo pro SUSE Linux jak díky jeho ceně, tak díky jeho kvalitě: Jeden z představitelů Peugotu uvedl, že SLED je dobře podporovaný a velmi uživatelsky přívětivý. Stačí mu starší a levnější hardware než jeho alternativě z dílny Microsoftu a nabízí kompletní desktop za zlomek ceny svého rivala. Přitom jej lze dobře integrovat do stávající infrastruktury založené na Windows.

Microsoft zveřejnil ODF konvertor pro Word

Microsoft a jeho partneři dokončili plugin pro Microsoft Word, který dovede konvertovat mezi ODF (výchozí formát OpenOffice.org) a OOXML (formát Microsoftu). Uživatelé kancelářského balíku od Microsoftu (verze 2007, 2003 a XP) tak nyní mají možnost číst i ukládat soubory v konkurenčním formátu, který je zároveň ISO standardem. Plugin je ke stažení zdarma pod BSD licencí.

Nyní se Microsoft chystá vytvořit podobný konvertor také pro Excel a PowerPoint. Novell mezitím připravuje konvertor založený na stejném kódu, který přinese podporu OOXML do OpenOffice.org. V brzké budoucnosti si tak uživatelé obou balíků budou moci vyměňovat dokumenty bez obtíží způsobených vzájemnou nekompatibilitou.

Diskuze (72) Další článek: Super tenké flash disky od Transcend

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,