AMD | Procesory | Čipy

AMD připravuje levné čtyřjádro a integrovanou grafikou. Máme první informace o Athlonu Gold Pro 4150GE

AMD sice na letošním CESu v lednu představilo řadu nových procesorů a grafických karet, jak to ale dle úniku v databázi testu programu CPU-Z vypadá, na trh se dostal i nový velmi levný model APU čipu.

Dle detekce se jedná o čtyřjádrový procesor Athlon Gold Pro 4150GE (Renoir), který je tak postavený na úspěšné 7nm architektuře Zen 2. Pokud detekce proběhla správně, měl by mít procesor frekvenci 3,3 GHz až 3,7 GHz, 4 MB L3 cache a samozřejmě integrovanou grafiku, kterou je v tomto případě ještě Radeon Vega s celkem 320 stream procesory a frekvencí 1,5 GHz.

Vzhledem k architektuře je procesor určený pro socket AM4, přičemž testovaný procesor byl umístěný na základní desce ASRock A520M Pro4. Označení „Pro“ u procesoru naznačuje, že bude cílit na podnikový segment, který využije nadstandardní bezpečnostní funkce těchto modelů.

Vzhledem k segmentu se nelze divit, že čip nepodporuje SMT, takže dokáže zpracovat jen 4 vlákna najednou. TDP by mělo být 35 W. Zatím není jasné, jaká bude cena (na Aliexpressu se objevil za 118 dolarů, ale to není vypovídající), takže výrobci s ním určitě dokáží vyrobit velmi levné počítače a zařízení.

Diskuze (15) Další článek: Jeden z možných objevů roku. Našli první samostatnou černou díru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,