AMD | Ryzen | BIOS

AMD vyřešilo problém nižších frekvencí u procesorů Ryzen 3000. Nyní už dokážou, co slibují, a někdy dokonce i víc

Od vydání procesorů Ryzen 3000 na trh se někteří majitelé potýkali s problémem ohledně maximální frekvence procesorů při jednovláknovém zatížení. Frekvence nedosahovala na svoje papírové maximum, ale zhruba o 25 - 50 MHz níže.

Některé redakce proto na toto téma udělaly své vlastní testy a přišly se zajímavým zjištěním, že některé kusy procesorů navyšovaly frekvenci méně a některé správně, či dokonce nad rámec svých specifikací. Výsledky také značně ovlivňovala i použitá základní deska. Následně se proto AMD tázaly, v čem je chyba.

Firma začala situaci sama zkoumat a následovalo vyjádření, že problém skutečně existuje a vedení společnosti přislíbilo opravu. Té jsme se nyní dočkali., když AMD rozeslalo výrobcům základních desek nový firmware AGESA 1.0.0.3ABBA.

Jako jedna z prvních redakcí, která se ujala nový BIOS otestovat, byla redakce Tomshardware s procesory Ryzen 7 3700X a Ryzen 9 3900X. Jako testovací deska posloužila MSI X570 Goodlike. Naměřené výsledky jsou zajímavé, protože se starým BIOSem byly maximální dosažené frekvence skutečně o 25 MHz nižší na obou procesorech, než je papírové maximum. Avšak po aplikaci tohoto nového beta BIOSu se situace zlepšila, protože Ryzen 7 3700X poté s frekvencí dosáhl na 4 400 MHz, což je přesně dle papírových specifikací a Ryzen 9 3900X dokonce své papírové specifikace překročil o 25 MHz.

Další měření provedla redakce HardwareUnboxed a zjistila, že herní výkon může povyskočit až o 7 %. To už je slušný nárůst a rozhodně stojí za pozornost. V následujících dnech, či týdnech tedy můžeme očekávat příval nových BIOSů od všech výrobců základních desek na trhu.

Diskuze (54) Další článek: První uživatelé už mají přístup k Apple Arcade. V nabídce je zatím 50 her za 139 Kč měsíčně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,