Analogové telefony nemusí do šrotu: Přehled základních modelů VoIP telefonních bran

Internetová telefonie v podobě VoIP již opustila stádium, kdy byla spíše hračkou pro technologické nadšence a stala se dospělou službou. V současnosti se na trhu pohybuje již nemalé množství společnostní nabízejících služby VoIP a určitě je z čeho vybírat. Podobně tomu je i v oblasti technické stránky věci, v našem případě se podíváme na VoIP brány.
Kapitoly článku

Linksys WRTP54G

WRTP54G je další jednotkou, která kombinuje více zařízení v jednom. Obsahuje tedy samozřejmě VoIP gateway, router, switch a Wi-Fi access point. Na straně funkcí hlasových služeb je výbava velice dobrá a podobně je tomu i v LAN a WAN části. Webové administrační rozhraní je tradičně ve stejném stylu, jako jsou i ostatní zařízení od Linksysu. Ten, kdo se tedy již s nějakým potkal, by se měl velice rychle zorientovat a případná konfigurace by neměla být problémem. Konfigurace VoIPu je možná ve dvou úrovních. První „basic“ obsahuje základní nastavení a dostačuje pro zprovoznění služby u nenáročného uživatele. Naopak ten, kdo si chce vyhrát s nastavením do posledního detailu, má možnost se přepnout do pohledu „advanced“, kde se skrývá velké množství dalších konfiguračních parametrů.


Linksys WRTP54G
porty 2×FXS, 1×WAN, 4×LAN, odpojitelná Wi-Fi anténa (IEEE 802.11b/g)
kodeky G.711 a-law, G.711µ-Law, G.726, G.729 A/B/E a G.723.1
protokol SIP v2
funkce VoIP gateway, NAT, SPI firewall, IP/MAC/port/URL filtr, DDNS, DMZ, WEP, WPA
web www.linksys.com
cena od 2 300 Kč s DPH


ZyXEL P-2304R-P1

Je zařízením, které můžete zvolit, potřebujete-li více jak dva porty pro připojení telefonů. Tento model nabízí čtyři. Mimo to je vybaven jedním LAN a jedním WAN portem. Samozřejmostí jsou obsažené pokročilé telefonní funkce, jako je čekání hovorů, přesměrování hovoru, jeho přidržení, rychlé vytáčení, konferenční hovory, historie hovorů, nebo jejich filtr a další. Konfiguraci lze standardně provádět přes webové rozhraní, které je po grafické a uživatelské stránce podařené a není problémem se po chvíli práce v něm bez problému orientovat. Dostupné je také konfigurační rozhraní přes telnet konzoli a systém IVR. Pro upgrade firmware nebo konfigurace je možné využít TFTP server. Mimo hlasové služby slouží jednotka zároveň i jako router s širokou nabídkou funkcí pro datovou komunikaci. Za zmínku stojí například pokročilý firewall s prevencí DoS útoků, content filtrem, paketovým filtrem a dalším. Jako jednoznačně pozitivní krok také hodnotíme to, že při prvním přihlášení je uživatel vyzván k zadání/změně výchozího hesla.

ZyXEL P-2304R-P1
porty 4×FXS, 1×WAN, 1×LAN
kodeky G.711, G.729a/b, G.726, G.723, fax T.38
protokol SIP v2
funkce VoIP gateway, NAT, DHCP server, DDNS, pokročilý firewall, NAT traversal, IGMP, RIP
web www.zyxel.cz
cena 232 USD (asi 4 800 Kč)


Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Connect! 
a čerpá  
z čísla
5/2007.

 

 

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,