USA | Disketa | Jaderný útok | Atomová bomba

Američané se zbavili disket, přes které koordinují jaderné útoky. Našli digitální řešení

Při všech debatách o dronech s umělou inteligencí nebo bojových oblecích vybavených senzory, může být překvapivé, že počítače, které Američané ještě do nedávna skladovali pro případnou koordinaci jaderných útoků, jsou ze 70. let a využívají diskety. Vysvětlovali to bezpečností systému. Tomu je ovšem částečně konec, zástupce americké armády prozradil, ze Pentagon přešel na digitální řešení. 

Prozradil to podplukovník Jason Rossi pro server c4isrnet. Jaká přesně technologie diskety nahradila, sdělit nemohl, nicméně uvedl, že je digitální a „vysoce zabezpečená“.

Že americká armáda v rámci hypotetických jaderných útoků ještě stále spoléhá na historické systémy, byla zpráva, která vyvolala poměrně velký rozruch v roce 2014. Pentagon však tehdy říkal, že to má své opodstatnění, které je velmi jednoduché - systémy jsou tak staré, že je prakticky nemožné je napadnout. 

Starý, ale velmi dobrý 

Řeč je konkrétně o systému nazvaném Strategic Automated Command and Control System (SACCS), který koordinuje operační funkce amerického jaderného arzenálu. Jsou mezi nimi jak mezikontinentální balistické střely, tak strategické bombardéry. Přes něj komunikují jednotlivá jaderná střediska v USA a vysílají zprávy směrem k pozemním jednotkám.

Pokud by došlo k jadernému útoku, celý by šel právě přes SACCS. Do něj by se také „nakrmily“ pověstné jaderné kódy, kterými momentálně disponuje prezident Donald Trump. 

SAC_Automated_C2_system_GAO_16-468.png
Pohled na SACCS, přes který USA koordinuje jaderné útoky

Tento systém běžel od roku 1976 na stařičkém počítači IBM Series 1. Důvod, proč nebyl tak dlouho vyměněný, uvádí Rossi stejný jako Pentagon - vznikl ještě přes nástupem internetu, a tak je velmi bezpečný. „Nemůžete hacknout něco, co nemá IP adresu. Je to velmi unikátní systém - byť starý, tak velmi dobrý,“ vysvětloval podplukovník. 

Nicméně nic netrvá věčně a že bude počítač nahrazen, se začalo řešit v roce 2016. Paradoxně záleželo i na tak zdánlivé maličkosti, jako že bylo nutné najít dostatečně bezpečný datový nosič, který vystřídá diskety.

K nahrazení mělo dojít do konce roku 2017. Americké ministerstvo obrany dosud nesdělilo, zda je projekt kompletní, Rossi je první, kdo prozradil první detaily. SACCS má podle něj lepší konektivitu, rychlost a již nevyužívá diskety, ale jestli stále běží na zmíněném počítači od IBM, není jisté.

Diskuze (43) Další článek: Evropa má skluz s 5G sítěmi. Hrozí nám technologické zaostávání?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,