Americká vláda povolila vývoz šifrovacího softwaru

Ve středu americká vláda schválila možnost vývozu šifrovacího softwaru do všech zemí, bez nutnosti mít licenci k takovému druhu prodeje.
Ve středu americká vláda schválila možnost vývozu šifrovacího softwaru do všech zemí, bez nutnosti mít licenci k takovému druhu prodeje. Samozřejmě že ne úplně do všech. Kuba, Írán, Irák, Libye, Severní Korea, Súdán a Sýrie byly vyňaty, protože podporují terorismus nebo jsou v nepřátelském postavení vůči USA.

Šifrovací software může být od této doby přístupný komukoliv z koncových uživatelů, včetně cizích vlád (kromě vlád výše jmenovaných zemí). Toto uvolnění pomůže především firmám, které se zabývají e-komercí a které měly značné problémy, pokud chtěly svoje produkty prodávat do zámoří. Uvolnění se týká i zdrojových kódů, nástrojů a komponentů včetně možnosti posílat zdrojové kódy prostřednictvím Internetu.

Domnívám se, že na tomto kroku vydělají nejenom firmy zabývající se výrobou a vývojem šifrovacího softwaru ve Spojených státech. Koneckonců to povede ke zvětšení konkurence na evropském kontinentě, kde se nacházíme i my. A konkurence vždy znamená slevu. Uvolnění kódů přinese užitek všem firmám, které se zabývají šifrováním. Napomůže to k výměně zkušeností a možná i k novým nápadům. A s představou stále se lepšícího zabezpečení spojuji především zvýšení bezpečnosti e-komerce jako celku.

Na uvolnění šifrovacího softwaru se můžeme dívat i jako na další krok přispívající ke konečné globalizaci. Jak se ale ukazuje, ne vždy musí být globalizace spojována jen s negativními zprávami, jak to alespoň učinil prezident v novoročním projevu. Snad se jednoho dne dočkáme, kdy padnou všechny bariéry, které brání volnému obchodu.

Váš názor Další článek: Sonique: Opravdu hezký přehrávač "empétrojek"

Témata článku: , , , , , , , , , , ,