AMD Radeon HD 6990: nejvýkonnější grafika na světě

Po dlouhém čekání byla konečně představena dvoujádrová grafická karta Radeon HD 6990 od AMD, která se stává nejvýkonnější kartou na světě.

Koncem minulého roku společnost AMD představila novou řadu grafických karet Radeon HD 6000, které byly spíše evolucí ze starší řady HD 5000. Po uvedení modelů ze střední i vyšší třídy pro desktopy a mobilních verzí se ale dlouho čekalo na dvoujádrový model, který byl známý pod kódovým označením Antilles.

Dlouho se spekulovalo, z jakých dvou jader bude složen, především kvůli omezení maximální spotřeby, kterou lze přes PCI Express a externí napájecí konektory využít. Čekání je ale u konce, protože AMD oficiálně uvedlo novou grafickou kartu Radeon HD 6990, která automaticky patří mezi to nejvýkonnější, co nabízí AMD.

AMD Radeon HD 6990: dvě jádra pro fanatiky

Po více než půlročním čekání je tedy k dispozici náhrada dnes již takřka nedostupné dvoujádrové grafické karty Radeon HD 5970. AMD Radeon HD 6990 je tvořen dvěma 40nm jádry s frekvencí 830 MHz, každé disponuje 1 536 stream procesory, což je stejně jako u Radeonu HD 6970. Obě jádra s celkovým počtem 3 072 procesorů využívají dohromady 4 GB pamětí GDDR5 (2×256bit, 2×2 GB) s frekvencí 5 GHz. Výpočetní výkon činí neuvěřitelných 5,1 TFLOPS v SP a 1,27 TFLOPS v DP.

radeon hd 6990 back.jpg

Kvůli velké spotřebě, která při extrémním zatížení (například benchmarky) překračuje povolené specifikace (375 W), se AMD rozhodlo použít automatický omezovač pro frekvenci jader, podobně jako to udělala i Nvidia u své nejvýkonnější jednojádrové grafické karty. Napájení je pochopitelně řešeno pomocí dvou externích osmipinových konektorů, výkonný zdroj a perfektně chlazená skříň je tak nutností. Chlazení je dvouslotové s výfukem teplého vzduchu ze skříně.

  tabulka.PNGRadeon-HD-6990-Specs.png
 

Karta má kromě CrossFireX přípojky také přepínač biosů (frekvence jádra až 880 MHz), což jistě využijí fanoušci extrémního přetaktování. Celkem lze připojit až pět monitorů, v základu jsou k dispozici čtyři mini Displayporty a jeden DVI.

ports.jpgSwitch.jpg

 

Testy

Tak jako u každého představení nového hardwaru, se na internetu objevilo plno recenzí z různých technických serverů. Pokud si chcete projít testy s různými komponenty, nastavením, hrami a porovnáním, můžete si vybrat z tohoto přehledu - AnandTech, HotHardware, The Tech Report, Guru3D, Tom’s Hardware, PC Perspective, Hexus, Benchmark Reviews, Hardware Canucks, Neoseeker, Techgage, Overclockers, TweakTown, HardwareHeaven, techPowerUp, bit-tech, OC3D, Bjorn3d, KitGuru, [H]ard OCP, Legit Reviews, TechRadar.

card-back.jpg cooler.jpg radeon hd 6990 naked.jpg
 

My se v tomto souhrnu podíváme na výběr z různých her a různých serverů, přičemž tentokrát nebudeme volit populární rozlišení 1 920 × 1 080, ale vzhledem k ceně a výkonu této karty rovnou 2 560 × 1 600:

35788.png 35804.png heaven.jpg
fc.png  avp-2560.gif

Dle výsledků v grafech je jasné, že se skutečně jedná o nejvýkonnější grafickou kartu na světě a její výkon lze vyrovnat pouze dvojicí karet Radeon HD 6970, které používají stejná jádra. To je ale samozřejmě méně pohodlné, než jediná karta. Výkonu dokáže také občas konkurovat dvojice grafických karet GeForce GTX 580 od Nvidie ve SLI zapojení, celková cena a spotřeba takového řešení je ale již značně nevýhodná.

35814.png 35815.png 35820.png35821.png

Co se týče spotřeby, vede si karta dobře nejen v klidu, ale i při zatížení, kdy je její spotřeba nižší než u dvojice Radeonů HD 6970. V tomto případě server Anandtech měřil spotřebu celé sestavy se čtyřjádrovým procesorem.

Ultimátní řešení

Výkon nového dvoujádrového modelu v podání Radeonu HD 6990 není nikterak překvapivý a odpovídá dvojici Radeonů HD 6970. Oproti tomuto řešení nabízí úsporu místa, slotů a mírně nižší spotřebu při zatížení. Chladič je sice hlučnější, ale u takto výkonných karet nelze očekávat tiché chlazení na úrovni středních či výkonných modelů. Zájemci o tuto kartu již musí splňovat vysoké nároky i na další části systému, takže pro ně kilowattový zdroj a výborně chlazená a odhlučněná skříň jistě není žádnou neznámou.

prehled-cen.PNG

Koncová cena je stanovena na 699 dolarů, tedy přibližně 16 000 Kč s DPH. Za tuto cenu získáte největší grafický výkon v jediné kartě, který lze v současnosti pořídit.

radeon-6990-angle-front.jpg

Diskuze (14) Další článek: Logitech Z906: nové repro 5.1 pro náročnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,