AMD | Procesory | Ryzen

AMD má úspornější 12jádrový procesor Ryzen 9 5900. V obchodech ho ale nekoupíte

AMD v současnosti prodává 12jádrový procesor Ryzen 9 5900X s architekturou Zen 3, který má základní frekvenci 3,7 GHz a turbo až do 4,8 GHz. TDP tohoto čipu je 105 W a cena se pohybuje kolem 15 500 korun. V databázi testovacího programu UserBenchmark však byla zachycena odlehčená verze tohoto modelu.

Procesor AMD Ryzen 9 5900 (bez „X“) má rovněž 12 jader, ale jeho základní frekvence je snížena na pouhé 3 GHz, ale na druhou stranu dokáže turbo vystřelit až na 4,7 GHz. Díky této upravené konfiguraci se tento model pyšní mnohem nižší spotřebou než zmíněný Ryzen 9 5900X, protože TDP čipu je pouze 65 W.

Špatnou zprávou je, že je tento procesor zatím dostupný pouze pro OEM výrobce, kteří s ním staví počítače a další zařízení na platformě AMD. Kvůli tomu není k dispozici ani cena, která bude dle předpokladů o něco nižší než u modelu s vyšším TDP a vyšším výkonem při zatížení všech jader. Pro řadu uživatelů by ale tento model byl jistě zajímavý, hlavně kvůli kombinaci velkého počtu jader a nízké spotřeby.

Diskuze (1) Další článek: Severokorejští hackeři mají novou zbraň: malware Vyveva slouží ke kradení souborů z počítačů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,