AMD | Grafické karty | Čipy

AMD nečekaně uvedlo slabší variantu grafické karty Radeon RX 560. Při nákupu si musíte dávat pozor

Nová grafické karta Radeon RX 560 s čipem Polaris od AMD byla představena už začátkem tohoto roku a její konfigurace byla pevně dána 1 024 stream procesory, 16 rasterizačnimi a 64 texturovacími jednotkami. Standardní frekvence pro grafický čip byly nastavené na 1 175 MHz až 1 275 MHz (Boost) a 2 GB nebo 4 GB paměti pak na 7 GHz. To už ale přestalo platit.

AMD totiž potichu a bez většího oznámení (pouze změna specifikací na stránkách AMD) vyrábí slabší model se stejným označením Radeon RX 560, který má ale grafický čip pouze s 896 stream procesory a 14 rasterizačních jednotek. Ostatní parametry jsou sice stejné, na druhou stranu počet stream procesorů už nelze změnit, což neplatí u frekvencí, které by případně šlo zvýšit pomocí přetaktování.

V obchodech se už začaly tyto slabší modely objevovat od různých výrobců a jak se ukazuje, musíte podrobně zkoumat, o jaký model Radeonu RX 560 ve skutečnosti jde. Například v případě Asusu je standardní verze pod kódovým označením RX-560-O4G a slabší varianta pak RX-560-O4G-EVO s přízviskem OC, což může budit dojem vyššího výkonu. Vzhledem k tomu, že cena i velikost paměti je podobná jako u výkonnější verze, dávejte si pozor, jaký model skutečně kupujete.

AMD představilo i nové grafické karty RX Vega:

Diskuze (16) Další článek: Nejlepší raketa vzduch-vzduch na světě vzejde ze spolupráce Japonců a Britů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,