AMD | Grafické karty

AMD je zpět v herním high-endu. Po roce čekání představilo čtyři grafiky RX Vega

  • Nové karty nesou názvy RX Vega 64 a RX Vega 56
  • K dispozici budou i vodní a limitovaná editace
  • V obchodech se karty objeví za dva týdny

AMD se po delší době vrací do kategorie grafického high-endu. Zatímco loňský Polaris se spokojil s nižší a střední třídou, grafické karty RX Vega budou konkurovat nejvýkonnějším herním modelům Nvidie. Do obchodů se nové grafiky dostanou až za dva týdny, všechny parametry, ceny i konfigurace dostupných modelů však již známe díky oficiálnímu představení.

3× Vega 10

AMD do své nabídky uvedlo čtveřici karet, jež jsou postaveny na grafickém jádru Vega 10. To je totožné s tím, které známe z profesionální grafiky Radeon Vega Frontier Edititon. Mezi sebou se však samozřejmě liší konfigurací jádra - ať už aktivními výpočetními jednotkami nebo nastavením taktů.

Nejvýkonnější grafikou je RX Vega 64 Liquid, prostředním modelem je Radeon RX Vega 64 a nejméně peněz utratí uživatelé za RX Vega 56. Číslovky v názvech karet mají samozřejmě nějaký význam - označují počet aktivních výpočetních jednotek (CU) v GPU.

Představení herních karet RX Vega:

RX Vega 64 Liquid

Nejvyšší výkon tedy nabízí AMD RX Vega 64 Liquid, u níž najdeme GPU v plné konfiguraci s 64 aktivními CU, 256 texturovacími jednotkami a 64 rasterizačními. Nejdůležitějším parametrem jsou zde však nastavené takty. Základní frekvencí je totiž poměrně vysokých 1 406 MHz a v boostu se frekvence může dostat na maximálních 1 677 MHz. Paměť typu HBM2 má kapacitu 8 GB a pracuje na 1,89 GHz efektivně. TDP karty je 345 W.

Jak už název napovídá, AMD u nejvýkonnějšího modelu vsadilo na vodní chladič. Produkované teplo je tedy z karty odvedeno k externímu radiátoru s ventilátorem o průměru 120 mm. Karta nabídne kryt z broušeného hliníku, přičemž jde o podobný design, který AMD využilo u Vega Frontier Edition.

RX Vega 64

Za základní model celé herní řady RX Vega můžeme označit ten, v jehož názvu najdeme pouze číslovku 64. To znamená, že GPU je opět kompletně aktivní, na rozdíl od vodního modelu však AMD snížilo takty na 1 247 MHz a 1 546 MHz v boostu. Další parametry jsou stejné - 8 GB HBM2 paměti na efektivním taktu 1,89 GHZ s celkovou propustností 484 GB/s. Zároveň zde samozřejmě najdeme snížené TDP na 295 W.

Model RX Vega 64 však bude k dispozici ve dvou variantách, které se budou lišit pouze vzhledem. Ten levnější, který můžeme považovat za referenční, je velmi podobný tomu z Polarisů - plastový kryt je zde doplněn jemným pogumováním.

V obchodech se však objeví ještě AMD RX Vega 64 Limited Edition, která je kombinací předchozích dvou modelů. Půjde totiž o kartu chlazenou běžným vzduchovým chladičem, nicméně AMD ji bude dodávat s hliníkovým krytem - podobně jako u vodní verze nebo u Frontier Edition. Vše ostatní zůstane stejné - takty, výkon, samotné PCB nebo konektorová výbava.

RX Vega 56

A nakonec tu máme nejlevnější model. Podle názvu lze odvodit, že GPU je zde omezeno deaktivováním jednoho výpočetního bloku a aktivních tak zůstalo 56 výpočetních jednotek. Zároveň došlo k snížení taktů na 1 156 MHz, respektive 1 417 MHz v boostu. Paměť pracuje s efektivním taktem 1,6 GHz a nabídne propustnost 410 GB/s. Snížením taktů rovněž kleslo TDP, které AMD uvádí na hodnotě 210 W.

Karta bude využívat stejný vzhled jako levnější RX Vega 64, tedy pogumovaný kryt známý z Polarisů.

Ceny a AMD Packs

AMD tedy představilo celkem čtyři karty nové řady - Vega 64 Liquid, Vega 64, Vega 64 Limited Edition a Vega 56. Samostatně se však budou prodávat pouze základní modely Vega 64 a Vega 56. Ostatní budou k dispozici pouze v rámci balíčků, kde kromě karty uživatel najde také slevu na další hardware partnerů a k tomu dvě hry.

raja_koduri_and_scott_herkelman_-_radeon_rx_vega-49.png
Dostupné balíčky s kartami RX Vega

Ceny samostatných karet tedy jsou:

  • AMD RX Vega 64: 499 dolarů (s daní asi 13 590 korun)
  • AMD RX Vega 56: 399 dolarů (s daní asi 10 790 korun)

Balíčky budou obsahovat následující:

  • grafickou kartu AMD RX Vega
  • slevu 200 dolarů na monitor Samsung C34F791
  • slevu 100 dolarů na procesor Ryzen 7 se základní deskou
  • 2 hry (ve Spojených státech Wolfenstein 2 a Prey)

A teď ceny balíčků:

  • Radeon Aqua Pack (RX Vega 64 Liquid): 699 dolarů (s daní asi 18 850 korun)
  • Radeon Black Pack (RX Vega 64 Limited): 599 dolarů (s daní asi 16 150 korun)
  • Radeon Red Pack (RX Vega 56): 499 dolarů (s daní asi 13 590 korun)

AMD si tedy účtuje za balíček slev a dvě hry sto dolarů, přičemž minimálně ve Spojených státech nebudou fungovat slevy na principu voucherů, který bychom očekávali. Při koupi karet bude v e-shopech nabídnuta zákazníkovi jednorázová sleva na hardware (Ryzen 7, deska, monitor) a pokud ji nevyužije, o tuhle možnost přijde.

Důvod pro balíčky je jasný - především uživatele co možná nejvíc motivovat k nákupu kompletní sestavy postavené na platformě AMD. Vedle procesoru a základní desky, tak AMD nabídne i slevu na monitor s FreeSync, který může v budoucnu zajistit opětovný nákup karty s touto technologií.

Teoreticky se také mohou tyhle sady postarat o lepší dostupnost karet díky tomu, že nebudou tak zajímavé pro těžaře kryptoměn. To však ukáže až reálná situace na trhu po uvedení karet do obchodů. Stane se tak 14. srpna, kdy rovněž vyjdou první srovnávací testy s konkurencí od Nvidie. AMD se sice v oficiální prezentaci pochlubilo grafem, jež ukazuje výkon v několika hrách (viz galerii nad článkem), ten je však třeba brát s velkou rezervou. Především v něm však najdeme pouze minimální snímkovací frekvence ve hrách pro model Vega 64.

Diskuze (26) Další článek: Začaly snahy o přepisování dědičné informace v lidských embryích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,