Android | Google Pay | Placení mobilem | Mobilní telefon

Android Pay je v Česku! Ode dneška můžete platit mobilem místo kartou

  • Android Pay můžete využívat již na telefonech s Androidem s NFC.
  • Podporované jsou prozatím tři banky, další se chystají připojit.
  • Některé banky ale službu prozatím neplánují, většinou chystají své řešení.

Google dnes oznámil dostupnost služby Android Pay v Česku. Jestli máte jednu z podporovaných bank, můžete si aplikaci už nainstalovat a používat.

Aplikace je dostupná pro smartphony se systémem Android a technologií NFC, kterou dnes mají téměř všechny telefony. Stahovat ji můžete z Obchodu Play.

Android Pay funkčně zcela nahradí platební karty, v obchodech můžete po nastavení platit pouze přiložením mobilního telefonu k terminálu. Mobil ani není nutné odemykat, stačí jen rozsvítit displej.

Banky a karty s Android Pay

  • Moneta – karty Visa i Mastercard
  • mBank – karty Visa i Mastercard vyjma platebních nálepek
  • J&T – karty Mastercard

Do konce roku by se měla přidat i Komerční banka, v průběhu příštího podporu plánuje Fio banka a Equa bank, bez prozrazeného termínu se chystá i Raiffeisen banka.

Google samozřejmě myslel na bezpečnost. Při platbách nad 500 Kč vyžaduje i odemknutí telefonu, čímž potvrdíte, že jste skutečný majitel karty. Je to tedy stejné, jako u běžné bezkontaktní karty – do 500 korun pouze přiložíte, vyšší částky musíte potvrdit zadáním PINu.

Aplikace pro vyšší bezpečnost aplikace nepředá při placení obchodníkovi žádné údaje z karty, pouze vygenerované virtuální číslo účtu.

O Android Pay jsme se bavili i v Týdnu Živě:

Podporovaných bank je zpočátku málo a i když do konce roku by měla přibýt Komerční banka, většina lidí si novinky ještě neužije. Další dvě, Fio banka a Raiffeisen banka, na Twitteru prozradily, že se novinkou zabývají, jejich podporu lze ale očekávat až v průběhu příštího roku.

Jiné banky ale rovnou oznámily, že Android Pay podporovat nebudou. Mezi nimi je například Air Bank, která chystá přidat placení skrze svou vlastní aplikaci internetového bankovnictví. Nebo ČSOB, kde už platby mobilem fungují skrze aplikaci Na nákupy.

Není to jen placení mobilem

Systém Android Pay ale není jen nahrazení platební karty mobilem. Díky propojení s bankami dokáže zobrazit i poslední transakce a údaje o obchodníkovi, o každé provedené transakci vás také umí informovat s detaily, čistě pro přehled. I kvůli této integraci právě není možné přidat jakoukoliv platební kartu a je nutná spolupráce banky s Googlem.

Do Aplikace lze přidat i věrnostní kartičky z obchodů. Ty pak stačí ukázat u pokladny na displeji telefonu, podobně jako u jiných aplikací. Někteří obchodníci ale podporují i zobrazení dodatečných informací z věrnostních kont. Na příchod těchto služeb si ale budeme muset ještě chvíli počkat.

Sbírejte komiksové postavičky z Justice League

Pokud jste fanoušky komiksových filmů, potěší vás jedna drobnost. V rámci propagace filmu Justice League (Liga spravedlnosti), který jde do kin tento čtvrtek, se v rámci aplikace ukazují i známí superhrdinové jako je Wonder Woman, Batman, Flash, Cyborg či Aquaman.

spaceman_pixel2.width-1000.pngDoodle_WW_punch_pixel2.gif
Postavičky se v aplikaci ukáží po úspěšném zaplacení.

Jak bezpečně platit kartou na internetu? Vyzkoušejte virtuální či jednorázové

Diskuze (26) Další článek: Dítě narozené ve 21. týdnu těhotenství má už tři roky. A daří se mu skvěle!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,