Hardware | AMD | Herní konzole | AMD Zen | Vega

AMD v Číně ukázalo nejvýkonnější herní konzoli. Obsahuje nový čip kombinující procesor Zen a grafiku Vega

AMD společně s čínskou společnosti Zhongshan odhalilo novou herní konzoli Subor Z+. Konzole využitá nejvýkonnější APU řešení, jaké nyní AMD má. Tím se tato konzole stane nejvýkonnější konzolí na trhu a předčí tedy i zavedená zařízení od Sony, Microsoftu nebo Nintenda. AMD již uveřejnilo hlavni parametry na svých stránkách

Srdcem konzole je tedy moderní APU procesor založený na nejnovější architektuře Ryzen společně s integrovaným grafickým řešením Vega. Procesor má čtyři nativní jádra s frekvencí 3 GHz a díky SMT technologii poskytne konzoli osm vláken.

Grafická část obsahuje 1792 stream procesorů (28 CU) architektury Vega. Frekvenci AMD nastavilo na celkem vysokých 1 300 MHz a vybavilo grafickou část moderními pamětmi GDDR5 o velikosti 8 GB. Jelikož je čip opravdu veliký, vešla se na něj 256 bit sběrnice, poskytující konzoli propustnost 256 GB/s. Tato kombinace by měla umožnit tomuto APU výkonem konkurovat i grafikám ze střední vyšší třídy, jako jsou třeba GeForce GTX 1060 nebo AMD Radeon RX 580, což je na poměry APU procesoru nevídané.

AMD dále uvádí, že hotové produkty založené na tomto APU budou dostupné už na konci roku 2018 a již nyní kolují internetem fotky prototypu čínské konzole Subor Z+, která bude tímto HW vybavena. Konzole by měla stát pod 20 000 Kč s daní, ovšem zda bude dostupná i pro ostatní trhy není zatím jisté. Stejné řešení ale plánuje AMD uvézt i do malých herních PC ve spolupráci s ostatními partnery, kde chce konkurovat především nízkou cenou.

V době, kdy herní PC stojí nemalé peníze, je toto celkem dobrá strategie do budoucna. Finální produkty budou mířit hlavně na zákazníky, kteří nepotřebují nejvyšší možný výkon, ale přednost zařízení s dobrým poměrem cena/výkon a v tomto konkrétním případě i malých rozměrů s přijatelným hlukem a spotřebou.

Diskuze (4) Další článek: Sibiřský meteorit ukrýval nový minerál, který jsme na Zemi nikdy předtím neviděli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,