Anička z říše Linuxu: Linux na Origami

Diskuze čtenářů k článku

Jarda  |  28. 03. 2006 18:17

1) vyhýbá se věcným odpovědím (třeba předchozí příspěvek - Astorku, pěkně bod po bodu, ano?)

2) Pouze těm, co linux neznají, může tvrdit, že je NUTNO se nějak přeškolovat na ovládání. NESMYSL, je to, jako když si zvykám na jiný prohlížeč obrázků, než byl ten, co jsem měl dosud. Idea GUI je stejná, jako u windows: kliknutím spusť, křížkem zavři, tažením kopíruj (přesouvej) apod...

3) Pouze těm, co linux neznají, může tvrdit, že je NUTNO umět kompilovat jádro, kompilovat SW, konfugurovat v příkazové řádce.
Půjčte si live DVD se SUSE - a přesvěčte se, jak vám lže.

4) Slabá podpora HW - dávno neplatí. Půjčte si CD se SUSE - a přesvěčte se, jak vám lže.

5)-- a tohle je nejlepší: projděte si všechny diskuse o linuxu na Živě a podívejte se na diskusní příspěvky Astora Lights. Víc netřeba dodávat. Konečně stačí i ty odsud.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  28. 03. 2006 19:50

Linux je zadarmo. Nevěřím žádným laciným výrobkům. Co je levné, to je v podstatě velmi drahé, protože se to brzy rozhasí a už párkrát jsem se hodně spálil, když jsem neodolal a koupil jsem něco co bylo zdánlivě levné. To samé platí i o linuxu. Je sice krásné že ho celkem levně prodává Novell nebo Mandrakesoft, ale když se nad tím zamyslíš, musíš nutně dojít k tomu že tyto a jim podobné firmy parazitují na mnoha programátorech kteří doma bez nároku na odměnu zbastlí nějaký program a dají ho volně k užití. A tento program vezmou jmenované firmy, zahrnou ho do linuxové distribuce a sprostě na tom vydělávají. V tom jsou podle mého názoru mnohem horší šmejdi, než linuxákama nenáviděná firma MS. Nekupuju si tedy až na vyjímky laciný šunt a nikdy bych si ho nekoupil od Mandrakesoftu nebo od Novellu a to pro důvody které jsem snad jasně vyjádřil.

Plácáš tady páté přez deváté. Do desktopového využití OS mícháš servery. Kdo z normálních lidí asi tak má doma v obýváku server nebo proč by lidi nevypínali na noc počítač ? Já ho vypínám. Nemám doma vlastní elektrárnu. Tak mne neoslní kydy o nevím kolika letém chodu serverů bez jejich vypnutí. Jestli-že se tedy jedná o desktopy, příště do diskuse nemotej servery. Ono to potom vypadá asi tak jako kdyby se diskutovalo o letadlech a Ty bys do toho žvanil cosi o horském kolu.

Astor Tě nepochybně dostal na lopatky, protože tolik v podstatě monologů jako jsi tady napsal Ty, to snad ještě nikdo před Tebou napsat do Živě nezvládl. Asi musíš mít sám hodně pochyb nebo možná dokonce pořádný mindrák z toho, že i když se ve všemožných diskusích snažíš lidem několika málo naučenými "argumenty" vnutit svůj pohled na počítače, na operační systémy a na aplikace k nim, nikdo Ti to moc nebaští a pořád drtivá většina lidí raději zůstává u svých MS Windows, než aby přešli na linux, i když je jak tvrdíš lepší a je zdarma nebo je levnější než XPčka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lmike  |  28. 03. 2006 22:56

Čili, v podstatě říkáte, že kdyby byl GNU/Linux pouze za peníze a stál by řádově více než MS Windows, byl by pak automaticky kvalitnější, a vy byste Windows přestal používat, protože by to byl v porovnání s ním "laciný šunt".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  28. 03. 2006 23:34

Ani jedno z toho jsem nenapsal. Jen jsem napsal že co je levné, to je už pro tu cenu podezřelé a většinou se jedná o šunt. Za MS Windows stojí aspoň Microsoft který to sám sesmolil. Ale za linuxem nestojí vůbec nikdo. Kdyby se člověk ozval třeba u Novellu, tak by se asi dozvěděl že linux od nich má grátis a vlastně si za svoje peníze pořídil ty brožury co k tomu dostal, tak co víc chce ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lmike  |  29. 03. 2006 00:52

To, co jste napsal, jsou čiré spekulace, a to přinejmenším hodně odvážné, ale spíše naprosto absurdní. Cena přece není měřítkem kvality. A u produktu, který do značné míry obchází cenový systém, má prakticky nulovou vypovídací hodnotu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  29. 03. 2006 10:44

Vy proste uplne obycejne lzete anebo jste totalne neinformovany.
Pokud budete mit napriklad od Novellu zakoupenou Enterprise distribuci (jak server tak desktop), mate zakoupenou pochopitelne i plnou podporu. S nejakymi priruckami to vubec nesouvisi. Holt mate vice moznosti, ktere jsou odstupnovany:
- Open SUSE - zadna podpora
- SUSE Linux - castecna podpora par tydnu, media, knizky
- Enterprise SUSE - zcela standardni komercni produkt ke kteremu mate jako bonus zdrojaky - rozhodne nejde o neco lacineho

Dovoluji si prohlasit, ze napr. reseni technickych problemu u Novellu tady v Cechach je na vyssi technicke urovni nez u jinych firem. Je to tim, ze se clovek snaze dostane k lidem od dodavatele, kteri vidi primo do zdrojaku (koneckoncu ty zdrojaky ma i zakaznik).

Je na vas videt, ze nemate zadne poradne zkusenosti a jen lacine pomlouvate...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  29. 03. 2006 10:58

OEM produkty obyčejně nemívají vůbec žádnou podporu. Nebo se snad pletu ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  29. 03. 2006 11:11

OEM produkty by teoreticky mely mit podporu toho, kdo je prodava. Tedy treba vyrobce ci prodejce hardwaru na kterem jsou nainstalovany. Ta podpora samozrejme byva vselijaka. To je pro vsechny OS stejne, takze nema smysl to resit. Pokud potrebujete pro OS podporu jeho "vyrobce", musite si koupit plnou verzi - neni nic snazsiho si ten SUSE Linux Enterprise desktop koupit spolu s tim PC stejne jako se to da udelat vpripade Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 00:46

Babské tlachy typu "co je levné, je drahé" nejsou argumentem. Nebo jen hodně primitivním. Co takhle něco PODLOŽENÉHO?
Uptime byl jen příkladem pro stabilitu vlastního OS. A obrázkem kvality práce "bastlířů" linuxu oproti práci "špičkových odborníků" z Microsoftu (cituji Astora).
Starat se o to, kdo kolik a na čem vydělává - to snad naposledy rozebíral soudruh Jakeš, když mluvil o Vondráčkové (nebo Zagorové?)
Nikomu nic nenutím, pouze se snažím rozšířit obzory. AŤ KAŽDÝ VYZKOUŠÍ - A ZVOLÍ SI. Co je na tom horšího, než všechny ukřičet, aby zůstali u windows???
A Astor mě nikam nedostal. Rozhodně ne na lopaty. A rozhodně ne argumentama, protože žádné NENAPSAL. Za celou dobu.

PS.: I ty jsi se jen "otřel" o můj bod ad 1). Neprofesionálně. A bez argumentů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 08:00

Nedá mi, abych nezareagoval na ještě jednu demagogii, kterou tu s Astorem (nepodloženě) hlásíte oba:

Rovnice
>>zaměstnaný programátor (třeba u Microsoftu) = profesionál<<
rozhodně neplatí jako dogma. Kolik zaměstnaných "profesionálů" máme kolem sebe, víme všichni dobře.
A už vůbec obecně neplatí, >>že amatérský nadšenec = bastlíř<<.
To jen lidem opět blbnete hlavy. Znám mnoho génií, kteří své nadání využívají jen jako hobby - na špičkové profesionální úrovni.
Takže tady NELZE generalizovat, navíc takhle tendenčním způsobem.

A konečně: Mohu být i špičkovým odborníkem, zaměstnaným u Microsoftu. Jenže ani tam si nemohu dělat, co bych chtěl, protože dostanu úkol vyvíjet dále něco, co už je rozdělané, čehož základní stavební kámen byl položen blbě ale musím to respektovat, protože tu musí fungovat nějaká kompatibilita.

Takže neargumentujte ptákovinama. Je to laciné a primitivní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  29. 03. 2006 11:06

Na open source je možné dnes a denně vidět chybovost výsledků těch taky programátorů. Těch Tvých géniů kteří po nocích doma cosi bastlí a pak to hrdě posílají do světa aby to padalo bez nějakých hlášek už jen když člověk chce s jejich veledílem zkusit něco dělat. Stabilní linux který se zhroutí v kernel panic po každém připojení něčeho přez USB port jsem už zažil u Mandrivy. To ani ty XPčka se tak často nesloží, jako to dělá nebo dělal linux od Mandrivy. Dnes to už možná opravili, to nevím, ale zkoušet to už nebudu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  29. 03. 2006 11:24

Musite si Mandrivu _skutecne_koupit_ .
To co se bezne vyskytuje mezi lidma jsou verze temer zdarma, ktere firma Mandriva pousti mezi lidi prave proto, aby byly objeveny chyby, ktere budou odstraneny v komercni verzi. Neni jejich chybou, ze jste se neobtezoval sehnat informace o jejich produktech.
Hluboce se mylite, ze v pripade OpenSource jde o jakesi studentske projekty, bastlene po nocich. Takove veci se samzorejme take vyskytuji, nikdo nikoho nenuti je pouzivat. Klicove zalezitosti jako treba jadro ci GUI vznikaji za vyznamne pomoci lidi, ktere za to plati treba IBM, RedHat, Novel a dalsi.
Tezko se da uhlidat kazda usmolena aplikace. Tady je trochu chyba, ze se do free distribuci obcas da kdeco.
Linux uz davno nesouvisi s nulovou cenou. Nechcete - li platit - mate moznost pouzit free distro, samozrejme s rizikem, ze budete muset resit nektere problemy (nejste - li uplny mamlas, vetsinou je s pomoci informaci na Netu vyresite). Chcete - li profesionalni podporu, platte. Neni na tom nic divneho. Lezou mne na nervy "propagatori" Linuxu, kteri jako hlavni vyhodu vyzdvihuji "nulovou" cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  29. 03. 2006 12:42

Tak jako jsem v životě nikdy nevolal na linku podpory MS, nevolal bych ani na linku dejme tomu Novellu. Musel bych se stydět sám před sebou za to že jsem asi blbec, když se musím pomocí těchto linek dožadovat pomoci s nějakým problémem. Můžete si tady o mě myslet všichni co chcete, je mě to jedno, ale nejsem až takové tele, abych si při troše snahy nenastavil klidně i ten linux. Ostatně právě sedím u počítače na kterém linux mám a potíže mi to nedělá ani v nejmenším. Všecko co jsem potřeboval jsem si nastavil a šlape to. Jen to šlape odhadem dvakrát pomaleji než by to samé šlapalo v XPčkách a vypadá to o něco hůř než ty XPčka. Asi to je tím GNOME které používám, protože když vidím přeplácané KDE plné chyb, je mi z toho bastlu ihned zle.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  29. 03. 2006 12:46

Sakra zapoměl jsem dodat toto. Tím že Mandriva a asi i Novell dávají uživatelům volně jenom co uznají za vhodné a staví je tak do role nějakých alfa testerů je přesně tím důvodem, proč bych nikdy za linux neutratil ani korunu. Tento přístup považuju za ještě o poznání horší, než ten který známe od MS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  29. 03. 2006 13:59

A MS nedava volne pouze testovaci verze ? Pamatuju tu praxi uz z doby projektu "Chicago", coz byly vyvojove Windows 95. Spousta lidi to pouzivala a taky nadavala
Nechapu, proc tady nadavate. Tak se na to vykaslete, nuti vas nekdo ? Mne na desktopu chodi Linux zhruba stejne rychle jako Windows a nic specialniho jsem nenastavoval. KDE nemate preplacane, jen takove, jak si jej par kliky nastavite, chyb je tam srovnatelne jako vsude jinde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  29. 03. 2006 14:14

MS dává nebo nedává to co sám naprogramuje a to chápu. Linuxové firmy sebraly co se kde dalo vyhrabat, naházely to na DVD nebo na pár CD a pozměnily u toho loga. Pak to prodávají lidem a tím okrádají skutečné autory programů a nebo pokud to někdo má zdarma, zase mu dají jenom něco. Chápal bych že z toho vyhodily ty dvě nebo tři komerční aplikace které k tomu možná přidávají pro prodejní verzi, i když ruku na srdce - kdo je asi potřebuje mít doma, tak ten by si je stejně koupil i bez toho linuxového braku který má jako přívažek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  29. 03. 2006 14:23

To je diskuse uplne o nicem. Melete pate pres devate. Nechme toho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  29. 03. 2006 14:39

Sice tvrdím stále to samé, takže nemelu páté přez deváté, ale souhlasím s tím že toho necháme. Ono se s linuxáckými demagogy stejně diskutovat nedá. Vy jste totiž v tomto rovni Jehovistům v tom jak šíříte svoji domnělou pravdu a jak pokládáte ty kdo vaši víru nesdílejí za nepřátele lidstva a hlavně linuxu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  29. 03. 2006 15:09

Ja se vam divim. Nevyhovuje vam ten OS ? Tak se na nej vykaslete, nemusi pro vas existovat. Je to tak proste. Myslite, ze by vam dal takovou radu Jehovista ? A ted uz definitivne konec.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 16:18

Franto, je fo fakt marné.
Ani jeden arhument, jen samé kydy. Marně jsem čekal: Jardo, ad 1 - nemáš pravdu, protože... ad 2) nemáš pravdu, protože...
Místo toho ÚVAHY, jestli nezaměstnaný programátor je bastlíř, pak, když se nechá zaměstnat Microsoftem, je z něj najednou patrně špičkový odborník a když odejde, je opět bastlíř. Zkušenosti nezkušenosti, praxe nepraxe - prostě jde jen o to, zda je zaměstnán u Microsoftu.
Tak mě napadá... Co kdyby se nechal zaměstnat u Novellu???? Co by byl?

Kašlem na to, jsou to zabedněnci. A postup linuxu stejně nezastaví.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 16:56

Typické. Kdysi to dělal, zkoušet to už znovu nebudu - ale názor nezměním. Vývoj neexistuje. Země je placatá. (A prosím vás, fakt už od té doby linux umí myš?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  29. 03. 2006 18:49

Mno, on vývoj jde, ale u linuxu jde spíš směrem dolů Já nemůžu za to že je víc než 98% lidí raději na Windows než by se patlali s linuxem. Ten linux nikdo nechce ani zadarmo. To si lidi radši vypalujou Winy, než by se dali do linuxu. Holt je to tak a je to dobře

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Náhodný pozorovatel  |  29. 03. 2006 20:10

Teda já nejsem žádnej velkej Linuxák, ale když tady vás 2 s Astorem pozoruju, čumím s pusou otevřenou. Nadávat někomu do Jehovistů a přitom být ještě daleko horší, toť vlastnost lidí zvláštního ražení.
Lidi o Linuxu nevědí, protože holt nemá tak agresivní marketing. Propagace pomocí nadšenců zkrátka nestačí. Ale neinformovanost domácích uživatelů neznamená neinformovanost firem - ty Linux na serverech používají celkem spokojeně. Někdy už i na pracovních stanicích.
Jak říkám, nejsem žádný velký Linuxák, ale přeju si, aby Linux rostl a sílil. Profitovat z toho budeme všichni. Proč vy tvrdíte, že bude dobře, když se tak dít nebude, to je pro mě záhada...Žeby nějaký skrytý mindrák z něčeho co nechápu ? Nebo jste akcionář Microsoftu ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 11:24

1) Linux je zadarmo. Je ke stažení (OK, za cenu připojení), je na volných CD/DVD (tedy za jen cenu nosičů), může si ho kdokoliv LEGÁLNĚ půjčit k nahrání od kamaráda (tedy zcela zadarmo) a jsou i placené distribuce, kde je součástí i licencovyný SW a v ceně je především podpora
2) Na linux NEEXISTUJÍ životaschopné viry. Stačí učinit dotaz k některému producentu antivirových programů. Dohadů "odborníků" typu Astora Lights je sice na netu moře, fundované informace jsou však jednoznačné.
3) Linux je BEZPEČNĚJŠÍ než MS Windows - viz např.údaje www.secunia.com.
4) NETŘEBA tedy antivirových programů, netřeba antispyware. Denně se vám nebude disk desítky minut zbytečně přehrabovat scannováním. Denně nebudete stahovat nové a nové aktualizace pro antiviráky a antispyware. Výkon procesoru nebude denně snižován kontolou všeho možného, co se týká ochrany před viry.
5) Mnoho GUI (grafické uživatelské rozhraní) linuxu (má jich více volitelných) jsou přinejmenším srovnatelné s GUI MS Windows nebo začínají být i lepší. Viz současné KDE nebo GNOME a jejich všechny možnosti.
6) Nejvyspělejší linuxové distribuce mají správu systému GRAFICKOU (alternativně k příkazové řádce-tu není třeba používat) a konfigurace OS proběhne srovnatelně automaticky, jako při instalaci MS Windows. Jistě, oba systémy mohou narazit na nestandardní HW - a pak je třeba fundovanějších zásahů. (Zde má ale v koncovce linux nakonec více možností a šancí na úspěšné řešení, vyžaduje to však již zdatnějšího odborníka - stejně, jako při podobných obtížích MS Windows).
7) Je známo, že unixové systémy mají vyšší stabilitu a podstatně delší dobu běhu bez restartu. Uznávají to i uvádí to i renomované instituce. Osobně vím o serverech, které unix běží LÉTA bez uploadu. Na serveru www.top500.com je přehled, ze kterého vyplývá, že linux ovládl drtivou měrou prakticky všechny superpočítače světa.
8) Je pravda, že ne všechen SW má zatím pro linux své ekvivalenty. Stejně, jako zatím ne veškerý HW. Situace se ale denně mění ve prospěch linuxu, který se v tomto směru rychle vyvíjí. Jeho stav již zcela bez problémů umožňuje jeho alternativní nasazení na destopy - viz úvodní zpráva o aktivitách Novellu.
9) Zejména v oblasti her nenabízí linux srovnatelné možnosti. (Opět jen zatím.)
10) Grafické rozhraní (zejména KDE, GNOME) je natolik intuitivní a srovnatelné, že uživatelé MS Windows na něj přejdou bez obtíží.
11) Instalace SW ve formě RPM balíčků (je řeč o SUSE linuxu) se provádí kliknutím (kompilace má své výhody a je další alternativou)
12) Kompatibilita dat mezi Linuxem a Windowsy umožňuje dnes již bezproblémovou komunikaci mezi uživateli těchto různých OS. V případě formátů MS Office je velmi dobrá, po přijetí otevřených formátů jako standardu odpadnou i poslední problémy.
13) Odlišnosti jsou samozřejmě v užívání jiného SW. Jde ale jen o zvyk, naučit se například místo Internet Exploreru používat Firefox apod.
14) Vlastní operační systém nabízí při instalaci mimo řady světových i nesvětových jazyků i češtinu.

(Jistě se najde ještě více argumentů, nemám tolik času je vypočítávat všechny.)

---
Astore, chceš-li doopravdy diskutovat, vezmi bod po bodu a FUNDOVANĚ jej vyvrať. Vše ostatní jsou žvásty pubertálního debílka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
laoce  |  28. 03. 2006 11:06

Tak som si myslel ze sa z prispevkov dozviem nieco zaujimave ale nejaky (Nad)Svetelny Astor :o) ma dostal do stadia...rpdaj reakciu a neunavuj sa citanim hovadin :o) a aj reakcia nie je velmi k clanku ale viacmenej k Astorovi :o) mam rad ked sa diskutuje a kazdy si zastava svoju stranu argumentami ale zial ked nepoznam ako funguje nieco co vytvara konkurenciu k produktu co pouzivam urcite sa nevyjadrujem k dusevnym vlastnostiam ludi ktory ten konkurencny produkt pouzivaju :o))) moznost vyberu je nieco co vytvara zdrave prostredie a som velmi rad ze je tu ta moznost a ideal bude ked bude uuplne zdrave konkurencne prostredie (plusminus 50% *NIX a 50% Win ...alebo ak sa prida dalsi hrac do hry OS tak na tretiny ak stvrty tak stvrtiny ;o)) ) linux sa mi paci mam ho doma aj v praci (kde mam aj Win - hlavne z hysterickych dovodov :o)) ) takze tot vsio k clanku a k Astorovi :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
KarolL  |  28. 03. 2006 09:55

uplne off topic ale poviem to asi takto "musi jebat" ...
asi starnem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 23:17

ASTOREEEEEEE !!! Halooooo!!! Jsi tam???? CO TY NA TO ??????

Jo nic ????

Nojo. Jako vždycky.
Tak pokračuj ve žvástání.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 20:05

a už jsi tu komentoval údaje ze serveru www.top500.org o nejpoužívanějším OS pro světové supercomputery?

HÍML, ten linux, to je, jak jsi tady sám napsal, "shitůvka", že?

A že není pro lidi? To nech, chlapče, na nich... Tím, že jim to budeš vymlouvat, nic nezvrátíš...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 19:53

už jsi tady zareagoval na hodnocení bezpečnosti např. SUSE Linuxu a např. jakýchkoliv Windows a na serveru www.secunia.com ?

Co tomu říkáš? Nic?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 12:44

Nevidim duvod, proc by se Linux nemohl tzv. "zuzit" na 2 komercni distribuce. Tedy mam na mysli, ze by se na PC predinstalovavaly vyrobci hw prave tyto distribuce.
Obycejnym uzivatelum to zjednodussi orientaci, pro vyrobce hw to bude zajimave v tom, ze se nebude muset starat o vetsi mnozstvi distribuci a lide, kteri chteji distribuci nekomercni - pro ty urcite neni problem si zakoupit PC bez OS a treba Gentoo ci Debian si tam rozchodit.
Prave zuzeni predinstalovavaneho Linuxu na 2 distribuce by velice pomohlo dostat Linux vice mezi bezne uzivatele a usnadnilo by komercnim subjektum delat kuprikladu ovladace.
V zadnem pripade by to neznamenalo zanik jinych, nekomercnich distribuci - jejich uzivatele byvaji technicky zdatni a poradili by si i s ovladaci, ktere byly primarne vyvijeny treba pro Novell Linux Desktop, pripadne by - jako dnes - pouzivali ovladace otevrene.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Leki  |  27. 03. 2006 12:49

Zvitezi pouze ta distribuce ktera bude podporovat DirectX. Bez moznostihrani si to nekoupi dobrovolne nikdo, maximalne to mohou nekde nasadit jako kanclersky masinky pro sekretarky a to ji jim jeste budou muset dat Explorer skin a ikonku na Foxe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  27. 03. 2006 12:53

DirectX to je jako nějakej SW pro herní konzole? Nebo co?
Btw. Víš o tom, že existuje něco jako OpenGL nebo OpenAL?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
a.l.f., a.l.f.  |  27. 03. 2006 13:02

A kolik her je napsano pro OpenGL ? Odhaduju to tak max. 10%, zbytek je pro DirectX.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Widle_patri_do_hnoje, Widle_patri_do_hnoje  |  27. 03. 2006 13:48

To je argument... Asi tak: Kolik ponožek je vyráběno pro Vaši velikost nohou? Odhaduji tak max 10%. Takže navrhuji Vaše menšinové nohy uříznout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lama  |  27. 03. 2006 15:57

Ano, to je argument, protoze na rozdil od nohou si OS muzete vybrat.
Jiste, pro Vas je treba dulezite, aby byl na Vasem PC linux, ale pro mnoho lidi je dulezite, aby si mohli obcas zahrat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 16:16

Víte, není jednoduché, takhle generalizovat... Když jsem viděl své synovce věčně u PC (a venku bylo krásně-jenže tam je to nebavilo), zařekl jsem se, že doma počítač NEBUDE.
Dobrá, je. Časem začal být linuxový. (A dá se na něm i hrát. A ne málo -jen možná ne všechny ty aktuální módní hry, které jsou práve "in")
Nicméně: myslíte si, že JEN TO je skutečně smysluplné využití PC doma?
Pokud ano, pak stačí skutečně mít Windows. (Jen... jako hračka pro děti jsou pořád dražší, než linux.).

A jestli chcete doma PC i na práci, tak oceníte, že děťátko vám ho nezaviruje při browsení po internetu nebo nějakou přiblblou aplikací od kamaráda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lama  |  28. 03. 2006 00:09

To je napsano zpusobem, ze pod Windows behaji aktualni modni hry a pod linuxem nejake "lepsejsi". Tak to samozrejme neni.
Pisu nekde, "že JEN TO je skutečně smysluplné využití PC doma"?
Pokud potrebujete PC na praci, proc davate detatkum prava, ktera jim neco takoveho umozni?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 08:32

Příteli, vůbec jste neporozumněl. O hrách - naopak připouštím, že pro Windows je jich více "in".
To, že hrama argumentujete ve prospěch windows-je tu jasné z minulých příspěvků (a zdaleka ne všichni doma na PC paří hry)
A co se týče práv děťátkům: windows jsou oproti linuxu natolik děravé, že jsou zkrátka daleko méně bezpečné. Platí pro kohokoliv, kdo se neumí chovat dostatečně bezpečně. Zejména děťátka. Práva nepráva. (Viz www.secunia.com - hodnocení bezpečnosti windows: HIGHLY CRITICAL). Koukněte tam třeba na SUSE linux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lama  |  28. 03. 2006 09:48

"in" hry jsou i na linuxu, jen je jich mene, to je pravda.
Hry jsou jednou z veci a pokud nabidnou oba systemy priblizne totez za priblizne stejnou cenu, muze to byt pro cast lidi rozhodujici. Samozrejme, ze to neni zdaleka to jedine, ostatne treba MacOS je dukazem, ze zdaleka ne.
Ano, je bezpecnejsi, ale nebudeme tady snad vymyslet zadne silene scenare zalozene na secunii...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 08:51

Souhlasím.
Jen... pokud nějaký demagog argumentuje proti linuxu jeho "děravostí" a překřikuje vše jen proto, aby propagoval dokonalé windows, argumentuji secunií (tedy ověřitelným zdrojem).
Protože PRO a PROTI windows a linuxu (a jiných OS) jsou pro běžného uživatele jen v uživatelské přívětivosti, stabilitě, vybavení SW, kompatibilitě - a bezpečnosti.
A samozřejmě v ceně a přístupu k zákazníkům. Nic víc obecného uživatele nezajímá. A jsou-li dnes v těchto aspektech některé OS na úrovni, tak PROČ lidem nutit stále jen ten JEDEN jediný správný?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke, Clarke  |  27. 03. 2006 16:21

kdyz jim GNU/Linux nevyhovuje musou si prece stejne jako dnes koupit PC s OEM Windows, je ale mnoho lidi co potrebuji PC kvuli kancelari, ucetnictvi, mnozstvi studentu co potrebuji Inet a na hry jim staci Mahjong, multimedia na tom taky jedou. Ve firmach moc gamesit v praocvni dobe taky nemuzes. Takze jak jsem zde uvedl je mnoho lidi co hrat opravdu nepotrebuje, volny cas travim na Inetu, mate tez lidi co treba detem poridi PlayStation, takze PC maji pro praci, Inet a kdyz chtej parit, tak vlezou na konzoly.
Potrebujete k zivotu hry, kupte si PC s Windows, vzdyt mate volbu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lama  |  27. 03. 2006 23:57

Ja to vsechno beru, reagoval jsem jen na tu cast s hrami, mel jsem to zduraznit. Ale skutecne si myslim, ze v tomhle konkretnim bode jsou na tom Windows momentalne lepe nez linux (a konzole jsou proste jine).
Na tom zaveru se shodneme, ta moznost volby tu je a ja snad dodam, ze nastesti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MPe  |  27. 03. 2006 13:04

Jen těžko přijímám fakt, že počítač, na kterém se nedají pařit 3D hry, je laickou veřejností považovaný za bezcenný. Přesto si ale troufám tvrdit, že existuje spousta zájemců (ať už firem či jednotlivců), kterým na nějakém 3D nesejde. Například u nás pracuje několik desítek lidí na Linuxu (a další na Windowsech, MacIntoshích a Solarisech) a DirectX nehraje žádnou roli. Nevěřím, že je naše firma ať tak výjimečná.

Doma si zase dokážu dost dobře představit, že bychom měli ten malý, relativně pomalý, ale velmi tichý počítač od Via. Na brouzdání po internetu, psaní mailů a jiných textů, zpracování fotek a přehrávání DVD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 13:05

A proc DirectX ? Myslite, ze ma doma pocitac kazdy na hrani ? V mem okoli je to tak 50% na 50%. Zhruba pulka domacich uzivatelu o hru temer nezavadi (a dost z nich ma na PC Windows!). Kdyz dostanete Novell Linux Desktop mezi lidi domu, vyrobci her pomalu zacnou delat hry pro Linux pod OpenGL (ID Software to treba dela skoro odjakziva), DirectX netreba. Koneckoncu i to DirectX je do urcite miry resitelne - musela by se s tim Novell desktopem bundlovat Cedega, ktera umoznuje spoustet velke mnozstvi her, delanych pro Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  27. 03. 2006 13:09

Neznám domácnost s dětmi, která by neměla počítač z 90% času na hraní her a o ten zbytek se dělí internet, fotky, muzika a sem tam nutnost něco dodělat do práce. Takže na hraní ty domácí počítače slouží většinu času. Ne všichni lidi jsou v důchodu a ne všecky lidi baví hrát si doma na guru při věčném nastavování čehosi v operačním systému.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MPe  |  27. 03. 2006 13:16

Tak tahle úvaha mě dostala - stručně: "Kdo nepaří, ten je v důchodu nebo se šťourá v konfigurácích Linuxu."

Doufám, že jsem to pochopil správně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ufik  |  27. 03. 2006 13:26

Prominte, ale vecne nastavovani cehosi v operacnim systemu byva spis domenou Windows jak Linuxu. Na linuxu se veci jednou nastavi a pak uz jedou a jedou a jedou. A v tomhle pripade Vam to nastaveni udela vyrobce pocitace. Vy si akorat nakonfigurujete pristup na net, coz je otazka par kliknuti v pruvodci a nebo editace cca tri konfiguraku (abyste se nemusel pripojovat rucne), zadavat username a heslo pri kazdym prihlaseni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 13:33

To je zvlastni. Asi se pohybujete v uplne jinych domacnostech. Mezi tou zhruba pulkou co uvadim, jsou take deti a nejake 3D hry pod DirectX tam neni nikde videt. Sem tam nejaka jednoducha hra, ktera behala snad jeste v dobach Windows 3.1.
Jinak u me doma je take dite, Windows zadna, obcas se nejaka hra hraje, nikdo doma nic v OS nenastavuje (krome me obcas na serveru). Znam i lidi, kteri doma jedou na Macich, kde je tech her jeste mene. Je vasim problemem, ze PC je pro vas cimsi co pripomina inteligentnejsi hraci automat. Pomerne dost lidi to tak nechape.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 13:39

Typická reakce. Ještě tam měla být zmínka o příkazové řádce a kompilaci jádra. (To my, linuxáci, děláme obden. Že, kolegové?)
A neznáme GUI ani automatické konfigurace připojeného HW.
Možná chyběl i dotaz: "Prosím vás, a dá se už v linuxu používat myš?"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 13:44

Jasne, kdybych si aspon 2x denne nezakompiloval a nezeditoval /etc/sendmail.cf, citil bych se uplne nesvuj

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  27. 03. 2006 13:51

No jasně bez příkazové řádky a nekonečného kompilování to nejde... U nás doma jsem všechny odkazy v KDE na konzoli ostranil a zbytek rodiny na tom pracuje spokojeně, aniž by vůbec měli o nějaké příkazové řádce ponětí. Ono to bude možná tím, že lze téměř vše nastavit v grafice a hlavně to, co nastavím, tak tak i zůstane. Linux jsem doma nainstaloval poté, co mi už tekly nervy, když jsem musel při každé návštěvě domova řešit problémy s počítačem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 14:07

Take jedeme doma na SUSE.
Ale ja jsem tvrdsi. Kuprikladu dokud si zena nezkompiluje aktualni nightbuild OpenOffice.org, nic na pocitaci neudela. Dcera si kazdou hru napred take zkompiluje a vcera jsem ji - za trest, protoze nechtela vynest kos - smazal binarky Firefoxu a ovladace sitove karty, takze celej vecer kompilovala .
A kdyz me doma uplne nas.rou, dam jim cvicne za trest zkompilovat jadro s podporou ACPI pro notebook s radou neoficialnich patchu.
Ja sam, hned jak prijdu z prace, musim si neco zkompilovat, abych nebyl nervozni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
 |  27. 03. 2006 19:09

"za trest, protoze nechtela vynest kos - smazal binarky Firefoxu a ovladace sitove karty, takze celej vecer kompilovala"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cb  |  27. 03. 2006 13:50

A da?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  27. 03. 2006 13:44

A kolik je rodin s dětmi (do 15 let)? 20-30%? a jaký je podíl rodin na celkovém počtu počítačů? Dostáváme tak segment trhu, který není zas tak velký, jak se na první pohled zdá. Nehledě na to, že většina rodičů by dětem nejraděj hraní na počítači zakázala nebo výrazně omezila. Já jsem hrál hry tak do 15 let. Vědět tenkrát otec, že na Linuxu většina her nejde, tak už ho máme tenkrát

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 13:54

Doplnil bych Vás:
Pubescent mi navíc s linuxem nic nezavaří. Dostane svůj účet s právy uživatele a dělej si tam, co chceš.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 14:18

Presne. Moje dcera se vzdycky divi, proc maji doma u kamaradky v pocitaci takovy bo.del a proc tam nic poradne nefunguje a proc tam pry tatinek porad honi "naky viry" . Narozdil od vetsiny spoluzaku jiz chape, co to je viceuzivatelsky operacni system.
A kdyz zlobi, dam ji za trest neco zkompilovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke, Clarke  |  27. 03. 2006 16:34

doporucuji zakryptovat HD, s klicem na USB, pokud zjisti, ze kdyz nabootuje z LiveCD a pod rootem zedituje /etc/passwd a prida si dalsi ho roota :) a muze si delat co chce

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavelik_CZ  |  27. 03. 2006 14:07

Existuje vůbec pro linux nějaký vývojový nástroj pro PHP třeba? Něco jako VW express bo něco takového?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 14:20

Myslim, ze existuje, je to asi neco komercniho od Zendu. Ale ja vzdy psal PHP kod v mceditu...
Jinak by melo byt mozne pro PHP vyvijet pod novejsim Eclipse - alespon pokud vim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  27. 03. 2006 14:35

V Linuxu programují PHP profi firmy. Kámoš v jedné takové firmě dělal a prakticky tam neměli ani jeden počítač s Windowsem a vůbec jim to nevadilo. Používali Eclipse, to je podle mě velmi dobrý program, a jak jde vidět, hojně se používá i na profesionální úrovni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Leki  |  27. 03. 2006 15:23

www.phpeclipse.de zadara

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gro  |  27. 03. 2006 15:41

mě by spíš zajímalo zda k tomu bastlu už někdo přibastlil standartní debugger (a zůstalo to bezplatný), vypisování chyb echem je fakt trapný

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke, Clarke  |  27. 03. 2006 16:45

zkuste Bluefish Editor

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mv win /dev/null...  |  27. 03. 2006 21:17

Nemohu než doporučit... Ostatně je to můj oblíbený editor pro skriptování...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sweetux  |  27. 03. 2006 14:49

> ne všecky lidi baví hrát si doma na guru při věčném nastavování čehosi v operačním systému

No, Wokna jaxi moc nastaveni neumoznuji, protoze jen M$ vi co je pro uzivatele dobre a spravne. BFU si to vynahradi opakovanou reinstalaci (dokud to OEM vydrzi...) ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lubo777, lubo777  |  27. 03. 2006 10:03

Zas si BSA vykáže na uvedené notebooky kradnutý softvér.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 10:08

Kdo je BSA? Existují u nás vůbec?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
m0rph  |  27. 03. 2006 11:12

Myslim, ze uz zase neexistuji. BSA pouziva rafinovanou taktiku, kdyz ji nekdo zpetne zazaluje, tak se BSA zlikviduje, cimz vezme zalobci vitr z plachet :)
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  27. 03. 2006 12:24

Existujou a dokonce státu dluží 300.000 korun + soudní výdaje za projetou soudní při s nějakou firmou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Leki  |  27. 03. 2006 12:46

A ti zamestnanci BSA maji nejaky zvlastni kurzy v hyenismu, spiclovani a jinych skodolibych cinnostech vuci bliznim ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  27. 03. 2006 12:57

Vypadá to že mají stejný školení jako borci z OSY. Taky nějak podobně vznikli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke, Clarke  |  27. 03. 2006 16:12

verim, ze to budou podobny lidi, jako revizori, exekutori ci lidi co vydavaj auta z odtahovyho parkoviste.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Leki  |  27. 03. 2006 09:44

To ta Xara podle screenshotu vypada, ze je udelana pro KDE, to se zase pobliju...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lmike  |  27. 03. 2006 16:09

Půjčím ti kýbl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
_px_, _px_  |  27. 03. 2006 16:14

Xara je robena s pouzitim wxWidgets, tj pod X11 pouziva GTK.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  27. 03. 2006 00:48

No doufám, že se Linux nezúží pouze na dvě komerční distribuce. Byla by to škoda. Spíše bych hledal cestu v kompatibilitě mezi distribuce tak, aby mohly výrobci hardware v základu podporovat všechny. Linux je o volbě a možnost volby je jedna z největších deviz Linuxu. Kdyby se Linux omezil na Red Hat a Suse, tak už bysme měli pomalu stejně malý výběr jako windousáci a to by byla škoda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ufik  |  27. 03. 2006 06:33

Prominte, ale podpora HW ja dana pouzitym jadrem. A tady vetsina distribuci pouziva v podstate ta sama (v soucasne dobe 2.6.15/2.6.14). Takze HW podporuji da se rict ten samy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 09:00

Hmm... a o kolik asi tak ten předinstalovaný linux bude levnější než oem win ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tiny  |  27. 03. 2006 09:11

Minimalne o cenu antiviru a par litrov za oem licenciu namiesto ktorej mozes dokupit povedzme ram.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xfs  |  27. 03. 2006 13:16

Antivir pro SOHO je 0,- Kč, OEM pro firmu par stokorun.

Desktop od SUSE neco stoji.

IMHO na SUSE usetris par stokorun, ne litru. Stoji to za to?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 13:28

Mně jo. Nemám starosti s bezpečností (viry, spyware). A MÁM TO ZADARMO! (jako Béda Trávníček).
Takže: PROČ NE?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Widle_patri_do_hnoje, Widle_patri_do_hnoje  |  27. 03. 2006 13:31

I kdyby byl Suse dražší než Widle, furt to za tu kvalitu stojí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Palo  |  27. 03. 2006 14:51

Pomaly si zvykaj. Ja pouzivam Linux lebo je lepsi nez Win nie preto ze je lacnejsi. A ak bude komercny za peniaze a poskytne nieco zaujimave tak si ho aj kupim. Napr. Ubuntu sa podla mna pobral spravnym smerom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter Lehotsky, Peter Lehotsky  |  27. 03. 2006 17:46

OEM antiviry jsou bez vzdalene spravy

OpenSuse stoji 0,-

Myslim ze je to kolem 2300,-/krabice rekneme krat 5000 desktopu a mame usmudlanych 10 melounu .
Dale usetrite napr. na patch managementu (SUS/WSUS, Shawlik a spol.) vystacite s tim co je v distru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mrzout  |  28. 03. 2006 18:40

Ahoj,
pocitas openSuse, ale firmy si spis koupej plnej SLED, ktery zadarmo nebude. Nicmene nepochybuju, ze tam kde neni zavislost na MSonly sw se to vyplati.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 09:27

Drahý Astore, nejen linuxem živ bude počítač. Majitel mimo vlastní OS ušetří dále HROMADU peněz za aplikační SW (pro grafiku, hudbu, multimédia vůbec, kancelářský balík apod...) Zkusíme ty desítky tisíc Kč spočítat? Co Ty na to?
(Tedy... leda, že bys teď chtěl argumentovat nelegálním SW pro windows. A pokud to u Visty bude reálné. A i kdyby, pak si majitélé linuxových počítačů ušetří aspoň starosti s viry, spywarem a vůbec bezpečností systému - viz www.secunia.com)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 09:52

Samozřejmě všechny ty aplikace budou snad defaultně předinstalovány, ne ? Dyk s každým druhým distrem se to táhne kohorta "aplikací" jako smrad s koňským povozem... kolik to bude stát ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  27. 03. 2006 09:58

brečíš na špatnym hrobě, mohl by ses zaptat na novellu a pak sem přijít s nějakou smysluplnou informací

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 10:07

Milý Astore, kompletní OS včetně stovek aplikací, které většině lidí zcela vystačí, bude stát méně, než samotné Windows. Sám to víš - tak nekal vodu. Jen debil vědomě oblbuje ty, kteří tu možná skutečně hledají informace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 11:43

Ale Jarouši, mě jen zajímá, kolik by asi tak ten linuxový balík OS+aplikace mohl stát, tak nač hned tak silná slova ? Nebo to byl snad projev tučňáčího mozečku co máš v hlavě ?
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J  |  27. 03. 2006 12:20

Nejak si nepochopil, ze v pripade Linux like OS nezaplatis za ten SW (vetsinou) vubec nic. Platis vyhradne za support a pokud si ho zajistis vlastnima silama, nemusis platit "nic". V pripade widli platis za SW, kterej na support mizernej, nebo spis zadnej a to jeste s vyhledem pravidelnyho nakupu novych verzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 12:39

J, já samozřejmě chápu že za udělej si sám platíš jen a jen svým časem, což je mimochodem ekvivalent peněz a pro mě osobně to nejdražší čím se v lidském životě dá plýtvat na hrabání se v konfigurácích, ale budiž, to je každého věc jak tráví svůj čas.
Rád bych se dobral odhadu nějaké částky. Když jen OEM Windows stojí jánevímkolik 3 litry tak kolik bude stát OEM Suse linux + "stovky" aplikací.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  27. 03. 2006 12:48

Chceš odhad. Tak tady je takovej reálnej: 0Kč?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  27. 03. 2006 12:57

Samozřejmě bez podpory nebo 0Kč + platba za podporu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 12:49

Jsi fakt BLB a moderni distribuci linuxu jsi snad neviděl ani z rychlíku.
Kdykoliv není čím argumentovat, vytáhnou se proti linuxu "argumenty" o konfiguraci (ještě jsi zapomněl na příkazovou řádku a kompilaci jádra).
Nevím, jak je možné, že jsem ve srovnatelném čase, jako je pro instalaci windows, nainstaloval SUSE linux - a od té doby počítač POUŽÍVÁM, nikoliv konfiguruju.
Opět oblbuješ a kalíš vodu.
A argumenty "podívejte se na diskusní fóra" neplatí. Windows je mají také. A také se tam probírají těžkosti. TO JE NORMÁLNÍ.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 13:02

Tak poslúchaj ty PRDE, já nemám čas tráviť klikáním, tož si spad z višňě abo co ? Já mosím chodit na šichtu a robit na baráku, a krmit králíky, tož mi nevykládaj ty HŇUPE že mám aj po večerech cosi sám instalovať, to si strč do zadku ty MAMLASE, já chcu dojít do krámu a kúpiť si hen ten krám vcajku a né nějaké posrané puzzle !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 13:04

Ale to všechno v SUSE můžeš! Ty jsi ho asi hodně dlouho neviděl (jestli vůbec?), že?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 13:11

jehehehehe ty si fakt mimo ... anebo jsem ehm nepochopil co přesně jako máš na mysli z toho co jsem napsal že můžu ?  Můžu si ho koupit už předinstalovanej ? Nebo dostat zadarmo předinstalovanej ? Nebo mě to bude něco stát že bude zadarmo předinstalovanej ? O tom tu ehm jaksi celou tu dobu mluvím, tučňákoide

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 13:22

Nechápu. Koupíš si PC s předinstalovaným SUSE linuxem. Klikacím, chceš-li. Můžeš rovnou začít pracovat. BEZ KONFIGURACE, o které jsi tu blbě žvástal. Budeš mít k disposici vše -kacelářský balík,prohlížeče a editory multimédií, poštu, browser po internetu...
Nemusíš NIC nastavovat, kompilovat, hodiny studovat.
Na cenu se zeptej u Novellu. Ale nebude dle mého vyšší, než cena krabice SUSElinuxu s podporou.
CO TU NECHÁPEŠ TY?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 13:32

Něchapu čymu tu robiš reklamu co všecko s tym bazmekem ide robiť, když to same umi aji Windowzy s šeckymi tymi aplikacemi co na to su zadarmo a co mi je za flachu borovičky nainstaluje Karel od nas z roboty. Něchapu jak mužeš tak dluho dřystat ty reklamni srački misto abys normalně na plnu hubu řek kolik za to zaplatim tak mě nutiš chodit na jakysik internet kaj je to sama bangladežština a kaj temu něrozumim, tož mam taky dojem že sam o tym viš prd

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 13:43

Jezedaku a myslis, ze jsou ta PC navrhovana opravdu pro tebe ? Dnesni PC neumi plnit tva prani ctenim myslenek ani se nedaji trivialne ovladat hlasem, takze vzdycky budes muset neco vedet.
Hlavne aby te tam Karel z roboty nezatah neco co kdesi votocil misto aby to koupil. Aby ses pak nekdy nedivil...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 14:28

No možna asi ne ty linuxove ale ty windowsove všichni vi jak se s nima robi aj Jaruna od nas z roboty na tym umi cvakat tak mi ukazovala jak se spušťa internet a muzyčka, stači enym klepnuť na Start a pak už to ide samo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 19:11

Vsadim boty, ze az Jaruna dostane na stul pocitac s novou verzi Windows, kde to bude jinak obarvene a budou tam i jine ikony a proste spousta veci bude jinak, bude v perdeli i s drevakama. Na Jarunu se nespolehej a radeji se nauc aspon to nezbytne obecne minimum. Ku.va, traktorem ses taky ucil jezdit v autoskole a nepripadalo te to divny...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 19:25



Kurňa Jaruna to zvladla - jak ji odvezli ten devadesatosmičkovy bazmek a přivezli novy měla radost že je to aji rychlejši tož to zvladne zas, je chytra, ma ekonomku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 19:35

KURŇA - Jaruna zvládla nové (a jiné) VISTY.
Ale nezvládla by Linux!!! (Viz na jiném místě této diskuse Astorovo motto: "PROČ se učit něco jiného když nemusíte?)

Astore, myslíš, že těhle nelogičností v Tvé diskusi si NIKDO nevšimne? Leda nějaký BLB, jako jsi ty...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 19:42

A čymu by ho měla zvládat když němusi ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 19:50

Zvládnout proti starým windowsům JINÝ linux nebo JINÉ Visty - co je tam za rozdíl?
Maximálně jen jejich vlastní pohodlnost.
(A pak snaha některých blbů udržet lidi v nevědomosti, že? - Jen furt nevím, PROČ? Co z toho máš?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 21:17

Pohodlnost je právě to nej-dů-le-ži-těj-ší  Proč se starat když nemusím ? Proč se učit cizí jazyk když nemusím ? Lidi takoví jsou a zkus jim prudit do hlavy ať se učí to či ono

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 23:07

Vidíš-a linux je vhodný i pro blbé. PROČ se starat o viry, updaty antiviráků, PROČ reinstalovat spadlé nebo viry poškozené windows - když můžu být v pohodě s linuxem?
A jeho doba pomalu přichází... Viz tento článek. Astorku - chca nechca. A můžeš bojovat, jak chceš...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 23:15

No a to jsou právě ty lži že všechno jede samo a fpohodě a bezpečně...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lama  |  28. 03. 2006 00:12

A ja zil v domeni, ze od toho jsou automaticke aktualizace.
Ale to je jedno, ja jsem lama.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 08:22

Víte, je dobré se zamyslet:
Kolik desítek minut Vám denně (týdne, měsíčně) zcela zbytečně maká disk při scannování na viry? Na spyware? Kolik desítek minut je procesor (a síť a internet) zcela zbytečně zatížen stahováním updatů antivirů? A PROČ vůbec mít systém, u kterého se musím věčně bát, který idiot na světě vymyslí nový vir, který mi třeba všechno zboří dřív, než se na něj najde ochrana? Proč se věčně bát, kdo všechno nepovolaný mi v počítači hrabe (včetně Microsoftu)?
Víte, co všechno vaše černá skříňka (Windows) sděluje při připojení své mateřské firmě? NEVÍTE. Nemáte právo vědět, JAK windows fungují, co běží uvnitř. Máte jediné právo: bez jakékoliv záruky na cokoliv užívat legální produkt tak, jak je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 08:55

Víte je dobré se zamyslet, a není ta šitůvka Linux (zbastlená bůhvíjakými "odborníky"), plná děr na které sice vycházejí záplaty DENNĚ ale nejsou pořádně testované ? A viry ? Jsem si opravdu jist že tam nejsou ? Skutečně věřím těm kecům že Linux je spása všeho lidstva a viry neexistují a je absolutně bezpečný ... ? Neslyšel jsem už někde náhodou úplně ty samé velkohubé kydy ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Tomeš - ptomes@ubuntu.cz  |  28. 03. 2006 09:32

"Víte je dobré se zamyslet, a není ta šitůvka Linux (zbastlená bůhvíjakými "odborníky"), plná děr na které sice vycházejí záplaty DENNĚ ale nejsou pořádně testované ?"
Reálnou bezpečnost posoudí každý člověk, který si uvědomí (či přímo sám vyzkouší a ověří), že nepotřebuje shánět (kupovat), instalovat, provozovat a aktualizovat antivir, firewall, antispyware a čekat většinou až nastane jednoměsíční interval pro vydání opravy proto, aby stále neměl tak dobrou úroveň zabezpečení jako v moderní linuxové distribuci.
"A viry ? Jsem si opravdu jist že tam nejsou ?"
Hlupák se ptá, chytřejší se podívá:
http://virovyradar.cz/stat_01_current/index_c12m_csy.html
"Neslyšel jsem už někde náhodou úplně ty samé velkohubé kydy ?"
Četl. Od Vás, jelikož Vám tak strašně moc záleží na čase, že nejste ochoten věnovat 30 minut na instalaci a vyzkoušení linuxové distribuce (příp. 5 minut na spustitelné CD), i když by to trvalo mnohem kratší dobu než napsání všech Vašich příspěvků v této jedné diskusi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 10:31

Pane Tomeš, skvělý příspěvek. Jen... ten blb ho nepochopí a nebo ho prostě bude ignorovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 14:40

Otázkou je co dělá těch zbývajících 90% lidí kteří nechápou co je to antispyware, firewall, nic z toho. Zeptejte se vlastní máti jestli dokáže posoudit reálnou bezpečnost něčeho v kompech. Takže jim nezbyde než se
a) buďto v tomto směru vzdělat
b) anebo se spolehnout na něčí radu

ad a) 90% lidí toto nechce dělat. Kompy je nebaví ikdyby ste se nahlavu postavili s Tomešem poskakujícím okolo.
ad b) tomu se říká poradenství. Máme manželské poradny, právní poradny, architekti radí, v servise vám radí, odborníci vám poradí ve všech oborech.

Pokud někdo, jakýkoli linuxáč bude tvrdit, že Linux je bez virů, bezvadný, nepotřebuje záplaty, nepotřebuje údržbu, prostě nej nej nej nej tak si vzpomeňte na mastičkáře kteří se potulovali po zemi a prodávali zázračné léky na všechno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 14:55

Ó nikoliv! Právě pro člověka, který nemá ponětí o virek, je OS imunní vůči virům nejlepší alternativou! Nemusí se v tomto směru vzdělávat a jen klikají, na co je napadne. NAOPAK u Windows musíte i babičku poučit, co nesmí s přílohami příchozí pošty, co nesmí na netu apod...
Linux JE bez funkčních virů. V opačném případě najdi na netu jedinou FUNDOVANOU zmínku o opaku, nejlépe u antivirových společností nebo serverech,zabývajících se bezpečností.

Linux NENÍ bezvadný - a NIKDO tu NIKDY netvrdil, že je. Pouze, že jeho bezvadnost je už delší dobu SROVNATELNÁ s Windows, leckde lepší.
Linux jistě potřebuje i údržbu - a NIKDO NIKDY netvrdil, že nepotřebuje. Ale v daleko menší míře, než windows - je mnohem stabilnější.
Tyto věci nikomu z nás nevkládej do úst, NIKDO JE TAKTO NEVYSLOVIL. Stačí si přečíst znovu celou diskusi.

Shrnuto: Linux je už nějakou dobu (jistě-kratší,než Windows) schopen toho, aby jej používali i běžní uživatelé. A bez virů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 15:23

To že na netu není zmínka ještě neznamená že viry neexistují, žejo. Je jich málo, protože kdo by se s nima pro takovou šitůvku taky psal  
Sumasumárum : "Vypijte tuto skvěéééélou neééééjlepší laáááhvičku s léééktvarééém a budete imunní vůči VŠÉÉÉM virům ! Zádoláááár !"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 16:47

Zoufalejší "argument" už nemáš? Dobrá, Astorku. Funkční viry pro linux jistě jsou. Nikdo je neviděl, nebyly popsány, neběhají po netu - ale URČITĚ NĚKDE BUDOU! To by v tom byl čert, aby se aspoň jeden nenašel, že...?

A tu "šitůvku" aplikujou jako OS na superpočítače. Asi jsou blbí. Že, mistře-specialisto?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 17:08

Posté: viry jsou pro bfu => bfu tu šitůvku nemaj => viry nejsou tak rozšířené. Nebo snad míníš LHÁT lidem že viry pro linux nikdy nebudou ? Jediná spása Linuxu je že ho nemají v drápech bfu a proto se nikomu nevyplatí vyrábět viry .... a ty jim chceš tu šitůvku přesto cpát ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 17:56

BLBE, bezpečnost Linuxu je dána tím, že byl stavěn jako víceuživatelský. Nesmyslnost a nízká bezpečnost Windows byla stavěna na filosofii velikého Billa "jedno PC-jeden OS".
A přečti si na netu hodnocení, nakolik je linux "perspektivní" pro viry. Do budoucna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 18:30

Ale kým... bandou bastličů, na to se nesmí zapomínat. Visty jsou psány špičkovými specialisty...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 00:22

... a proto je linux nasazován na špičkové světové počítače, že, BLBE?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  29. 03. 2006 09:46

Koukám že to už bez těch nadávek nezvládneš, tučňáčí šmejde, ale prosím, aspoň je vidět kdo je tady buran, nicméně, na špičkové světové počítače je nasazován úplně jinej linux než ta šitůvka co tady zprndla hrndla pomocí řvaní a nadávek propaguješ

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  29. 03. 2006 11:53

To je zajímavé, (pravdivé) označení "BLBE" je sprosté, zato "tučňáčí šmejde" je úplně slušné. Zajímavé porovnání...

na špičkové světové počítače je nasazován úplně jinej linux
Vážně? A to jako jakej jinej linux? Jádro bude stále stejné, jen možná aplikace budou jiné. Co Astore?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  29. 03. 2006 12:16

A ví tvoje matka co je to jádro Linuxu, ty tučňáčí prdko ? Ví jaký je rozdíl mezi bezpečností na serverech a na desktopech ty uhnilý tučňáčí ocase ? Chceš snad tvrdit že na tisíciprocesorovém stroji jede stejné jádro jako na jednoprocákové mašině ? Ví tvoje matka kolik děr je v těch tisíci zbastlených aplikacích co se vserou s linuxem lidem do kompa ? Nedebil si to ty kdo tvrdil že je dobrý nápad mít s instalací Linuxu defaultně rozjetý SMTP server ? To si fakt spad z ledovce zobákem do tučňáčího lejna, ne ? A vůbec, koho z bfu to zajímá ? Co Luke ? Nepřipadáš si trapně ?

P.S. Nadávám ti bo sis začal, humusný komposte z tučňáka, všimni si že narozdíl od tebe alespoň originálně

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lmike  |  29. 03. 2006 14:03

Vidím, že nadávky vám jdou skvěle, teď ještě nějaké argumenty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  29. 03. 2006 14:34

A to jeste vubec netusi, ze je skutecne dobry napad, mit defaultne rozjety SMTP server.
On takovy SMTP server, naslouchajici na localhostu (a nikoliv na sitovem rozhrani - a prave tak je to mineno a realizovano) je uplne genialni vec. Clovek si pak u postovnich klientu jednou nastavi adresu SMTP localhost nebo 127.0.0.1 a vubec se nemusi starat a shanet se po adrese SMTP serveru providera, kam je zrovna pripojen. Idealni reseni pro obycejne uzivatele, kterymi se porad Azorek tak ohani.
Jinak co se tyce argumentu, ty z nej nevypacite.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 13:35

Typická LEŽ a špína od Astora Lights: ...šitůvka Linux (zbastlená bůhvíjakými "odborníky"), plná děr...

Ověřitelné argumenty:

1) www.top500.org - zde je patrné, že na nejdokonalejších počítačích světa běží prakticky výhradně ... LINUX. Tedy zbastlená šitůvka.

2) www.secunia.com - zde je vidět, že např.SUSE linux je 100% zabezpečen (podle odborníka Astora ale "plná děr"), zatímco windows XP Proffesional (ale i všechny ostatní) mají hodnocení HIGHLY CRITICAL (Astor naopak DOPORUČUJE)

(Kdo máte zájem, koukněte se sami na uvedené servery! A pokud Vás Astor ještě nepřesvědčil o své idiocii, třeba si pak o něm uděláte reálnější obrázek)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  28. 03. 2006 14:05

Co se tyce bodu 1), je nutno vzit v uvahu, ze superpocitace jsou zcela specifickou zalezitosti naprosto nesrovnatelnou s beznym PC ci serverem. Takze bych je do teto debaty az tak moc nezatahoval. Pouzivat v jejich pripade pojem "nejdokonalejsi" bych se take zdrahal. Superpocitac byva obvykle uzce zamerena masina na ktere bezi velmi specificky uzivatelsky software. Nejdokonalejsi muze byt treba pro modelovani pocasi, ale treba dokument na nem nevytvorite.
Co se tyce bodu 2) Tam argument hovori jasne a neni to nic prekvapiveho.

Berete Azora prilis vazne. Verte, ze za to nestoji. On neceka na argumenty, pouze zvani a provokuje. Rozhovor s nim je vpodstate jen relaxace typu "hozpodske zvasty u piva".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 14:44

Souhlas.
Já chtěl jen demonstrovat, že OS linux není žádný bastl, používá-li se i v této nadmíru náročné oblasti nasazení. Samozřejmě nelze srovnávat tyto platformy HW.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
qwerty  |  27. 03. 2006 23:22

Jo a presne z tohodle duvodu pouzivam linux, ty troubo. Je pro nej lokalizovano mnohem vic aplikaci, nestaram se o viry, cervy, spyware a dalsi neradstvo, ktere ohrozuje win pocitace, nic se nehrouti, nic se nesere a nezpomaluje, nic nepada, software se instaluje pohodlneji a je to bezpecnejsi (ve windows stahnes jakysi exe, ktery spoustis a ktery muze byt cokoli, v linuxu mas spravce programu, ktery ten program na internetu sam nalezne a je-li bezpecne digitalne podepsany, tak i nainstaluje) a nuc zvlastniho jsem se ucit oproti windows nemusel, nechal jsem si nainstalovat komercni linux s kvalitni podporou za cenu neprilis spolehlivych windows bez podpory. Az lidi jednou sami prijdou na to, jaka pohadka muze byt pracovat na pocitaci, bude s microsoftem amen. Jen pohodlnost a strach jim v tom brani. A ten strach microsoft a tobe podobni prizivujete. Priznej se, ze mas prachy z toho, ze pomahas uzivatelum resit problemy s windows a bojis se, ze prijdes o praci?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 13:45

Jo, kamaráde, právě pro tebe je linux jako dělanej!!!
Jsi truhlík a nerozumíš tomu? Skvělé! Linux se ti jen tak nepodělá! A viry? Těch se vůbec neboj!
Napadenou Vistu by ti někdo musel reinstalovat, u linuxu se ti to nestane.
---
LIDI, to je najednou povyku, když se ukazuje, že linux se chystá vyrazit na desktopy ve větším měřítku, že?
Myslíte, že Astor je jen zoufalec, nebo Microsoftí zaměstnanec? OK, Astorku, věříme Ti. Země je placatá. Ať máš klid.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 13:53

Azor je zastydly teenager, kteremu skoro tahne uz na 40 (to je realita). Stara ho doma furt buzeruje a nas Azor ma jedinou radost si obcas zaflejmovat na Zive. Tak mu tu radost neberme. V 80. letech bastlil cosi na ZX Spectru metodou pokus-omyl a ta bastlirska mentalita mu uz zustala, nesnasi akademiky.
Zamestnanec MS to byt nemuze, protoze ti mivaji racionalni rozum a Linux berou docela vazne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  27. 03. 2006 14:16

Astor objevil pramen mládí !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
podle jeho příspěvků jsem mu typoval tak na 16.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 14:21

A vy superodborníci se zatvrzele bojíte říct kolik mě to coby "truhlíka co tomu nerozumí" bude stát. Místo toho tady Franta zase čumí do křišťálové koule a představuje si jak vypadám a co děláme doma se starou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  27. 03. 2006 14:33

jestli to není tak, že seš to Ty, kdo si představuje co, kdy, kde a s kym dělá a skáčou mu z toho pupínky

už Ti tady asi 5 lidí odpovědělo, že cenu zná asi jenom novell, ať se zeptáš tam - jseš to Ty kdo ze sebe dělá vola

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 14:46

Já jsem vyzval odborníky aby udělali odhad. Že přesnou cenu ještě nikdo neví je jasné. Že se to ale tady lidi i bojí jen odhadnout - tak to fakt a upřímně nechápu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 15:02

Co kecáš? Já ti svůj odhad už napsal: Ne víc,než krabicová verze. Čili ne víc, jak 1400Kč. S veškerým potřebným SW (a další si zadarmo a v klidu případně stáhneš z internetu).
Dokonce i antivirák tam budeš mít, abys ochránil kamarády-windowsáky (budeš-li ho chtít provozovat).
Tak. Odhad máš. Čím hodláš prudit teď?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 15:13

No a nemohl by stát méně, když bude OEM ?  Bez podpory, prostě co nejlevnější verze. Pokudmožno zadarmo by to nebylo ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 15:31

ZEPTEJ SE NOVELLU !!! Třeba ho zadarmo dá...? Svůj odhad jsem Ti řekl. Novell cenu sám možná ještě nestanovil - tak co chceš víc? Provokovat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 15:34

Hele co se tak vztekáš, kliííd  opakuj si: širý modrý oceán... širý modrý oceán...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 15:35

Jinou odpověď už nemáš?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 16:48

Odpověd na co ? Já sem se ptal na jednu věc - kolik to asi tak bude stát a tvůj odhad jsem čet tak čymu se tu vztekáš ? Tož klíd, ne ? Ale jestli chceš tak sem klidně připiš velkýma červenýma písmenama "zeptej se kurva Novelu" když ti to udělá dobře.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 16:04

Se "starou" toho doma moc asi nenaděláš, když se vždycky uděláš hned při spuštění windows...
Kromě toho, pubescenti nejsou ještě ve valné většině ženatí... Máš už aspoň občanku?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 16:49

A jinou odpověď už nemáš, Jarouši ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 18:08

Mám. Na hrubý pytel hrubá záplata. Nemysli si, že když budeš na všech fórech o linuxu jen provokovat, že Ti občas někdo nenapíše, že jsi BLB. Překvapilo by mě, kdyby to někdo neudělal.
PS.:a nemysli si, že jsi mě něčím vytočil. V pohodě sedím (teď už doma za linuxovým) počítačem a skvěle se bavím. Blbostí Astora Lights.

A pro linuxové zájemce: na ploše mám odkazy na Office, Adobe Acrobat, aplikaci obdobnou Outlooku (ale bezpečnou), firefox, skype, obdobu průzkumníka, clean sweep, obdobu ZIPa, aplikaci pro synchronizaci mobila, katalogizační SW na CD, prohlížeče fotek, videa a hudby, editory fotek, videa a hudby, vypalovačku, TV a rádio pro TV- a rádiovou kartu. Dále přepínač 4 virtuálních ploch, paměťovou schránku s historií, zvukový mix.panel...
BEZ KONFIGURACE - vše si linux nakonfiguroval SÁM. A dobře. Připojenou mám externí zvukovou kartu, tiskárnu/scanner/kopírku a digitální magnetofon, čtečku různých paměťových karet a občas fotoaparát. Vše bez nutnosti konfigurace.

Možná se mě zeptáš- No a co? Windows to umí také. Ano. Ale s viry, spywarem, nestabilitou, za prachy a bez záruky. A hrozbou BSA. Linux to umí zadarmo a bez virů (a také bez záruky-pochopitelně, když je zadarmo).

Neříkám, že je lepší, i když si to myslím. ALE JE TO ALTERNATIVA. SPOLEHLIVÁ A BEZPEČNÁ. A DNES UŽ I LUXUSNÍ.

Proto Ti píšu, že jsi BLB. Buď nevíš o čem píšeš (pak jsi BLB od přírody) a nebo jen bohapustě pomlouváš a házíš špínu ze zásady nebo za peníze (a pak jsi BLB také).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 18:26

Tak tohle jsou přesně ty tvoje sáhodlouhé kydy které se ani nenamáhám číst. Dočtete se co všechno jaroušovi funguje, jak se on má skvěle, jak mu na linuxu všechno funguje, jak on se má s linuxem skvěle a prozměnu jak Jaroušovi všechno na linuxu funguje.  Jemu. Pak to zakončil nadávkama.


Typické.


Jarouši, sedíš si možná doma za kompem ale nadáváš lidem. To je smutné, Jarouši. Měl by ses na sebe podívat, venku je hezky a ty místo toho abys šel do přírody tak jsi šel domů a zase se posadil za komp jen abys mi vynadal do blbů. Fakt si myslíš, že je s tebou vše v pořádku, Jardo ? Nemáš pocit že je v tvém životě něco blbě ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 18:34

Nenadávám LIDEM.
To jen TOBĚ píšu, že jsi BLB. A to je obrovský rozdíl. Co věcná část mé odpovědi? A vůbec: kokal jsi někdy na www.secunia.com?
Co říkáš bezpečnostnímu srovnání SUSE linuxu (OK) a Windows jakékoliv vývojové řady včetně XP (HIGHLY CRITICAL)
???

PROČ tu lidem blbneš hlavy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 18:43

Co říkáš tomu že místo toho abys šel ven si mi šel vynadat ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
XXX  |  27. 03. 2006 18:50

Astore, konstatování faktu (jsi blb) není nadávání. Btw. venku už jsem pěkných pár hodin byl...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 18:58

hele XXX - ty si druhé Jardovo já nebo tak něco ? Zajímá mě proč nešel ven Jarda a proč místo toho sedí u kompa a "konstatuje fakta", to jestil ty si někde byl nebo nebyl je mi fuckt jedno. Já osobně jsem v práci zůstal trčet abych pracoval místo těchhle keců, ale přiznávám že je tu s vámi hoši legrace tak jsem se nechal unést ....  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mv win /dev/null...  |  27. 03. 2006 20:52

Proč se rozčiluješ? Já také sedím za počítačem s Linuxem, taktéž funkčním, taktéž se mi vše detekovalo samo, užívám si stability, toho že se to neseká, nemám viry, mohu instalovat prostým apt-get install (pro klikače třebas Synaptic či Adept), bezpečnost mám naprosto precizní, ať žijí iptables doplněné dynamickým firewallem, s přístupovými právy deklarovanými už ve FATce kvalitního filsystému ReiserFS, takže se mi nikdo nebude hrabat v mých datech aniž bych pro to cokoliv musel dělat...pokračoval bych klidně ještě dloooooho, ale proč? Já svou pravdu znám, proč se zaobírat takovými lidmi jako Astor? Já se mu jen směju, dobře mu tak, jen ať si ty svoje Widle používá, ano, jen do toho Astorku...J

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 21:26

Ok, já sedím za počítačem s Windowsy, vše se mi taktéž samo detekovalo, neseká se mi to, nemám viry, mohu instalovat prostým next next next, nemusím vědět co jsou iptables ani dynamický firewall, ani přístupová práva ani FAT ani ReiserFS a nikdo se mi nebude hrabat v mých datech aniž bych pro to musel cokoli dělat protože nejsem debil který klikne na "YES install this super free trojan horse exe" a poradili mi že si mám nainstalovat firewall a antivir. ZADARMO. Mám pokračovat ? Pokračoval bych klidně ještě dlooouho ale proč ? Pro lidi co mají "svou" pravdu ? Nebyli to komouši co měli noviny "naše pravda" ?


A že se mi lidé smějí bo používám windowsy a nechcu nic řešit ? Tak se pak asi smějí taky vlastním rodičům, a prarodičům ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 21:41

Azore a co je spatneho na tom, ze on o svem pocitaci neco vi ? Existuje prece spousta lidi, kteri zase vedi leccos o tom, co jim bezi pod Windows. Na druhe strane treba moje svagrova dela na PC s Linuxem, vi o nem kulovy a je taky spokojena.
Ani ted nevidis blbost toho co pises ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 22:19

Hele Fifinko, a co je špatného na tom že 90% lidí kompy nebaví, co ? Z tvého úhlu pohledu asi všechno, viď ?


Byl jsem předevčírem v Imaxu na Nascar, 3D, oki, ale když jsem slyšel uprostřed komentář "No při tomhle zvuku snad není v sále jediný chlap kterému by se nezrychlil tep" mě napadlo "co mi to tlačí do hlavy ? Nějaký zkurvený řev by mi měl zrychlovat tep ? Kozaté babečky mi zrychlujou tep a ne nějaké zasrané řvaní".


Chápeš to Jeteli ? Ne ? Anebo to nechceš pochopit ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 22:28

Ale mne jsou lide, ktere kompy nebavi uprimne ukradeni. Jen povazuji za prirozene, pokud si lide vybiraji nastroje, ktere budou pouzivat a nerad bych, abychom zde jednou meli jeden povoleny a predepsany nastroj jen proto, ze si to preje nejaka banda fikanych kseftaru.
Musis mit v hlave nejaky blok pokud mne podsouvas takove nesmysly.

Zacinam chapat, ze diskuse s tebou je zhola nemozna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 22:36

Nejsou ! Jen se to bojíš si to přiznat. Lidi si vybírají nástroje které znají, pak si můžou vybírat, ale pokud si půjdeš Jeteli koupit šicí stroj pro manželku (oki, seš linuxáč tak asi nafukovací, whatever) nicméně přesně vím že půjdeš, přečteš všechny příručky o šicích strojích přečteš všechna doporučení a pak se sám rozhodneš co dělat. Klidně si to tak dělej. Takhle to dělají blázni co na to mají čas. Normální člověk jde a zeptá se nějaké ženské která už dlouho šicí stroje používá. A tak to dělá imho drtivá většina lidí.
A kdyby mě coby BFU někdo začal přesvědčovat že si mám přečíst tlustou bichli o šicích strojích jen proto aby mě to nepíchlo do prstu či nepřiskříplo palec (= asi takové neštěstí jako je reinstalace OS) tak ho pošlu víš kam a víš proč.  Asi jsi neslyšel o pořekadle "zvyk je železná košile", viď ? Jojo, je to jen o zvyku, jen o zvyku. Staré psy novým kouskům nenaučíš, jeteli ... think about that.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 22:51

Takze podle tve teorie proste musime vsichni pouzivat na vsechno jen jeden nastroj, protoze jsme tak tupi, ze si nedokazeme opatrit informace o jinem a jsme tzv. "zvykli" . Nema tedy vpodstate smysl se o cokoliv snazit, protoze vsechno uz mame.
Ty pohrdas lidmi Azore. Takovych tupcu je mozna hodne, ale rozhodne takovi nejsme vsichni. To bychom jeste dnes skakali po stromech.
Pokud budu kupovat sici stroj za vetsi castku, ano - urcite si pred tim zjistim co je na trhu, v jake kvalite a v jakych cenach. Byl bych totiz uplny dement, pokud bych to neudelal a dal na rady agentury "jedna pani povidala". Prachy si totiz netisknu. Takto to udela skoro kazdy, kdo ma aspon zbytek mozku a ne z piva kostku.

Jinak je mne uplne jedno, ze vetsinu lidi kompy nezajimaji. Jsem zde od toho, abych jim pomahal resit jejich problemy s nimi (napric vsemi OS) a oni mne za to plati, je to pro me vyhodne, proc bych to chtel, proboha menit ? Ale jako profesional se jim snazim najit optimalni reseni. Ta tva okynka tim optimem casto nejsou, protoze jim nekdy zbytecne tahaji prachy z kapes. To je cele, je to uplne proste. Neverim, ze bys byl takovy blb a nechapal to.
Jinak treba moje zena je treba totalni lama. Nikdy jsem se nesnazil z ni udelat fandu do pocitacu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 23:14

Ne. Podle mé teorie si má každý dělat na tom nástroji co se mu líbí. Ale když mu někdo slibuje že s tímhle novým nástrojem jde "všechno samo" tak říkám lidem - bacha na tyhle vykuky. Kdo má trochu rozumu nechá si poradit od kamaráda dobrý servis kde mu auto spraví. Jdu chrápat a ty běž taky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 23:22

No nevim nevim. Ze pujde "vsechno samo", to lidem slibuje uplne jina firma, distribuujici uplne jiny OS. Na ty vykuky si davam opravdu velky pozor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 09:03

Opět lež. Viděli jste někde kydy microsoftu že s jejich Winama jde všechno samo a že viry neexistují a podobné nesmysly ? Já sem slyšel jen "vidíme nové věci blá blá blá". Jen blb může věřit tomu že si pořídí systém na který neexistuje virus, který je absolutně bezpečný, který je dokonalý a podobně. Linuxáči se svými planými sliby evidentně zaměřují právě na tyhle blbce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  28. 03. 2006 10:08

Jedna citace z (http://www.microsoft.com/cze/windows/xp/officexp/security.asp):
Windows XP Professional a sada Office XP Professional nejbezpečnější a nejstabilnější výpočetní platformu pro současné podnikání.

Viděl někdo někdy nějaký Linuxový virus in the wild? Pokud ano, dej mi odkaz na zprávu renomované antivirové společnosti? Zkus jednoduše odpovědět a potom možná zjistíš, že viry jsou pouze pro DOS a Windows...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 15:55

Dyk jsem psal že jich je pět a půl, si blbej nebo to nechceš pochopit že když tu shitůvku nikdo nechce tak se nikdo nebude patlat s virem ? Děr je v tom jak v ementálu jen se na ně ještě nepřišlo bo se do toho nikomu nechce pro tu hrstku lidí, se koukněte na ten zbastl Firefox, spouští se to půl dne žere to paměti jak kráva a psala to obdobná kohorta bastličů jako sepisujou Linux, tsche.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  28. 03. 2006 16:06

Astore, víš co to je argument? Ne? Tak se jdi podívat do slovníku.
Pokud existují viry, potom by byly zaznamenány. Našel jsi někde nějakou zmíňku o linuxovém viru in the wild?

O nepřitažlivosti linuxové platformy pro škůdce nemůže být také řeč. Když si představím, že se povede udělat virus pro linux a jeho důsledky, tak mi běhá mráz po zádech. Nejde o to, že by byl nakažen můj počítač, ale mohl by se tím zhroutit skoro celej Internet. Ano, naprostá většina (možná všichni) uživatelů Interentu používá Linux - na serverech, routerech apod. Takže to asi tak o té "šitůvce".

A k FF? Podívej se na počet děr v IE a ve FF, ano? A taky na dodržování standardů. Co se týče paměťové náročnosti, tak jsou s IE srovnatelné (FF o něco vyšší), rychlost také (FF o něco rychlejší).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 16:30

Všichni vědí že viry šíří bfu co klikají na co nemají. Jelikož bfu tu šitůvku nemají tak se nikdo s virem plichtit nebude. O tom jak často jsou Linuxservery hackovány cílenými útoky (protože je spravují přesně takoví velkohubí mamrdí všechnovědi jako je např. tuhle Luke)... o tom linuxová komunita před koncovými uživateli taktně mlčí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 16:50

Azorku, nějak taktně přecházíš naše zmínky o hodnocení serveru www.secunia.com...?
Myslíš, že bys mohl fundovaně okomentovat, PROČ je tam SUSE linux hodnocen jako zcela zabezpečený a o Winech všech kategorií tam píší "HIGHLY CRITICAL" ????

Azorku! HAF!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 17:18

Protože tu šitůvku má pět a půl lidí a nikomu se nevyplatí hledat v tom ďoury ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 17:52

TAKHLE že by se k tomu stavěla SECUNIA ???????
Ubohý hochu....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 18:33

A ona secunia nějak zohledňuje že linux používá jen promile lidí ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 00:27

Právě, že NEZOHLEDŇUJE a testuje OBJEKTIVNĚ. Bezpečnost je jen JEDNA. Jedny windows versus jeden linux. Nikoliv kolik děr mají jedny windows proti setině linuxu. To bys snad ani ty nemohl hlásat vážně... (i když...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  29. 03. 2006 09:52

No a právě proto je linux šitůvka protože má v sobě děr jak cyp ikdyž ji má teprv setina lidí. A to vychází denně nové záplaty. Ergo je to zbastlený šitový bastl

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  29. 03. 2006 11:05

Ale Azorku.
Bezpecnost je dulezita take na serverech. Tech jede na Linuxu hezkych par desitek procent, kuprikladu Webserveru urcite vic nez na Windows. Prave na tech serverech, pripojenych do Internetu se bezpecnost muze projevit v plne nahote.
Ja chapu, ze tebe racionalni argumenty nezajimaji, ale pisu to sem spis pro ctenare diskuse. I kdyz zacinam pochybovat, zda vubec tu snusku kydu, kterou jsem tu s tebou spoluvytvoril tim, ze jsem na tebe reagoval, nekdo jeste cte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  29. 03. 2006 11:41

Tak líbí se mi že se hlásíš ke "spoluvině" Jetel, to zas jo  Ale moc dobře víš že utíkáš k serverům kde se bezpečnost řeší úplně jinak... pokud ovšem není admin debil který kliká na "Yes install this free Linux patch and win free viagra"  Hele nic, bylo to fajn ale asi toho necháme anebo někdy někde v hospě mano-y-mano

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  29. 03. 2006 14:20

OK, ja uz te jinde oznamil, ze na tebe s...
Jen jednu radu na zaver. Nepoustej se do diskusi o vecech, kterym nerozumis.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 16:07

Nemá. Koukni na secunii - a zjistíš, že NEMÁ. Nemá ani pro 10 ani pro milion uživatelů. NECHÁPEŠ? Tady nejde o počet uživatelů, ale o testy daného PRODUKTU. NECHÁPEŠ?
Já ti tu už mockrát psal, že jsi BLB.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 10:08

Azorku, koukni na www.secunia.com a srovnání bezpečnosti windows a (třeba) SUSE linuxu. A pak nám to sem přijď FUNDOVANĚ vysvětlit.

Panečku, TO BY BYL od tebe argument! A ne tvé věčné blbé pubertální a bezobsažné žvásty.

(Lidi, vsaďte se, že neodpoví nic věcného!)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  28. 03. 2006 11:59

Sakra, chlape, ja si zacinam myslet, ze si jen delas srandu a bavis se nad tim, jak obcas nekoho nastves. Pokud mas alespon prumernou inteligenci, nemuzes ten blabol myslet vazne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 16:37

... a jak se ti v noci četly mé příspěvky , co Jetel ? Užil sis ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  29. 03. 2006 10:55

Azore, vzdyt tys u toho kompu sedel se mnou. Podivej se na casy nasich prispevku... Vubec jsi nebyl v prirode, na starou ses vykaslal a misto toho jsi masturboval nad blbostma, ktere jsi generoval.
Holt logika a racionalni kalkul dela sve...Tomu neuteces, zvasty te nezachrani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  29. 03. 2006 12:22

Hele nevymlouvej se napsal jsem ti ať jdeš spát a pak si napsal že si "v noci čet většinu mých příspěvků" z toho evidentně vyplývá žes je čet ještě potom co sem ti jasně řek že jdu spát... což o lecčem vypovídá, ale konec, zvonec, byla to sranda ale bylo toho dost  Čau Jetel zas někdy

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymous tux  |  28. 03. 2006 16:41

Instalace Windows....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 18:41

Ty _blbe_...Vzdyt jsem te tady svuj odhad psal...
Omlouvam se za ten vyraz, ale je adekvatni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 18:48

A to si myslíš že si jako dělám čárky a sleduju kterej tučňák už se tady vytentononc, a kterej ještě tlačí, jo ?  Hele ty máš tu křišťálovou kouli... tak řekni co mám na sobě

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 19:24

Co mas na sobe nevim. Ale zhruba odhaduju, co mas v hlave. I na zaklade odpovedi na kterou ted reaguju musim konstatovat, ze nejspis neni co zavidet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 19:41

Vidíš a já se snažím číst mezi řádky a dělat si představu o člověku z toho jak píše, jaký má projev, spíš než z konkrétních argumentů, to jsou jen naučené líbivé podbízivé kydy prodejců ojetin sešroubovaných kdovíjakýma "odborníkama" na bezpečnost  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 21:24

Azore, v tom pripade nemuzes mit sam o sobe vysoke mineni.
Tvuj projev, to je smes zastydle provokujici puberty, exhibicionismu a buranstvi. Takze buhvico si myslis sam o sobe.
Pokud te nezajimaji argumenty, pak uz je "skoda slov". Bez argumentu nema rozhovor na nejake vaznejsi tema vpodstate smysl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 22:03

Jeteli, ty si fakt myslíš že tohle je rozhovor na vážné téma, jo ?  Jinak já konstatuji že tvůj projev je průměrná kombinace naučených argumentů a věštění z křišťálové koule plus snad nějaké pokusy o urážky ... měl bys přidat, Franto, do mě máš daleko

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 22:19

Jsem rad, ze do tebe mam daleko.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 22:23

Jeste doplnim k tem naucenym argumentum:
Skutecne se nemusim nic ucit. Vychazim ze sve zkusenosti. Nic vic. Cokoliv se te nehodi, onalepkujes jako "nauceny argument".
Clovece, ty uz jsi jak ten nas prezident. Ten onalepkoval nedavno snowboarding jako "levicovy sport" a dokonce je autorem takovych perel, jake ze pry existuji "levicova jidla". Tim dal narodu prilezitost nahlednout do kvality sveho nitra...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 22:29

Levicovy sport ? HAHAHAHAHHAHAHAA tak to sem neslyšel  nemáš nějaký link ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 22:39

Link nemam. Cetl jsem to, myslim, v Lidovkach. Ale kdyz zapatras, mozna nekde neco na Webu najdes. Je to humorista. Skoro jako ty. Ty nastesti nemas vysokou statni funkci - to je tve plus.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lama  |  28. 03. 2006 00:18

A taky jsou pry levicove batuzky a voda v plastu.
Neni treba mozne, ze byste neco tak uplne nepochopil?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  28. 03. 2006 08:39

Nechapu vasi otazku.
Myslim, ze zivot a dilo zmineneho myslitele a narodniho buditele jsem pochopil celkem dobre.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ufik  |  28. 03. 2006 13:32

Kolik Te stoji Windows XP/Vista dodane s pocitacem (v cene pocitace)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gro  |  27. 03. 2006 15:23

Já si linux zkusil ale že má každá aplikace jiný ovládání jsem fakt nevydejchal, třeba Blender 3D, super možnosti, použitelný co se týče podpory, bezplatný, ale ovládání jaké by udělal snad jenom hittler pro židy. A jiný stejně dobrý 3D program pro linux není. atd. S obměnou je to co program, nejsem masochista, takto se od linuxu "odpruží" kde kdo marná sláva. Jó můžu si spustit v emulaci programy z windows ale proč bych to dělal ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 15:34

Mně běží doma JEN linux, KDE aplikace mají stejné ovládání všechny - a lidi, co jsem za PC posadil, byli schopni prakticky ihned začít dělat první krůčky. A rychle zvládli, co potřebovali. JDE JEN O ZVYK. A to, že linux není stejný, není vada. JDE JEN O ZVYK.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 17:14

Napadlo mě co mají dělat lidi co si na tu šitůvku prostě nechtějí zvykat. Jako bych slyšel Zorra-Mstitele-Jardu : "Ať chcípnou"... mám lepší řešení: za pár stovek navíc si kupte Vistu  Openoffice vám tam poběží, za flašku vám to kamarád nainstaluje a jste happy. Proč si zvykat když nemusíte ? Ne-mu-sí-te !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
XXX  |  27. 03. 2006 18:29

Proč si zvykat na Windows když nemusíte?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 18:31

Podpis: Astor Lights, marketing manager, Microsoft, ČR
(Jen mimoděk nazývá linux "šitůvkou". Bez vysvětlení. Jen tak.)


"...Proč si zvykat když nemusíte ?"
PROČ měnit vašeho Trabanta za Forda, když nemusíte? Má jinde šaltpáku, knoflík na spoštění světel, má jinak uspořádaný kufr, jiné kliky u dveří, jiný rozměr pneumatik...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 18:41

A už je to tu zas, trabanti a fordi.
Tak zaprvé - servis na Trabanta vám udělá každej, do práce vás doveze, z práce taky, kdo viděl film Kolja ví o čem mluvím. Zadruhé: Spoustě lidí tyhle "trabanty" bohatě stačí a nechtějí se učit nové ovládání a nové hlášky a podobně.
Zatřetí: je třeba si uvědomit že "požitek z jízdy" v tomto příměru znamená "požitek z cvakání si v operačním systému".


Opravdu jen tučnákoid může přirovnat požitek z jízdy k požitku z cvakání si v operačním systému.

"Think twice: Why use Linux if you don't have to ?"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 18:51

Podespán: Astor Lights, marketing manager, Microsoft, ČR

Ve středověku říkala církev svatá: NIC SE NEUČTE, věřte, co vám říkáme. Země je placatá. A upálíme každého, kdo bude hlásat něco jiného.
V novověku hlásali komunisté: Je dané, co řekl praotec VILENIN. Na západ se nemusíte jezdit přesvědčovat, že je to tam tak, jak vám namlouváme. JE TO TAK. A kdo se tam objeví, na toho se podíváme.

Astor Lights hlásá: Spoustě lidí tyhle "trabanty" bohatě stačí a nechtějí se učit nové ovládání a nové hlášky a podobně.
Astore, co když je to jinak? Třeba jim to "stačí" jen pro to, že zatím neví, že mohou mít i něco jiného? Proč za ně mluvíš? Proč je nenecháš se svobodně rozhodnout podle vlastní vůle?

Neměl bys jim raději říkat: Zkuste to - a poznáte sami, co je lepší ?????????????????????????????

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 19:23

No a v dnešní době linuxáči hlásají - V linuxu nejsou viry. V linuxu jde všechno samo. Linux je zadarmo. Linux funguje skvěle. A pohleďte na to co se stane když se jich zeptáte "posvojemu" na něco co jim nevoní nebo způsobem který se jim nezamlouvá. Vidíte to ? Vidíte, žejo.


Zkusili jste se někdy zeptat jehovisty, jestli člověk, co se tedy dostane do toho jejich ráje jak si ho představujou oni, a bude muset vyvážet žumpu - jestli bude mít pocit že je ještě furt v ráji ?  Tak tohle říkám lidem, ať se ptají na tyhle věci.
A nebát se ! Zeptejte se tučňákofila "A NEBUDE TO STEJNÝ SHIT JAKO SOU WINDOWSY AKORÁT ŽE MĚ BUDE SRÁT TROCHU JINÝM ZPŮSOBEM ?!"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 19:34

S.at muze cokoliv kohokoliv. Unixove systemy maji nektere vyhody dane tim, ze byly navrhovany z trochu jinych pohnutek nez je tahani penez z nasich kapes. Kuprikladu jsou z principu bezpecnejsi. Nejde o nic jineho nez o moznost se svobodne rozhodnout, zda ty vyhody chci nebo ne. Nech to na lidech, Azore a neblbni jim hlavu. Dost z nich ty vyhody oceni - jen o nich vedet a jen je poznat.

Velkou "vyhodou" Windows je predevsim jejich rozsirenost.
Skoda 120 byla donedavna nejrozsirenejsim osobnim vozem v Cechach...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 21:20

A když se nechtějí učit nové věci ? Chodils někdy do houslí ikdyž tě to nebavilo ? Nebo na nějaký předmět který tě nebavil ? A prudili ti do hlavy že bys měl ještě objevit tohle a tamto ?  Vy linuxáči prudíte lidem do hlav že by měli objevovat svět který je vám milý a vám blízký. Škoda že si neumíte představit světy jiné které jsou daleko hezčí než trávit mládí za kompem když je venku hezky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 21:31

Kdyz se nechteji ucit nove veci, nikdo je prece nenuti. Existuje snad zakon, ze se lidi musi nekolikrat za zivot preskolovat na jiny OS ?
Mezi jezedaky to tak mozna nevypada, ale je na druhe strane spousta lidi, kteri se nove veci naucit chteji a kterym proste vyhovuje neco jineho. Myslis treba, ze vsem muzikantum vyhovuje stejny nastroj ? A pritom vlastne maji podobne cile. Stejne tak prace s pocitacem u laika - nekomu vyhovuji Windows, nekomu Mac, nekomu moderni Linuxove distribuce - a to vse z ruznych duvodu (vzhled, aplikace, sympatie k dodavateli, ...)
To nejsi schopen takovou trivialitu pochopit ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 22:28

Ale NUTÍ ! Vy tupí linuxáči je nutíte ať si sami nainstalujou tohle či ono že to budou mít zadáčo že stačí jen tady kliknout tohle zkonfigurovat a lžete jim že jede všechno samo lžete jim že OO fungujou stejně jako word a že nepoznají rozdíl (kyd jak kráva, je to rozdíl jak prase vím to z vl. zkušenosti jak hnusný to je produkt) že nepoznají rozdíl mezi FF a IE zase kyd jak kráva prostě plno lží a proč ? Pro blaho lidstva ? HAHAHAHAHHAHA. Ve skutečnosti jen proto abyste je dostali k sobě - abyste nebyli tak osamělí a ztracení mamrdi co tvrdnou do nocí u kompů místo toho co by šli do lesa když je venku hezky. Think about that.

P.S. No já sem úplnej Zigmund Frojd

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 22:36

Svata prostoto...A jake pouzivame nastroje k tomu nuceni ? Nejsme nahodou cleny nejakeho rozsahleho spiknuti ci dokonce zednarske loze ?
Jinak - pokud jsem si vsiml - spise se vzdy argumentuje tim, ze je vyhodne ty veci pouzivat prave proto, ze se necim _lisi_.

Ne, Azore, do Freuda mas daleko.
Ty jsi jen maly cesky zvanil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 09:14

Jste Linuxová komunita. Což je totéž jako FF komunita což je skoro jako jehovismus, psali to už i v novinách že je to téměř náboženství kdy kohorta zblblých mongoloidů hlásá na nárožích (=webdiskusích) spásné kydy o svém produktu - Ježíš či Linux, přesvědčovací prostředky jsou ty samé - neptejte se jestli chodil Ježíš na záchod, neptejte se na detaily Linuxu - prostě nám věřte že Ježíš vstal z mrtvých a v Linuxu nejsou viry a voba jsou absolutně dokonalý, hehehe, Jetel, a máš to

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 10:02

Ty jsi ale fakt BLB.
TAKHLE SE CHOVÁŠ TY - když hlásáš svaté Windows.

My nikomu nevyvracíme jejich použití. Ale říkáme - Linux je tu také a je dobrý. Kdo ho nezná, poznejte ho. A VYBERTE SI pak podle svého! (Linux není tak známý a zaslouží si propagaci-už jen kvůli konkurenci a taky, ABY SE VŮBEC LIDÉ O NĚM DOZVĚDĚLI).

To jen ty stále všude smrdíš a řveš "JEDINĚ WINDOWS! LINUX NE! NEZVYKEJTE SI NA NIC JINÉHO, NEMÁTE TO ZAPOTŘEBÍ, KDYŽ TU JSOU DOKONALÉ WINDOWS! NEPIŠTE O LINUXU, NECHVALTE HO! NESTOJÍ ZA NIC! PROČ LIDEM NUTÍTE NĚCO JINÉHO, KDYŽ MÁME NAŠE SVATÉ WINDOWS?"

TAKOVÉHO VOLA JSEM UŽ DLOUHO NEVIDĚL.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 16:05

Já hlásám svaté windows ? Já přece hlásám - serte na kompy, běžte do přírody  Nepotřebujete se učit nový ovládání - naco když vám to staré vyhovuje, ne ?
Naco se učit latinsky když nemusíte !!! Jistě, i technik ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále anebo nainstalovat Linux

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 16:54

..."Nepotřebujete se učit nový ovládání - naco když vám to staré vyhovuje, ne ? "
pravil Astor Lights. Jinými slovy: "Zůstaňte pokojně u Windows a nic se, u všech rohatých, neučte!"

(PS.: mohlo by se stát, že byste přišli na to, že windows nejsou jediné nejlepší!!! A to by Azorek asi nepřenesl přes srdce!)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 17:26

Správně ! Z vašeho bfu pohledu je to dokonce ještě větší shit než Windows - akorát v něm jsou věci jinak. Budete se u toho vztekat stejně jako u Windows. Když budete klikat na co nemáte ("Yes allow this free trojan screensaver to act as root") tak se vám to bude kazit úplně stejně jako Windowsy.

Místo toho se seberte a běžte do přírody, plavat, skákejte přes švihadlo, běžte tancovat, věnujte se v noci manželce ať nedopadnete jako tuhle Jetel který místo toho po nocích čte většinu mých příspěvků.... chudák... nebo byste chtěli dopadnout jako on  ?  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 17:59

Fakt? Tak jo. Mysli si to...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 18:52

Álé, že by pánovi došly argumenty ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 00:30

Nikolv. Jen síla a chuť diskutovat s blbem, co diskutovat neumí nebo nechce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  29. 03. 2006 10:00

Tak a teď mi řekni jestli se cítíš psychicky zdráv : když máš, cituji "chuť a sílu diskutovat s někým kdo diskutovat nechce nebo neumí."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  29. 03. 2006 12:34

... přesněji - dle tvého pohledu ještě "s blbem".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 17:19

DOŠLA chuť, Astorku. DOŠLA. Odpovídal jsem ti.
---
Nemá smysl diskutovat s blbem, který argumenty nemá, argumentům jiných se vyhýbá jak čert kříži, přímou otázku obejde nebo uteče k úplně jinému tématu - prostě nereaguje NA NIC VĚCNĚ, jen blije špínu a zvrací zlobu.
A navíc blábolí obrovské nesmysly s pocitem vlastní hrdosti, jak to těm nenáviděným linuxákům zase natřel...
(Svatá prostoto!)

To nemá cenu. Končím. Vše má svůj konec. Jen BLBOST a Astorovy diskusní příspěvky jsou věčné...

PS.: Co těch 14 věcných bodů o linuxu? Nic? Dalo se to čekat, blbe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  28. 03. 2006 10:10

Zkus argumentovat, víš-li co to je. Dej nám nějaký příklad linuxového viru "in the wild". Možná někdo potom uvěří těm tvejm blbejm kecům.
V opačném případě jsi jen prachsprostý hlupák.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  28. 03. 2006 11:53

Azore, seber ty zbytky co te zbyly v hlave a vezmi uz konecne rozum do hrsti.
Podle tve teorie jsou jehovistickou komunitou prakticky vsechny organizace a skupiny, ktere neco nabizeji. Dokonce i vyrobce predmetu tveho zboznovani, protoze ten to hlasa dokonce uz i v reklamach v televizi.
Procetl jsem si vcera vnoci vetsinu tvych prispevku v teto diskusi. Neni tam jedina uzitecna informace, chvilema si dokonce i odporujes. Pokud je tve tvrzeni vyvraceno, prevadis pozornost jinam, zanedbavas zjevne skutecnosti, pouzivas pouze informace, ktere se te hodi. Prisel jsem na to, kde by ses vyborne uplatnil: jednoznacne v politice.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 13:05

PROBOHA!!! To nemáme v politice těch demagogů a idiotů dost !?!?!?!?!?!?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  28. 03. 2006 13:54

Politika je specificky obor pro specificke lidi a nemuzeme si delat iluze, ze tam nekdy bude nekdo jiny. Azor je pro toto prostredi idealni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 16:08

"Procetl jsem si vcera vnoci vetsinu tvych prispevku v teto diskusi."
LOLLLLL

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter Lehotsky, Peter Lehotsky  |  28. 03. 2006 13:49

Coz je porad lepsi nez WUG (Widlacka komunita )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
qwerty  |  27. 03. 2006 23:49

Nikdo nikoho do niceho nenuti. Novell jedna o tom ze bude linux predinstalovany na pocitacich, stejne jako jsou predinstalovana windows. Takze si prosimte utri penu u ust a prestan hystercit . Linux je realne pouzitelna alternativa a je dobre, ze kdo bude chtit tak si ho bude moci snadno poridit stejne jako windows. Novell je dostatecnou zarukou kvality. Tve osobni prani aby vsichni zustali u windows je legracni . Ja jsem rad, ze tu bude na vyber z vice moznosti. A kdyz jsi zminil ty komouse, tak to prave oni, stejne jako ty, videli cestu v jedne spravne strane bez alternativ. Kazdy rozumny clovek, demokrat a priznivce trzni ekonomiky vita a tleska tomu, ze microsoftu konecne zacina vyrustat konkurence.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gro  |  28. 03. 2006 12:45

jo konkurence aby byl v kompech jeste vetsi bordel nez je, pak jeste nekoho napadne portovat MAC OS napul uz je, pak se ze zahrobi vynori Amiga OS a lidi poserte se, nakonec se budou delat programy jenm v jave aby to slo zpustit vsude a moje prachy do HW budou kde ? no v prdeli, sodoma gomora

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 13:21

Příteli, jestlipak víte, CO je -kromě děravosti Windows- největší živnou půdou pro šíření virů po internetu? JEDNOTNOST počítačových operačních systémů -tedy operační systém MS Windows.
Teoreticky: kdyby čtvrtina lidí měla windows, čtvrtina linux, další čtvrtina MACy a zbytek něco jiného, viry by měly podstatně horší podmínky ke globálnímu šíření.
---
Dále: ta windowsáky odsuzovaná schopnost linuxu kompilovat SW je zde mimo jiné právě proto, aby SW mohl být psán NĚJAK a mohl být pak "na míru" zkompilován každému stroji bez ohledu na platformu.
---
A kromě toho: výrobci HW by se měli věnovat všem významnějším OS, tedy ovladače byste pak měl sehnat pro ten, který si zvolíte.
Bohužel - to teprve začíná fungovat.

Takže to, co tu hlásáte, je tak trochu amatérismus. Kromě toho: VY budete mít doma PC takové, jaké si vyberete. PROČ by vám mělo vadit, že ve světě běhají i jiné systémy, než je ten váš? A co konkurence? Myslíte, že nenutí Microsoft, aby zdokonaloval své služby?
BUĎTE RÁD, že linux sílí a stává se Microsoftu konkurencí. Z mnoha důvodů buďte rád.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  28. 03. 2006 13:52

Proc jim vadi, ze nekdo pouziva neco jineho ? To je jednoduche. Clovek je uz od prirody stadni tvor a pan Brana jim rekl, ze je to tak spravne.
Pro nas je samozrejme idealni konkurencni prostredi, kde se data mezi ruznymi OS a ruznymi programy vymenuji pomoci otevrenych formatu. Jenze to temto lidem nevysvetlite. Nemaje mnohdy technickeho vzdelani (to jim nezazlivam, kazdy nemuze byt technik) a jsouce zpracovani reklamou, ziji v jakesi virtualni skutecnosti, kde bila neni bila ale cerna a kde 1+1 nejsou 2 ale treba 3. Prostredi, ktere generuje sve specificke problemy, aby melo co zbytecne resit a tim vytvaret ksefty nad virtualnimi zalezitostmi, jim pripada zcela prirozene. Bohuzel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gro  |  28. 03. 2006 17:58

to ses debil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 18:02

Fajn diskuse. Pádný argument. Gratuluju k IQ

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
XXX  |  27. 03. 2006 18:52

"Why use Windows, when you can leave through the door (and there is still Gates)?"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gro  |  28. 03. 2006 18:00

enteria gerige magnolie centige

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gro  |  28. 03. 2006 12:34

rozhraní Blenderu říkáš Ford ? k tomu není co dodat, co máš místo myši ? cihlu ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
_px_, _px_  |  27. 03. 2006 16:19

No, neuveris, ale Blender pod Windows ma tiez ine ovladanie ako zvysne programy pre Windows. Vyplyva z toho, ze pod Windows ma kazdy program ine UI?

Teraz trocha vaznejsie: UI Blenderu je robene, aby bolo lahko pouzitelne, nie lahko naucitelne. Tieto dve veci nie su to iste, spytaj sa kazdeho pokrocileho pouzivatela vim-u alebo emacsu :). To iste sa tyka aj inych 3D programov, a nielen pre Linux.

PS. Iny 3D program pre Linux je. Len tak z hlavy Maya ($2000 za Complete, $8000 za Unlimited) alebo Softimage.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter Lehotsky, Peter Lehotsky  |  27. 03. 2006 17:54

A komercni Softimage delal taky hitler pro zidy?? Maya

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mv win /dev/null...  |  27. 03. 2006 20:57

Myslím, že to není moc objektivní - naopak, v linuxu je to mnohem sladěnější, ačkoliv připouštím, že i zde jsou prostě programy, co se ovládají "jinak"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 12:55

"Hrabani se v konfiguracich" u Novell Linux desktopu pro bezneho uzivatele na predinstalovanem PC urcite nehrozi... Krome toho, je - li to ztraceny cas pro tebe, nemusi to byt ztraceny cas pro nekoho jineho. Existuje urcite procento lidi, kteri jsou radi, kdyz se neco na hardcore distribuci nauci. Pak treba snadneji shaneji praci, protoze pracovat treba nekde jako administrator vyzaduje vic nez klikani Next->Next->OK.
Co se tyce ceny, odhaduji, ze bude o neco nizsi nez u OEM Windows. Tedy cca 2500,-Kc proti cca 3000,-Kc (ktere uvadis). Ale jinak se musis zeptat u Novellu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 13:05

Tak a nahoře Luke tvrdí že 0,-. Tak teď nevím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  27. 03. 2006 13:10

Ono se jedná o odhad, ale to člověku, kterej "krmí králíky" asi nic neříká. Takže Astore, doporučuju vzít lopatu a jít vykydat hnůj a neplést se do diskuse, které nerozumíš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 13:16

Jistě, lidi co kydají hnůj a krmí králíky jsou pro Lukeho podlidi a neměli by se ani ptát kolik je bude stát nový komp s předinstalovaným Linuxem. To jsou ty reakce tučňákoidů o kterých jsem mluvil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  27. 03. 2006 13:22

Oh my god! Takže zkusím psát v co nejjednodušších větách:
Novell jedná s OEM výrobci. Nikdo neřekl, jaké budou podmínky OEM smluv. Nikdo neví, jaké budou cenové podmínky. Všechny zde psané cifry jsou odhady. Odhady se mohou lišit. Odhady nejsou reálná čísla. Kdo tohle nechápe?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 13:37

Luke, tohle je snad první rozumný příspěvek který jsem kdy od tebe čet - říkáš že nevíš. Tak zkus udělat odhad. Si tučňákoid, vyznáš se, vím že to bude odhad, ale to je to co mě zajímá - ODHAD. Tak luke, střílej od boku... 2K ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lmike  |  27. 03. 2006 16:06

a) vezmi si aktuální cenu SUSE a NDL
b) sestav vážený aritmetický průměr, váhy 8 a 3
e) vynásob dvěma
c) odečti 1234,-
d) vyděl čtyřmi
e) přičti 8765,-
f) vynásob 1,19
g) odečti 1000,-
h) zderivuj

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 18:18

Aktuální cena je SUSE nechť je X, aktuální cena ndl nechť je X+C, čili pak:
(1,19*((1/4)*(((1/11)*(x*8+(x+c)*3)*2)-1234)+8765))-1000 což mi vychází přesně 2750,- Kč  Dražší než Windows  ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lmike  |  27. 03. 2006 18:54

Tady někdo neumí derivovat konstanty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
qwerty  |  27. 03. 2006 23:57

Co bys nechtel od pologramotneho cloveka Ale zas urcite vi, ze hnuj se nekyda lopatou, ale widlema , tomu widle nerozmlovis, on totiz ma na mysli neco jineho nez ostatni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 09:16

A ona je cena nějakého produktu na trhu konstanta, jo ?  Já myslel že se mění v závislosti na inflaci, hdp, kursu koruny vůči euru, dolaru...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
z  |  29. 03. 2006 13:10

Ty nemáš asi ani střední školu... derivace, to je základ, mladej...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  27. 03. 2006 18:19

Astorku, kdybys uměl číst, tak už jsem odpovídal. Můj odhad je 0Kč+platba za podporu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 18:33

Oops faktžejo psals nula ještě jsem se na tebe odkazoval, holt se mi vy tučňáci pletete, jste jeden za osmnáct a druhej bez dvou za dvacet.


Takže podle tebe to bude podobný model jako "dostanete tiskárnu zdarma ale pro cartridge si budete chodit k nám" ? A jak by na tom pak Novell vydělal když Linux vlastně podle vás linuxáčů prej žádnou podporu nepotřebuje, furt tvrdíte že se to nastaví a funguje to... takže pro Novell by to asi nebyla ta nejlepší cesta jak na tom VYDĚLAT, viď ? Nezkusíš fakt odhadnout jak by to mohlo fungovat a kolik by to mohlo reálně stát ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lmike  |  27. 03. 2006 18:56

42

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  27. 03. 2006 18:58

A jak že zněla otázka?
Pro neznalé - doporučuji Stopařova průvodce po galaxii - Douglas Adams

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Widle_patri_do_hnoje, Widle_patri_do_hnoje  |  27. 03. 2006 13:26

Třeba má Astor počítač z Německa a Widle nutně potřebuje na spočítání 5ti samYc.
Astore skoč za velebností, a dejte počítačové hlavy dohromady - předčíte i Gatě!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 13:11

Ach jo. ZEPTEJ SE U NOVELLU a neopruzuj tu. Taky se chodíš ptát do pekárny, v kolik jede vlak na Brno?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 13:14

Aha, jsem nepochopil že se tu bavím na téma "kolik asi bude stát Linux" ... "pekaři". Já sem myslel že tučňákoidi se v těchhle věcech orientují...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 13:32

V jiných diskusích píšeš, že do svobodného podnikání (Microsoftu) nemá nikdo co kecat. A my za Novell neumíme odpovědět. Mrzí mě, že s tímto dotazem chodíš do pekárny. Ale možná jen nemáš na to, abys pochopil, KAM se máš jít správně zeptat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 13:41

Ok, Jardo, tak jsem se podruhé dobral strastiplně k tomu že tučňákofil neví a nechce odhadnout. Zajímavé.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 13:49

Astore, kolik bude stát Vista?(Nebo je to snad věcí Microsoftu a jejich obchodní taktiky, KOLIK? a KDY tu zpávu uvolní?)
Jsi ještě větší blb, než jsme doufali.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 14:44

Takže: Vista Home budou podle mého odhadu stát cca stejně jako XPčka Home, možná o pár stováků víc.

A teď mi řekni, ty tupé imbecilní inkontinentní linuxové hovado, jestli bys to samé i s nadávkama zvládnul i ty. Jsem přesvědčen, že šulín jako ty by to zvládl, takže ty hnusná olezlá smradlavá růžová tučňáčí řiťko, zkus to a udělej to samé co já - řekni odhad, a klidně si u toho zanadávej když musíš ! Mě to nevadí ! Já to chááápu  Mě zajímá tvůj odhad, fakt. 


Omluva: Omlouvám se p.t. čtenářstvu za mnou použitá hrubá slova, ale to vše bylo jen a čistě z důvodu, aby tadyten tukoň byl ve svém přirozeném prostředí. Jak vidíte, bez nadávek někteří lidé prostě neumí komunikovat. Děkuji za pochopení. AstorLights.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 15:08

Ubohý Astore, najdi si jeden z mých úplně prvních příspěvků tady (dnes), koukni v kolik hodin - a koukni co jsem napsal. Můj odhad ceny tam dávno je. Rozhodně stejně fundovaný, jako Tvá odpověď na cenu Visty.
Takže já to, ty tupé imbecilní inkontinentní linuxové hovado zvládl. Nemohu za to, že diskutuješ - a nečteš odpovědi.
To dělá jen BLB, co nechce diskutovat, ale pouze se hádat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 15:17

Přiznávám že všechny ty tvé kydy nečtu ... ale vím že snad dva tři tučňákoidi odhad udělali... tak nechápu proč ses pak ještě zapojoval do diskuse když jsem chtěl odhady dalších lidí... asi sis potřeboval zanadávat, viď ? Začals "drahý astore" a skončils "Si blb".  Typické.
No, takže zatím jak to tak průměruju o kolik zaplatím za Linux Novellu méně místo za Windowsy Microsoftu... to vypadá na pár stovek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 15:38

"Přiznávám že všechny ty tvé kydy nečtu"
--- to je ale potom skvělá DISKUSE, že?
Právě jsi přiznal jeden z mnoha aspektů, proč ti už dlouho a na mnoha místech píšu, že jsi BLB.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 16:55

Chceš říct že jsem blb protože nečtu všechny tvý kydy, jo ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 18:15

ANO. právě proto. Víš, co je DISKUSE? Dialog? To nejsou dva monology, ale argumentace a protiargumentace. S tím, že reaguju na argumenty protivníka. Neznáš? Nesouhlasíš? Pak jsi skutečně BLB.
---
Nebo jen provokuješ? Pak jsi opět jen BLB.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 18:52

A ty si myslíš že my tu jako diskutujem ?  Fakt, jo ?  Ne hele FAKT si to myslíš, jo ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 19:02

No Ty tu "jako" rozhodně nediskutuješ. Ty nikde "jako" nediskutuješ. Ty jen prudíš. Ve VŠECH diskusích o linuxu. (Vážení zúčastnění čtenáři, račte se snadno přesvědčit!!!)

Otázkou jen zůstává PROČ. Je to za peníze, nebo z blbosti?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 09:24

Otázkou zůstává proč lunexičoidi berou ptaní se na cenu jako "pruzení". Zeptejte se lidí z Amwaye "a není to blbost že já mám 5 kamarádů a oni každý taky 5 kamarádů ... není to stejné jako ta hra letadlo ?" ... a budete je "prudit".

UŽIVATELÉ !!! PRUĎTE DOTAZY KTERÉ VÁS ZAJÍMAJÍ !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  28. 03. 2006 10:11

Astore, ty se neptáš, ty jen blbě kecáš.
Když se zeptáš, tak dostaneš 10 odpovědí, které ignoruješ. Co vlastně chceš? Provokovat? Jsi blb...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 17:37

Jéžíšmarjá a ty si tááák chýýýýtrýýýý, jo, jestli to nebude tím že máš v hlavě jen ten linuxí shit, viď ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 03. 2006 18:26

Tak tohle je, vážení přátelé, typická ukázka Astoří argumentace.

Kdybych měl psa Astora, tak ho, snad, chudáka, přejmenuju. Co to může být za člověka?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 19:07

Metr sedmdesát čtyři, osmdesát kilo, fousy, hnědé vlasy, modré oči, smysl pro humor....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 00:33

Po přečtení tvých příspěvků ti NIKDO tady nebude věřit, že už ti rostou fousy. Možná takové to chmýří pod nosem... Začíná...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  29. 03. 2006 12:39

... třicet let, svobodnej, programátor. Blond linuxačky co chcete vidět pořádného tučňáka pište na Dirty.Harry@seznam.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 17:11

... ale jdi, ty drndo...! Co bylo dneska ve škole?
TAKHLE NEDISKUTUJE NIKDO DOSPĚLEJ. A programátor? NO MAUCTA.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Palo  |  27. 03. 2006 15:12

Vidim ze nedas pokoj. Takze cele to super distro aj s rocnou podporou bude stat 2.886,- korun ceskych bez DPH.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 15:28

Děkuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  27. 03. 2006 12:12

buď v klidu, jsi normální - máš jenom alergii na blbost, ale to časem přejde

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  27. 03. 2006 12:27

aby nedošlo k omylu - tenhle vzkaz je pro Jardu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  27. 03. 2006 11:35

Nejvíc se mi líbí, jak si tady pořád někdo stěžuje, že linuxáci prudí v diskusích pod články o Windows, ale když je článek o Linuxu, tak tam okamžitě smrdí Astor a spol.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 11:44

Ano, smrdím zde jednoduchým dotazem: KOLIK ASI TAK ZA OS+APLIKACE BUDE NOVEL CHTÍT. To je hrozné, v dnešní době se zeptáte "kolik mě to bude stát" a reakce tučňákoidů vidíte sami 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  27. 03. 2006 12:14

brečíš na špatnym hrobě, mohl by ses zaptat na novellu a pak sem přijít s nějakou smysluplnou informací

- tohle Ti přijde jako špatná reakce?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 12:33

Odpovídal jsem snad tobě ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  27. 03. 2006 12:38

To je hrozné, v dnešní době se zeptáte "kolik mě to bude stát" a reakce tučňákoidů vidíte sami

mám pocit, že touhle větou ses obrátil i na ostatní, tak proč bych Ti neodpověděl? To se nesmí? Nedotknul jsem se náhodou Tvýho jemnocitu? To promiň, nech si někde pofoukat bebí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 12:47

Ah, sorrry, nenapadlo mě že se ozýváš coby potrefenej tučňák  Se divím že se tlačíš do toho stáda "nadávajících tučňákoidů" které jsem zjevně měl na mysli protože ano, tvá reakce mi přišla jako smysluplná, snad jen nechápu proč si neudělal přesně to co si napsal a místo toho se navážíš do mě ikdyž jsem evidentně nedebatil s tebou...... to je asi ta tučňákoidní nátura, viď ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  27. 03. 2006 13:02

není tohle veřejná diskuze? Mimochodem, kdyby se spočítalo, kolikrát ses Ty připlet zbytečně někam do nějaké diskuse kolik myslíš, že by to udělalo?

Tak se nečerti, ať Ti nepraskne nějaká cévka, kdyby Ti praskla v hlavě, tak úplně vykrvácíš, těch 5 litrů by se Ti tam v pohodě vešlo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 15:27

Ale já ti přece nevyčítám, že se zapojuješ do veřejné diskuse, chraň pánbů, já jen nechápu proč mi vyčítáš, že ty sám si označil svoji vcelku normální reakci "běž se zeptat novellu" jako reakci jisté celkem jasně ohraničené skupiny tučňákoidů.
 
Imho na to abys byl opravdovej tučňákoid bys musel drobet přitvrdit, občas to proložit nějakým tím imbecilem nebo tak něco

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  27. 03. 2006 15:41

proč by moje reakce nemohla být reakcí "celkem jasně ohraničené skupiny tučňákoidů" ? Já linux doma používám. jeho programové vybavení mi naprosto vyhovuje. Windows butuje jen moje přítelkyně, když chce hrát AoE II, jinak ne.
Používám linux - linux má ve znaku tučňáka - klidně mě můžeš říkat, že jsem tučňákoid a neurazíš mě, ani mi tím linux neznechutíš, na to nemáš argumenty. Můžeš si tady na diskuzích honit triko a nic tím nezměníš.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 16:58

Protože nespadala do kategorie reakcí "celkem jasně ohraničené skupiny tučňákoidů". Chyběly ti tam nadávky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  27. 03. 2006 17:02

v tom případě Ty do té kategorie patříš taky a v téhle diskuzi sis jenom upevnil pozici

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 17:39

Ale já nadávkama nezačal, já se jen ozývám z lesa tak jak na mě voláte vy, tučňákoidi
 
P.S. Řek bych, že lidi co mé příspěfky čtou, taknějak tuší, že v těchhle diskusích s vámi, tučňákoidy, mám já, AstorLights, přímo neotřesitelnou pozici

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 19:41

To bys ale nesměl z toho lesa nejdřív jen blbě provokovat s cílem vyvolat flame, jako ostatně v KAŽDÉ diskusi o linuxu.Provokuješ a pak si hraješ na ublíženého chudáčka, kterému ti zlí linuxáci nadávají...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 09:17

Já ? Já sem se jen zeptal na něco co vám lunetikům smrdí - a vidíte co z toho vzniklo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  28. 03. 2006 10:13

Na co ses ptal? Kolik bude stát Novellovský OEM Linux? Odpověď jsi dostal - nikdo neví, jsou jen odhady, které jsme provedli. Potom jsi začal sprostě (viz. předchozí Astorovy příspěvky) nadávat. Opět opakuji a zpřesňuji, jsi sprostý hulvát...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  29. 03. 2006 12:40

Já nadávat nezačal.  Já ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
eh,m  |  30. 03. 2006 08:11

ale začal,však chodíš opruzovat i na Linux servery.viz ABClinuxu.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 19:43

"...P.S. Řek bych, že lidi co mé příspěfky čtou, taknějak tuší, že v těchhle diskusích s vámi, tučňákoidy, mám já, AstorLights, přímo neotřesitelnou pozici "

JOOOOOO !
MÁŠ PRAVDU!!!!

Neotřesitelnou posici totálního blba!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 09:28

Koukám jak se marně snažíš řevem a nadávkama protlačit svůj názor, LOL, tak jen řvi, řvi, uřvaný linuxí mamrde, jen si řvi ty své nadávky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 13:02

Astore, kdo tě zná, ví, že výrazy typu "tučňákoidní" apod. používáš tak dlouho a tak často kdekoliv, že NIKDO nebude pochybovat, co a kdo tě tak irituje, koho a který OS vysloveně nenávidíš.
Buď jsi nemocný člověk, blb a nebo zaměstnanec Microsoftu. Já se tu občas jen bavím nad tím, jak všude skutečně doslova "smrdíš" se svými tendenčními polopravdami a nepravdami - a vadí mi, že i ti, kdo tu hledají nějaké poučení, se musí prokousávat Tvými žvásty.
Nejhorší je vědomě klamat někoho, kdo jako neznalý tápe. Miluj si své windows -nikdo ti je nebere- ale nezrazuj ostatní od jiných alternativ. Jsou dnes už srovnatelné, v lecčems lepší.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 15:01

Mi se zase líbí jak tyhleti tučňífilové brečí když se jim tak řekne - a přitom sami nadávají jako špačci, viď Jardo ?  Jeden vedle druhého je děd vševěd - ale zeptejte se jich na jednoduchou věc - kolik mě podle vašeho názoru bude stát OEM Suse linux na novým stroji - a bác ho, nadávky, řev, urážky... opravdu si přejete mezi takové lidi jít s pokaženým počítačem ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 15:27

Astorku, ty nadávky jsou za cílenou provokaci. A kdo občas chodí sem na Živě do diskusí, to o tobě a tvém vztahu k linuxu dávno ví. Na nic si nemusíš hrát, známe tě skoro všichni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 17:00

Aha, takže Jarda je takovej tučňáčí Zorro mstitel  Chodí po diskusích a hledá kdo se drze ptá na nevhodné věci a když někoho najde, hned mu vynadá ! Teda Jardo, tomu říkám chrabrost

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 18:21

Ó nikoliv! Ty se drze neptáš na nevhodné věci. To neumíš. Ty provokuješ. A jediné, co ti mám za zlé, je, že (možná) blbneš hlavy neznalým - tedy těm, kdo hledají informace a chtějí se poučit - a pak třeba rozhodnout. Já jim neříkám - BERTE LINUX, windows nestojí za nic! Já jim říkám - informujte se o linuxu, nebojte se linuxu - není špatný a má své výhody. NAROZDÍL OD TEBE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  28. 03. 2006 09:30

Jo, provokuju otázkama co vám smrdí, viď ? Jako například proč ty vaše sliby znějí jako od jehovistů...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  29. 03. 2006 07:40

Jaké SLIBY, ty blbe? Fakta.
Dole jsem vypsal asi 14 bodů -fakt- o linuxu. Nikoliv slibů.
Pokud máš pocit, že to jsou jen sliby, rozeber je hezky KONKRÉTNĚ jeden po druhým, vyvrať je OVĚŘITELNÝNI argumenty (aby každý neznalý čtenář věděl), přidej odkazy na zdroje, kde si lze tvá tvrzení ověřit - a KONEČNĚ se naučíš to, čemu se říká diskuse.
Ale to jednak neznáš, neumíš nebo nechceš - a jednak pochybuji, že VĚROHODNě vyvrátíš jakýkoliv bod.

Proto budeš ten příspěvek opět ignorovat a o kus dál začneš zase se svými planými žvásty a výkřiky do tmy, jak to v takových případech děláš pokaždé.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  29. 03. 2006 12:51

Ano. Stejně tak jsem já nahoře vypsal tucet faktů proč je to jehovistická propaganda. Příklad za všechno - budou tvrdit že se JIM to záplatuje samo. Zavoláte na linku že se vám kazí komp a oni vám odpoví že JIM to funguje. Takže asi takhle. Anebo - že je ta pauza na oběd - Budou tvrdit že (jim) záplaty vychází řádově hodiny potom co jsou objeveny díry. Faktem je že sou to záplaty neotestované, psané horkou jehlou a čertví kým zbastlené a kdoví co vám můžou udělat s kompem. Navíc jsou to záplaty na experimentální testovací verze a než se udělá záplata pro release... tak to trvá i víc než měsíc. A linuxáči vám budou PŘESTO LHÁT že jsou záplaty vydávány denně.



Linuxáči by vás rádi vtáhli mezi sebe. Chlapy ne tak moc jako spíš ženské. Doopravdické ženské. Real women. Si to vemte, imrvére sedět u kompu a něco konfigurovat a k tomu na každém druhém okýnku mít ikonu či obrázek blbě se tlemícího tučňáka který sedí a vypadá jako zkouřenej, to musí lézt na palici. Proto se snaží vám vnutit svého koníčka - kompy. ZAPOMEŇTE NA KOMPY. Běžte do přírody. To vám radím já, AstorLights, ve svém zdejším posledním příspěvku. Howgh !!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  29. 03. 2006 14:11

Sam do prirody nechodis, sedis u PC a masturbujes nad svymi vytvory, nerad tedy jinym.

Azore, ty tady tem lidem uplne obycejne LZES. Kriticke zaplaty pro Enterprise verze vychazeji zhruba ve stejnou dobu jako pro verze volne. On ani neni vetsinou duvod je nejak dlouho tzv. "testovat". Zpravidla se jedna o opravu nekolika radek davno otestovaneho kodu. Zrovna nedavno sis to mohl overit v pripade softwaru, zvaneho "sendmail".
Zato vyrobce MSIE ted zrovna jiz nekolik dni tzv. "testuje" zaplatu na tento prohlizec a lide maji prohlizec deravy. Muzu te rici, ze spoustu z nich uz to s.re. Jdi taky nekdy mezi lidi a furt neonanuj nad klavesnici.
Timto jsem s tebou definitivne skoncil. Nehodlam se podilet na zaplevelovani diskusi. Nestojis za to, jsi uplne obycejny sasek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ufik  |  28. 03. 2006 13:46

A nebo je to nekdo z CPressu, kdo takhle generuje navstevnost, shlednuti reklam a tim i tok penez serveru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonym  |  27. 03. 2006 12:42

Firma QCM predava SUSE za nejakych 1400,- Kc. Stale polovica ceny OEM Windows. Z netu sa da stiahnut Open SUSE (bez licencovanych suacsti, ako Real Player), ako i Suse Eval, ktora je plna verzia - asi 3 GB DVD obraz, a tieto su zdarma.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 12:53

Thanx ! Plus částka na práci technika který bude OEM předinstalovávat... ? Kolik to tak dneska je ? Pět stovek ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Widle_patri_do_hnoje, Widle_patri_do_hnoje  |  27. 03. 2006 13:13

Dejme tomu že stejně s instalací Win + základní programy. Jenže se jedná o výrobní předinstalaci takže tak 5 Kč (není problém s klonováním Linuxu na HD). Tedy hromadně na lince - něco jako orig. nahr. audio-videokazety.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AstorLights, AstorLights  |  27. 03. 2006 18:01

Ale Widlohnoji, to máš na mysli instalaci sady kompů co mají stejný HW, u těch se - možná to nevíš - instalujou windowsy taky klonováním "hromadně na lince". Já jen spekuluju cenu krabice s nápisem OEM Suse Linux a kolik nasadí Novell cenu a vida, k tomu sem se ještě vlastně ani nedostal, kolik z těch peněz uvidí ti lidé kteří ten systém po nocích vyvíjeli, potažmo kdo si za to bude vozit prdel v bavoráku...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 19:11

Lidi, to je BLB!
Hele, tak na co se tedy ptáš? Že by nahrát klon linuxu na HDD stálo jiné peníze, než klon MS Windows?
Ti lidé, co vyvíjí linux, budou žít z téhož, jako dosud.
Možná, že se jich pak víc uživí jako konzultanti, jako správci apod.
A třeba to tak stačí.
Nejsi ve straně? (myslím v té jedné, bývalé jediné...) Pokud jo, vychladni. Lidi okolo PC bývají většinou inteligentní - a těm se moc hlavy blbnout nedají. Zvlášť ne bavoráky těch bohatších...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 12:43

Za 1.500,- máš krabici SUSE 10.0, který se Ti nainstaluje luxusně prakticky sám. Resp. za těch 1.500,- máš tu výše zmíněnou podporu od Novellu, nepočítám-li cenu DVD/CD, balení a tlustou příručku.
Snadno lze usoudit, že OEM verze rozhodně nebude stát víc (ušetří se za CD a balení. Tlustá příručka by mohla zůstat...)

Jsem na to zvědav. (Vzpomínáte si na akci BSA v Mironetu, když začali distribuovat PC s linuxem?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ilfirin, Ilfirin  |  27. 03. 2006 10:50

Nedovolím si nerejpnout. Veškerý software co popisujete je sehnatelný i ve verzi pro Windows (OpenOffice, Gimp) a na multimédia je tu třeba BSPlayer a Winamp. Takže cenu softwaru bych zde neuváděl jako argument.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 11:32

Ano, máte pravdu, díky OSS je NĚKTERÝ SW zadarmo sehnatelný i pro windows. Otázkou je, zda všechen, který lze takto využít v linuxu (já uváděl jen příklady aplikací) - a otázkou bude (to ale FAKT nevím), co takovému cizímu SW plánují říkat Visty...? O Visty se totiž nijak hloběji jakožto spokojený uživatel linuxu nezajímám a fakt nevím, jak moc si budou hlídat, aby pro ně byl SW "certifikovaný"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  27. 03. 2006 13:01

Hlavně si při koupi toho SUSE budeš muset proti vlastní vůli pořídit plno nefunkčního nebo jen zpola funkčního softu o který ani nestojíš. Jako například GIMP ve kterém může dělat asi jedině blázen. No a co ušetříš při nákupu, to pro změnu provoláš na lince podpory. Tak v podstatě proděláš kalhoty, ale budeš mít OEM SUSE

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta Jetel  |  27. 03. 2006 13:12

To je zvlastni. Na ty me obcasne upravy fotek je Gimp zcela vyhovujici a vzdy bylo prijemne, ze jsem jej mel ihned po instalaci a nemusel nekde neco free pracne shanet. Na linku podpory Novellu jsem vzivote nevolal. Zato jsem volaval na linku jine firmy a bylo to nekdy opravdu "podnetne" a zabavne. Kuprikladu tam sveho casu radili, abych editoval config.sys pomoci editoru "sysedit", jinak ze to pry nebude fungovat - problem byl samozrejme uplne v necem jinem a ani s config.sys nesouvisel

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  27. 03. 2006 13:18

No... to je jen otázka zvyku.
A kromě toho: linux má tu hezkou vlastnost, že při odinstalaci odinstaluje vše. Bez zbytečné chamradě nějakých zbytků. Takže o co nestojím, mohu snadno zrušit. A nechám si jen to, co se mi líbí a co potřebuju. Takže myslím, že to není žádný problém?
A poznámka pro Astora: A nedělá se to příkazovou řádkou. Resp.nemusí se. Stačí párkrát kliknout (a znát heslo administrátora, pochopitelně).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  28. 03. 2006 00:25

Takže mi asi poradíš jak mám ten otřesnej GIMP odinstalovat, když je na něm závislá půlka GNOME viď ? Rád se nechám poučit jak se toho shitu mám zbavit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Luke  |  28. 03. 2006 06:21

Na GIMPu je závislý Gnome? To jako vážně nebo ne? Gnome je závisle na GTK, ne na GIMPu, což je dost podstatný rozdíl.
Právě jsem odinstaloval GIMP a žádný rozdíl ve fungování Gnome nepozoruji, že bych byl blbej?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
//marek  |  28. 03. 2006 18:12

Astor - no comment.... beznadejna situacia. to je fakt neuveritelne! prosim kup si pocitac, daj si tam windowsy a raduj sa z nich. a vlastne nech si tam kazdy nainstaluje co chce a nech sa tesi ;) staci si len vybrat. mozno to chce len cas, ale skor ci neskor clovek, ktory chce od pocitaca viac, ako sa len pozerat na BSOD a podobne zakutia wokien zisti, ze nove distribucie linuxu na inej urovni ako stale aktualizovane 4 rocne XPcka. a mimochodom - mas tam teda napriklad XP. maju uz nejaky rocik. a otazka znie, ako asi tak moze xpcko vycucnut zo zeleza maximum, ked je pisany pre nejake 1.6 pentium 4 s jednym jadrom atd. viem, ze su to HW zalezitosti, ale predsa - jadro ma na starosti planovanie procesov, takze Wokna su ti na kazdom novsom stroji maximalne tak na spomalenie systemu.
Jarda - klobuk dole pred takym stoickym postojom a nekonecnym zdrojom inspiracie, ako vysvetlit nevysvetlitelne -> ze existuje mozno aj nieco lepsie ako to, co nam vnucuju vsetci vyrobcovia HW, ktory pre velke prachy lepia na svoje produkty nalepky Designed for xp
;)
prajem pekny den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
//marek  |  28. 03. 2006 18:12

Astor - no comment.... beznadejna situacia. to je fakt neuveritelne! prosim kup si pocitac, daj si tam windowsy a raduj sa z nich. a vlastne nech si tam kazdy nainstaluje co chce a nech sa tesi ;) staci si len vybrat. mozno to chce len cas, ale skor ci neskor clovek, ktory chce od pocitaca viac, ako sa len pozerat na BSOD a podobne zakutia wokien zisti, ze nove distribucie linuxu na inej urovni ako stale aktualizovane 4 rocne XPcka. a mimochodom - mas tam teda napriklad XP. maju uz nejaky rocik. a otazka znie, ako asi tak moze xpcko vycucnut zo zeleza maximum, ked je pisany pre nejake 1.6 pentium 4 s jednym jadrom atd. viem, ze su to HW zalezitosti, ale predsa - jadro ma na starosti planovanie procesov, takze Wokna su ti na kazdom novsom stroji maximalne tak na spomalenie systemu.
Jarda - klobuk dole pred takym stoickym postojom a nekonecnym zdrojom inspiracie, ako vysvetlit nevysvetlitelne -> ze existuje mozno aj nieco lepsie ako to, co nam vnucuju vsetci vyrobcovia HW, ktory pre velke prachy lepia na svoje produkty nalepky Designed for xp
;)
prajem pekny den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mark  |  27. 03. 2006 10:15

> No doufám, že se Linux nezúží pouze na dvě komerční distribuce.

To urcite nie. Messman mal na mysli enterprise sferu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
//marek  |  28. 03. 2006 18:11

Astor - no comment.... beznadejna situacia. to je fakt neuveritelne! prosim kup si pocitac, daj si tam windowsy a raduj sa z nich. a vlastne nech si tam kazdy nainstaluje co chce a nech sa tesi ;) staci si len vybrat. mozno to chce len cas, ale skor ci neskor clovek, ktory chce od pocitaca viac, ako sa len pozerat na BSOD a podobne zakutia wokien zisti, ze nove distribucie linuxu na inej urovni ako stale aktualizovane 4 rocne XPcka. a mimochodom - mas tam teda napriklad XP. maju uz nejaky rocik. a otazka znie, ako asi tak moze xpcko vycucnut zo zeleza maximum, ked je pisany pre nejake 1.6 pentium 4 s jednym jadrom atd. viem, ze su to HW zalezitosti, ale predsa - jadro ma na starosti planovanie procesov, takze Wokna su ti na kazdom novsom stroji maximalne tak na spomalenie systemu.
Jarda - klobuk dole pred takym stoickym postojom a nekonecnym zdrojom inspiracie, ako vysvetlit nevysvetlitelne -> ze existuje mozno aj nieco lepsie ako to, co nam vnucuju vsetci vyrobcovia HW, ktory pre velke prachy lepia na svoje produkty nalepky Designed for xp
;)
prajem pekny den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
//marek  |  28. 03. 2006 18:11

Astor - no comment.... beznadejna situacia. to je fakt neuveritelne! prosim kup si pocitac, daj si tam windowsy a raduj sa z nich. a vlastne nech si tam kazdy nainstaluje co chce a nech sa tesi ;) staci si len vybrat. mozno to chce len cas, ale skor ci neskor clovek, ktory chce od pocitaca viac, ako sa len pozerat na BSOD a podobne zakutia wokien zisti, ze nove distribucie linuxu na inej urovni ako stale aktualizovane 4 rocne XPcka. a mimochodom - mas tam teda napriklad XP. maju uz nejaky rocik. a otazka znie, ako asi tak moze xpcko vycucnut zo zeleza maximum, ked je pisany pre nejake 1.6 pentium 4 s jednym jadrom atd. viem, ze su to HW zalezitosti, ale predsa - jadro ma na starosti planovanie procesov, takze Wokna su ti na kazdom novsom stroji maximalne tak na spomalenie systemu.
Jarda - klobuk dole pred takym stoickym postojom a nekonecnym zdrojom inspiracie, ako vysvetlit nevysvetlitelne -> ze existuje mozno aj nieco lepsie ako to, co nam vnucuju vsetci vyrobcovia HW, ktory pre velke prachy lepia na svoje produkty nalepky Designed for xp
;)
prajem pekny den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
//marek  |  28. 03. 2006 18:11

Astor - no comment.... beznadejna situacia. to je fakt neuveritelne! prosim kup si pocitac, daj si tam windowsy a raduj sa z nich. a vlastne nech si tam kazdy nainstaluje co chce a nech sa tesi ;) staci si len vybrat. mozno to chce len cas, ale skor ci neskor clovek, ktory chce od pocitaca viac, ako sa len pozerat na BSOD a podobne zakutia wokien zisti, ze nove distribucie linuxu na inej urovni ako stale aktualizovane 4 rocne XPcka. a mimochodom - mas tam teda napriklad XP. maju uz nejaky rocik. a otazka znie, ako asi tak moze xpcko vycucnut zo zeleza maximum, ked je pisany pre nejake 1.6 pentium 4 s jednym jadrom atd. viem, ze su to HW zalezitosti, ale predsa - jadro ma na starosti planovanie procesov, takze Wokna su ti na kazdom novsom stroji maximalne tak na spomalenie systemu.
Jarda - klobuk dole pred takym stoickym postojom a nekonecnym zdrojom inspiracie, ako vysvetlit nevysvetlitelne -> ze existuje mozno aj nieco lepsie ako to, co nam vnucuju vsetci vyrobcovia HW, ktory pre velke prachy lepia na svoje produkty nalepky Designed for xp
;)
prajem pekny den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
//marek  |  28. 03. 2006 18:11

Astor - no comment.... beznadejna situacia. to je fakt neuveritelne! prosim kup si pocitac, daj si tam windowsy a raduj sa z nich. a vlastne nech si tam kazdy nainstaluje co chce a nech sa tesi ;) staci si len vybrat. mozno to chce len cas, ale skor ci neskor clovek, ktory chce od pocitaca viac, ako sa len pozerat na BSOD a podobne zakutia wokien zisti, ze nove distribucie linuxu na inej urovni ako stale aktualizovane 4 rocne XPcka. a mimochodom - mas tam teda napriklad XP. maju uz nejaky rocik. a otazka znie, ako asi tak moze xpcko vycucnut zo zeleza maximum, ked je pisany pre nejake 1.6 pentium 4 s jednym jadrom atd. viem, ze su to HW zalezitosti, ale predsa - jadro ma na starosti planovanie procesov, takze Wokna su ti na kazdom novsom stroji maximalne tak na spomalenie systemu.
Jarda - klobuk dole pred takym stoickym postojom a nekonecnym zdrojom inspiracie, ako vysvetlit nevysvetlitelne -> ze existuje mozno aj nieco lepsie ako to, co nam vnucuju vsetci vyrobcovia HW, ktory pre velke prachy lepia na svoje produkty nalepky Designed for xp
;)
prajem pekny den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
//marek  |  28. 03. 2006 18:11

Astor - no comment.... beznadejna situacia. to je fakt neuveritelne! prosim kup si pocitac, daj si tam windowsy a raduj sa z nich. a vlastne nech si tam kazdy nainstaluje co chce a nech sa tesi ;) staci si len vybrat. mozno to chce len cas, ale skor ci neskor clovek, ktory chce od pocitaca viac, ako sa len pozerat na BSOD a podobne zakutia wokien zisti, ze nove distribucie linuxu na inej urovni ako stale aktualizovane 4 rocne XPcka. a mimochodom - mas tam teda napriklad XP. maju uz nejaky rocik. a otazka znie, ako asi tak moze xpcko vycucnut zo zeleza maximum, ked je pisany pre nejake 1.6 pentium 4 s jednym jadrom atd. viem, ze su to HW zalezitosti, ale predsa - jadro ma na starosti planovanie procesov, takze Wokna su ti na kazdom novsom stroji maximalne tak na spomalenie systemu.
Jarda - klobuk dole pred takym stoickym postojom a nekonecnym zdrojom inspiracie, ako vysvetlit nevysvetlitelne -> ze existuje mozno aj nieco lepsie ako to, co nam vnucuju vsetci vyrobcovia HW, ktory pre velke prachy lepia na svoje produkty nalepky Designed for xp
;)
prajem pekny den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
//marek  |  28. 03. 2006 18:11

Astor - no comment.... beznadejna situacia. to je fakt neuveritelne! prosim kup si pocitac, daj si tam windowsy a raduj sa z nich. a vlastne nech si tam kazdy nainstaluje co chce a nech sa tesi ;) staci si len vybrat. mozno to chce len cas, ale skor ci neskor clovek, ktory chce od pocitaca viac, ako sa len pozerat na BSOD a podobne zakutia wokien zisti, ze nove distribucie linuxu na inej urovni ako stale aktualizovane 4 rocne XPcka. a mimochodom - mas tam teda napriklad XP. maju uz nejaky rocik. a otazka znie, ako asi tak moze xpcko vycucnut zo zeleza maximum, ked je pisany pre nejake 1.6 pentium 4 s jednym jadrom atd. viem, ze su to HW zalezitosti, ale predsa - jadro ma na starosti planovanie procesov, takze Wokna su ti na kazdom novsom stroji maximalne tak na spomalenie systemu.
Jarda - klobuk dole pred takym stoickym postojom a nekonecnym zdrojom inspiracie, ako vysvetlit nevysvetlitelne -> ze existuje mozno aj nieco lepsie ako to, co nam vnucuju vsetci vyrobcovia HW, ktory pre velke prachy lepia na svoje produkty nalepky Designed for xp
;)
prajem pekny den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor