Americké soudy rozhodly, kdy musí člověk odhalit svůj zašifrovaný disk

Dvě rozhodnutí amerických odvolacích soudů v minulých dnech popsaly, jak by měly soudy rozhodovat v případech zašifrovaných disků a dalších úložišť. Jelikož je americké právo precedentní, tato rozhodnutí mohou mít svou váhu i v ostatních soudních přích.

Úřady rozhodly, že majitel zašifrovaného zařízení musí na příkaz soudu odhalit obsah v případech, kdy mají vyšetřovatelé důkaz, že se na úložišti nachází nějaký protizákonný materiál. Na druhou stranu, pokud takový důkaz nemají a pouze předpokládají, že by na disku mohlo být něco nepřípustného, k rozkódování disku není právní důvod.

Tato rozhodnutí nepotěší Ramonu Fricosuovou, z Colorada, o které jsme už psali. Jistě si pamatujete, že prý zapomněla heslo ke svému zašifrovanému disku, na kterém by měly být důkazy bankovního podvodu. Vyšetřovatelé nicméně mají odposlech, na kterém Ramona přiznává, že se takové dokumenty na notebooku skutečně nacházejí. Podle odvolacího soudu je to tedy pádný důvod k tomu, aby odhalila tajemství zašifrovaného disku.

V jiném případu z Floridy naopak odvolací soud zrušil předchozí rozhodnutí, podle kterého měl jistý muž odhalit své disky, na kterých se mohla vyskytovat dětská pornografie. Byla to však pouze domněnka bez jasného důkazu.

Diskuze (81) Další článek: Každý den se aktivuje 850 tisíc „krabiček“ s Androidem

Témata článku: , , , , , , , , , , ,