Procesory | AMD | Základní desky

AMD zareagovalo na negativní odezvu a zajistí podporu čipů Zen 3 i pro současné čipsety

AMD tento rok představí novou generaci desktopových procesorů Ryzen 4000 s 7nm architekturou Zen 3. S tím ale souvisí i nedávné oznámení o tom, že kompatibilita s novými čipy se bude týkat pouze čipsetů X570, nového B550, dalších řady 500 a nadcházející řady série 600.

Vzhledem k tomu, že spousta zákazníků naskočila na platformu AMD právě s Ryzeny 3000 a obvykle i levnějším čipsetem B450, znamenal to problém s upgradem. S příchodem čipů Zen 3 by totiž bylo nutné kupovat i novou desku.

AMD ale zareagovalo na odezvu zákazníků a rozhodlo se změnit strategii pro odříznutí podpory starších čipsetů pro nové čipy. Spolu s výrobci základních desek tak zajistí zpětnou kompatibilitu i pro čipsety B450 a X470, ale bude to mít řadu omezení.

Kvůli technologickým problémům půjde o jednosměrnou aktualizaci biosu – nepůjde vrátit starší verzi biosu. Nový bios rovněž značně omezí podporu pro starší generace procesorů Ryzen, hlavním důvodem je omezená kapacita paměti ROM.

69997_04_amd-zen-3-600-series-chipset-usb-4-support-late-2020_full.jpg

Aby nedocházelo ke zmatkům, bude se nový bios nabízet ke stažení pouze pro zákazníky, kteří si zakoupili desktopové čipy s architekturou Zen 3. Dává to smysl – bios nesmí být v běžném seznamu, aby si ho náhodou někdo nestáhl, i když má v základní desce ještě nějaký starší Ryzen. Počítač by mu už nenaběhl a nemohl by se vrátit ke staršímu biosu.

Jedná se o poslední podporu kompatibility – pro čipy s 5nm architekturou Zen 4 (Ryzen 5000) už nebude možné čipsety série AMD 400 použít. AMD rovněž uvádí, že „speciální“ biosy nemusí být dostupné okamžitě v době dostupnosti nových čipů.

Diskuze (4) Další článek: Vychází Audacity 2.4. Bezplatný editor zvuku dostal několik zlepšováků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,