IoT

Americké letiště si pořídilo chytré toalety. Mají semafory a samy si zavolají uklízečku

Losangeleské mezinárodní letiště (LAX) ve čtvrtek představilo „chytré“ veřejné toalety. Od čtvrtka tam počítače kontrolují, zda sedíte na záchodě. Opravdu.

Pokud vám někdy přišlo otravné sledovat, jaká kabinka je obsazená a která ne, pak nové chytré toalety ve čtvrtém terminálu LAX budu přímo pro vás. Systém, za kterým stojí společnost Tooshlights, pomocí zelených a červených světel indikuje, jestli je kabinka obsazená, nebo ne.

Další technologie od firmy Infax pak měří, kolik lidí aktuálně toalety navštěvuje, kdy přišli a kdy odešli, plus kolik času uplynulo od doby a kdy byly naposledy uklizeny. Pokud tento stanovený čas uběhne, toalety samy zavolají uklízeče. Data o práci uklízečů navíc posílají vedení.

Větší čistota každopádně hlavním účelem nových toalet není, i když je to příjemný bonus. Cílem má podle letiště být zefektivnění návštěvy záchodů. Klepání na kabinky prý moc zdržuje a některé lidi přivádí do rozpaků, což světelný systém řeší.

Zástupci letiště si zatím nové toalety velice chválí, takže kdo ví, třeba jednou budou standardem všude. Pokud se osvědčí, LAX je plánuje nainstalovat v celém areálu. Protože jak řekl prezident Tooshlights Allen Klevens pro Mashable: „Každý, s kým jsem kdy mluvil, měl s těmi kabinkami problém. Teď nám chodí e-maily od spousty lidí, kteří děkují.“

Diskuze (13) Další článek: Technologický vývoj a jeho vliv na život v 26 přehledných grafech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,