Procesory | AMD | Hry

AMD může i na počítačích těžit z toho, že má hardware v novém Playstationu a Xboxu. Důkazem je hra Dirt 5

Dirt je jednou z moderních her, která využívá výkon a schopnosti nových „velkých“ herních konzolí v podobě PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S. Podporuje totiž hraní ve 4K a dokonce i ve 120 snímcích za sekundu. Nyní však vyšla aktualizace, která mimo jiné ukazuje výhodnou pozici AMD v oblasti procesorů, ale částečně i grafických karet.

V nové aktualizaci Dirt 5 Energy Content Pack Update je pro hráče připraven nový obsah různého druhu, nás ale zajímá jiná část. V této aktualizaci se totiž vývojáři pochlubili tím, že přináší i optimalizaci z oblasti výkonu. Na tom by nebylo nic tak zajímavého, to se děje pořád.

V tomto případě ale stejná optimalizace výkonu nastává i u PC verze, ale pouze u procesorů AMD Ryzen. Zde se začíná ukazovat, že vývojáři optimalizují výkon v rámci architektury Zen 2, což má samozřejmě pozitivní vliv i v počítačové verzi, když hráč používá procesory se stejnou architekturou nebo novější (Zen 2, Zen 3 a další v podobně řady Ryzen 3000/4000/5000).

Tento jev lze očekávat určitě častěji, než tomu bylo v minulosti a lze předpokládat, že to bude v mnoha případech platit i pro grafické karty s architekturou RDNA2 a novější, kterou konzole používají.

Většina velkých vývojářů se až na výjimky soustředí primárně na konzole, kde je minimální pirátství a počítačové verze se posouvají na druhou kolej. Vzhledem k tomu, že všechny tři nové konzole mají v základu moderní architektury od AMD, bude více času vývojářů věnováno na optimalizace pro tyto architektury, což se projeví i na výsledné počítačové verze.

Bude zajímavé sledovat, jak na tom bude výkon čipů v chystaných hrách, které budou už od počátku vyvíjené na novou generaci a jak se to projeví na běhu na sestavách s procesory Intel a grafických kartách od Nvidie.

Diskuze (17) Další článek: Větší obraz, lepší rozlišení a jen jeden kabel. Sony mluví o PS VR nové generace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,