Linux | Open source | Islámský stát

Američan vyvíjel Linux pro islámské teroristy. Teď mu hrozí 20 let vězení

Fanoušci open-source dnes mají k dispozici desítky linuxových distribucí a nebýt amerických vyšetřovatelů, seznam by se dost možná rozšířil i o hypotetické Isisgentoo.

Linuxový operační systém totiž vyvíjel i dvacetiletý student z Chicaga Thomas Osadzinski. Jeho uživatelem měla být svého času nejmocnější teroristická organizace, tzv. Islámský stát.

Vyplývá to z  žaloby u illinoiského oblastního soudu, který Thomase viní z pokusu o poskytnutí materiální podpory zahraničním teroristickým organizacím, což je v zámoří trestný čin, za který může soudce udělit trest až ve výši dvaceti let vězení.

50c3a088-ffbc-421b-b11b-a8f3cd202a49
Gentoo Linux 12 (Zdroj: Wikipedia)

Osadzinski měl pro své zakuklené kamarády upravovat původní distribuci Gentoo, která se sice v širší veřejnosti netěší takové podpoře jako deriváty Debianu (Ubuntu, Raspbian a další), přesto se jedná o jednu z ikon linuxového světa.

Těžko říci, co mohla Thomasova distribuce obsahovat. Nejspíše na ni byly předinstalované komunikační aplikace s podporou end-to-end šifrování, zabezpečený webový prohlížeč s podporou anonymizace skrze Tor a VPN proxy, nějaké ty oblíbené záložky vedoucí na islamistické seznamky a snad i tapeta s černou vlajkou na pozadí plochy.  

Diskuze (9) Další článek: Vědci jsou na stopě páté přírodní síle. Důkazů o její existenci stále přibývá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,